Directions Questions for MAH-CET

0
154
Directions Questions PDF
Directions Questions PDF

Directions Questions for MAH-CET

Here you can download a free Directions questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find the Directions of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Directions questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Directions MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Directions Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Question 1: In a row of children facing NORTH Ritesh is twelfth from the left end . Sudhir who is twenty second from right end is fourth to the right of Ritesh . Total how many children are there in the row?

a) 35

b) 36

c) 37

d) 34

e) None of these

1) Answer (C)

Solution:

Ritesh is 12th from the left end. Sudhir is fourth to the right of Ritesh. Hence, Sudhir is 16th from the left end. And also Sudhir is 22nd from the right end. There are 11 people to the left of Ritesh, 21 people to the right of Sudhir and 3 people in between Ritesh and Sudhir. The total number of children’s in the row is: 11 + 3 + 21 + 2(including both Ritesh and Sudhir) = 37. Hence, option C is correct.

Question 2: Vikas walked 9 km towards North, took a left turn and walked 5 km and again took a left turn and walked 9 km and stopped walking. Towards which direction was he facing when he stopped walking?

a) South

b) South-West

c) South-East

d) Cannot be determined

e) None of these

2) Answer (A)

Solution:

Let Vikas started from point A and head north for 9 km to reach B, then he turned left and travelled west for 5 km before reaching C, again he turned left and travelled for 9 km and finally stopped at point D.

Thus, he is facing south direction when he stopped walking.

=> Ans – (A)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:
R is 15m west of Q. J is 6m north of Q. W is 2m west of J. L is 10m south of W. K is 6m west of L.

Question 3: In which direction is R with respect to J?

a) West

b) South east

c) North east

d) North

e) South west

3) Answer (E)

Solution:

L is 10 m south of W, => WZ = 6m and ZL = 4 m

Similarly, Since, KL = 6 m, => RY = 7 m

and WJ = ZQ = 2 m

Clearly, R is in south west direction with respect to J.

=> Ans – (E)

Question 4: Kabir walks 10m towards south from Point J, takes a right turn and walks for 3m. How far will he be from Point K?

a) 4 m

b) 10 m

c) 5 m

d) 6 m

e) 9 m

4) Answer (C)

Solution:

L is 10 m south of W, => WZ = 6m and ZL = 4 m

Similarly, Since, KL = 6 m, => RY = 7 m

and WJ = ZQ = 2 m

Kabir walks 10 m south of J, => he is 2 m to the east of L.

Then he takes right turn and walks 3 m, => he is 1 m to the west of L.

Distance between Kabir and point K = 6 – 1 = 5 m

=> Ans – (C)

Question 5: If F is 4m to the south of R and V is 2m east of K, how far is Point F from Point V?

a) 8m

b) 10 m

c) 5m

d) 9m

e) 4m

5) Answer (D)

Solution:

L is 10 m south of W, => WZ = 6m and ZL = 4 m

Similarly, Since, KL = 6 m, => RY = 7 m

and WJ = ZQ = 2 m

If F is 4 m to the south of R, => F is 7 m to the west of K.

and V is 2 m to the east of K.

=> Distance between V and K = 7 + 2 = 9 m

=> Ans – (D)

Take Free MAH-CET mock tests here

Enroll to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :

Point A is 14m east of Point B. Point C is 6m south of Point A. Point P is 4m west of Point C. Point
C is the midpoint of Points P and H, such that points P. C and H form a straight line. Point 0 is 6m south of Point H.

Question 6: In a certain code language, ‘give me call’ is coded as ‘Jo kl mx’ and ‘call for me’ is coded as ‘mx Jo st’. How will ‘for’ be coded as in the given code language? (Note : all codes are two letter codes only)

a) Either ‘mx‘ or ‘Jo’

b) Either ‘Jo’ or ‘kj‘

c) kJ

d) mx

e) st

6) Answer (E)

Solution:

‘give me call’ is coded as ‘Jo kl mx’

‘call for me’ is coded as ‘mx Jo st’

There are 2 common words that is ‘call’ and ‘me’ coded as ‘jo’ or ‘mx’ interchangeably.

Thus, code of ‘for’ = ‘st’

=> Ans – (E)

Question 7: Four of the following five are alike in a certain way (based on their positions of alphabet in the English alphabetical series) and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) RQT

b) NPL

c) FHD

d) KMI

e) WYU

7) Answer (A)

Solution:

The pattern here followed is : $(x) , (x+2) , (x-2)$, where $x$ is any alphabet.

