IBPS PO Prelims Blood Relation Questions PDF [Imp]

0
625
_Blood Relation Questions Questions
_Blood Relation Questions Questions

IBPS PO Prelims Blood Relation Questions PDF [Imp]

Here you can download a free Blood Relation questions PDF with answers for IBPS PO Prelims 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the IBPS PO Prelims 2022 exam that you need to find the Blood Relation for given questions. These questions will help you to do practice and solve the Blood Relations questions in the IBPS PO exams. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Blood Relation MCQ PDF for IBPS PO Prelims 2022 for free.

Download Blood Relation Questions for IBPS PO Prelims

Download IBPS PO Previous Papers

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions.
A#B means A is the child of B.
A$B means A is the husband of B.
A%B means A is the sister of B.
A+B means A is the father of B.
A-B means B is the brother of A.

Question 1: If P%R#W$T-U#Q$M, then how is R related to M?

a) grandson

b) granddaughter

c) son

d) cannot be determined

1) Answer (D)

Solution:

In the following Blood relation diagrams,
(+) SIGN is indicating the gender of a person as Male.
(-) SIGN is indicating the gender of a person as Female.
Circle indicates as a couple.
Adjacent alphabet is represented as a sibling.
Vertical line is represented as Mother/Father/Son/Daughter.

After following the instruction , we get the following flow chart :

Here the gender of R is unknown. So R is either grandson or granddaughter of M.
Hence, option d is the correct answer.

Question 2: ‘P # Q’ means ‘P is the mother of Q’.
‘P & Q’ means ‘P is the father of Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is the wife of Q’.
‘P % Q’ means ‘P is the husband of Q’.
If ‘U % N # L @ K & F % J’, then which of the following statements is INCORRECT?

a) J is the daughter in law of K.

b) U is the grandfather of F.

c) L is the son of U.

d) N is the mother in law of K.

2) Answer (C)

Solution:

U % N means ‘U is the husband of N’.
N # L means ‘N is the mother of L’.
L @ K means ‘L is the wife of K’.
K & F means ‘K is the father of F’.
F % J means ‘F is the husband of J’.
According to the problem, the family tree is
= denotes for wife and husband
$+$ and $-$ denotes male and female respectively
Lines are denoted for children

L is the daughter of U.
Hence, the correct answer is Option C

Question 3: A, B, C, D, E belong to a family. E is the son-in-law of C who has only one child. D, who is the brother of B, is the only brother-in-law of C. There are only two couples in the family. D has no sisters.
How is E related to A?

a) Husband

b) Brother

c) Father-in-law

d) Mother

3) Answer (A)

Solution:

In the following blood relation diagrams,
Circle represents male,
Square represents female,
Double line represents couple,
Single horizontal line represents sibling,
Vertical line represents mother/father/son/daughter.

E is the son-in-law of C who has only one child.

D, who is the brother of B, is the only brother-in-law of C. There are only two couples in the family. Only A is remaining. D has no sisters.

Hence, E is the husband of A.

Question 4: How is Ram’s sister’s father’s only brother-in-law’s son related to Ram?

a) Brother-in-law

b) Niece

c) Cousin

d) Sister

4) Answer (C)

Solution:

Ram’s sister’s father will be the father of Ram.
Ram’s father’s only brother-in-law will be Ram’s father’s wife’s brother who is Ram’s uncle.
Ram’s uncle’s son will be a cousin of Ram.

Hence, The person will be the cousin of Ram.

Question 5: P is the daughter of Y. S is the brother of P. D is the mother of S. W is the sister of Y. How is W related to S?

a) Aunt

b) Uncle

c) Nephew

d) Niece

5) Answer (A)

Solution:

In the following diagram,
Circle represents female
Square represents male
Single horizontal line represents sibling
Double horizontal line represents couple
Single vertical line represents Mother/Father/Son/Daughter

W is the aunt of S.
Hence, option a is the correct answer.

Question 6: Rohit said to his mother “ This person in the photo is the wife of your Mother-in-Law’s only nephew”.How is Rohit related to the person in the photo?

a) Nephew

b) Son-in-law

c) Son

d) Cousin

6) Answer (A)

Solution:

From the blood relation chart, we can understand the relation. Consider square shape for male and circular shape for females. Double connecting lines are showing the relations between two people as husband and wife and a single line is represented for cousin/ son/daughters.
(M-I-L means Mother-in-Law)

So,  Rohit is the nephew of the person in the photo.

Question 7: X is the brother of C. A is the sister of C. B and D are parents of C but B is not the father of C. D has only one daughter. How is A related to D?

a) Daughter-in-law

b) Mother

c) Daughter

d) Sister

7) Answer (C)

Solution:

X is brother of C. A is sister of C. B and D are parents of C but B is not the father of C. D has only one daughter. Since D has only one daughter, C is the son of D and B.

Here Square represents the male.

Circle represents female.

Double horizontal line represnts couple.

The single horizontal line represents brother/sister.

The single vertical line represents son/daughter/father/mother.

Hence, A is the daughter of D.

Question 8: Who is my brother-in-law’s mother’s sister’s daughter’s mother-in-law related to me?

a) Daughter

b) Mother

c) Sister-in-law

d) Can’t be determined

8) Answer (D)

Solution:

My brother-in-law’s mother will be Mother-in-law to me.
My mother-in-law’s sister’s daughter will be Sister-in-law or Wife to me.
My Wife’s or sister-in-law’s mother-in-law will be either Mother or Aunt to me.
Hence, The relation can be either Mother or Aunt.

Question 9: How is my brother’s daughter’s sister’s only sibling related to me?

a) Daughter-in-law

b) Niece

c) Either A or B

d) Can’t be determined

9) Answer (B)

Solution:

My brother’s daughter will be my Niece.
My niece’s sister’s only sibling will be Niece herself.
Hence, Option B is the correct answer.

Question 10: M is father of N. N is brother of O. O is mother of P. How is M related to P?

a) Grandfather

b) Grandson

c) Nephew

d) Niece

10) Answer (A)

Solution:

The below figure can be drawn using given statements.

In the above figure,
Circle indicates Female
Square indicates Male
Double line indicates Married Couple
M is father of N who is uncle of P.
Hence, M is grandfather of P.

Take Free IBPS PO Mock Tests

Question 11: Pointing to a person, Rahul said, “He is the brother of my father’s mother’s daughter”. How is the person related to Rahul?

a) Aunt

b) Uncle

c) Father

d) Either B or C

11) Answer (D)

Solution:

Rahul’s father’s mother will be Rahul’s grandmother
Rahul’s grandmother’s daughter will be Rahul’s aunt.
Rahul’s aunt’s brother will be Rahul’s father or Rahul’s uncle (brother of Rahul’s father)
Hence, The person can be either Rahul’s father or Rahul’s uncle.

Question 12: How is my brother’s father-in-law’s daughter related to me if I am unmarried?

a) Sister

b) Sister-in-law

c) Niece

d) Daughter-in-law

12) Answer (B)

Solution:

My brother’s father-in-law → My father-in-law
My father-in-law’s daughter → My sister-in-law

Question 13: Pointing to a photograph, X said, “He is the only son of my sister’s daughter”. How is the person in the photograph related to X?

a) Nephew

b) Grandson

c) Granddaughter

d) Can’t be determined

13) Answer (B)

Solution:

X’s sister’s daughter will be X’s Niece.
X’s Niece’s son will be X’s grandson.

Question 14: P is father of A and B but B is not son of P. Q is sister of P. How is Q related to B?

a) Maternal uncle

b) Paternal uncle

c) Maternal aunt

d) Paternal aunt

14) Answer (D)

Solution:

The below diagram can be drawn using given statements.

In the above figure,
Circle indicates Female
Square indicates Male
Double line indicates Married Couple
Here, Q is sister of P who is father of B.
Hence, Q is paternal aunt of B.

Question 15: A is the only son of B. B is daughter of C. C is husband of D. D is mother of E. How is E related to A?

a) `Aunt

b) Nephew

c) Uncle

d) Can’t be determined

15) Answer (D)

Solution:

The below diagram can be drawn using given statements.

In the above figure,
Circle indicates Female
Square indicates Male
Double line indicates Married Couple
Here, The gender of E is unknown.
Hence, E can be either Aunt or Uncle of A.

Question 16: Pointing to a person, Ram said, “He is the only son of my mother’s father”. How is the person related to Ram?

a) Maternal uncle

b) Paternal uncle

c) Grand father

d) Nephew

16) Answer (A)

Solution:

Ram’s mother’s father will be Ram’s grand father.
Ram’s grand father’s only son will be Ram’s maternal uncle (brother of Ram’s mother).

Question 17: Ms.X said to Y, “ Your father is the only son of my mother “. How is X related to Y?

a) Aunt

b) Uncle

c) Either A or B

d) Nephew

17) Answer (A)

Solution:

Y’s father is the only son of X’s mother.
Then, X is the daughter of her mother.
Therefore, X is aunt of Y.

Question 18: If A is sister of B. B is wife of C. C is son of D, how is A related to D?

a) Daughter

b) Niece

c) Daughter-in-law

d) Sister-in-law

18) Answer (C)

Solution:

The below diagram can be drawn using given statements.

In the above figure,
Circle indicates Female
Square indicates Male
Double line indicates Married Couple

A is sister of B who is daughter-in-law of D.
Hence, A is daughter-in-law of D.

Question 19: Introducing a girl, a boy said, “She is the daughter of the only daughter of the father of my maternal uncle.” How is the girl related to the boy?

a) Sister

b) Aunt

c) cousin

d) Mother

19) Answer (A)

Solution:

Father of boy’s uncle is boy’s grandfather. Daughter of the only daughter (boy’s mother) of the boy’s grandfather would be the boy’s sister.
Hence, option A is the right choice.

Question 20: Parul is the brother of Vishal , Swetha is the sister of Charan , Vishal is the son of Swetha. How is Charan related to Vishal ?

a) Brother

b) Cannot be determined

c) Uncle

d) Aunt

20) Answer (B)

Solution:

From the given question, the family tree can be drawn as shown below.

Gender of Charan cannot be determined.

Hence, option B is correct.

Download IBPS PO Previous Papers

Download IBPS RRB PO Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here