NPL -> N+2 = P and N-2 = L, => NPL

Similar pattern is followed by FHD, KMI, WYU.

But in RQT, -> R+2 = T and R-2 = P.

It should be RTP. Hence it is the odd one

=> Ans – (A)

Question 8: How many such pairs of digits are there in the number 71864392 (both in forward and
backward directions), each of which has as many digits between them in the number as in the arithmetic series?

a) More than three

b) None

c) Three

d) One

e) Two

8) Answer (A)

Solution:

Series :  71864392

Pair of digits which have as many digits between them in the number as in the arithmetic series are

(2,6) , (1,4) , (3,4) , (6,9)

There are 4 such pairs.

=> Ans – (A)

Question 9: In which direction is Point B with respect to Point H?

a) North-east

b) South-east

c) North-west

d) North

e) West

9) Answer (C)

Solution:

Point A is 14m east of Point B and point C is 6m south of Point A.

P is 4 m west of C and C is the mid point of P and H.

=> H is 4 m east of point C.

Also, O is 6 m south of H.

B is in north-west direction with respect to point H.

=> Ans – (C)

Question 10: If Point A is 2m to the north of Point L and Point R is 4m west of Point 0, how far is Point L from Point R?

a) 10 m

b) 12 m

c) 7 m

d) 14 m

e) 9 m

10) Answer (A)

Solution:

Point A is 14m east of Point B and point C is 6m south of Point A.

P is 4 m west of C and C is the mid point of P and H.

=> H is 4 m east of point C.

Also, O is 6 m south of H.

If A is 2 m north of point L, => L is 4 m north of point C.

R is 4 m west of point O, => R is 6 m south of C.

Distance between L and R = 6 + 4 = 10 m

=> Ans – (A)

Question 11: Kunal walks 10m towards north from Point H, takes a left turn, and walks for 4m. How far will he be from Point C?

a) 2 m

b) 10 m

c) 4 m

d) 6 m

e) 7 m

11) Answer (B)

Solution:

Point A is 14m east of Point B and point C is 6m south of Point A.

P is 4 m west of C and C is the mid point of P and H.

=> H is 4 m east of point C.

Also, O is 6 m south of H.

10 m north of point H and then left turn of 4 m is same as left of point H and then 10 m north from there.

Distance from C = 10 m

=> Ans – (B)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
S is 11m east of N. N is 8m North of P. P is 4m west of O. Point O is the midpoint of Points P and R, such that P, 0 and R form a straight line. Q is 13m south of R.

Question 12: Hiten walks 2m towards north from Point P, takes a right turn and walks for 8m. How far will he be from Point Q?

a) 13m

b) 7m

c) 17m

d) 8m

e) 15m

12) Answer (E)

Solution:

P is 4m west of O and Point O is the midpoint of Points P and R, => R is 4 m east of point O.

S is 11m east of N and N is 8m North of P.

Also, Q is 13m south of R.

Hiten walks 2 m towards north from P and then after a right turn and walks 8 m, => Hiten is now 2 m of the north of point R.

Distance from Q = 2 + 13 = 15 m

=> Ans – (E)

Question 13: In which direction is N with respect to Q?

a) North-West

b) West

c) East

d) North East

e) South West

13) Answer (A)

Solution:

P is 4m west of O and Point O is the midpoint of Points P and R, => R is 4 m east of point O.

S is 11m east of N and N is 8m North of P.

Also, Q is 13m south of R.

N is in the north-west direction from Q.

=> Ans – (A)

Question 14: If L is 8m east of R and M is 7m south of L, then what is the distance between M and Q?

a) 6m

b) 10m

c) 7m

d) 5m

e) 3m

14) Answer (B)

Solution:

P is 4m west of O and Point O is the midpoint of Points P and R, => R is 4 m east of point O.

S is 11m east of N and N is 8m North of P.

Also, Q is 13m south of R.

If L is 8 m east of R and M is 7 m south of S, => vertical distance between M and Q = 13 – 7 = 6 m

Horizontal distance between M and Q = 8 m

=> Distance between M and Q = $\sqrt{(8)^2 + (6)^2} = \sqrt{64 + 36}$

= $\sqrt{100} = 10$ m

=> Ans – (B)

Question 15: In a row of children facing North, Ritesh is twelfth from the left end. Sudhir who is twenty-second from the right end is fourth to the right of Ritesh. Total how many children are there in the row ?

a) 35

b) 36

c) 37

d) 34

e) None of these

15) Answer (C)

Solution:

Ritesh’s position from left end = 12th

Sudhir is fourth to the right of Ritesh, => Sudhir’s position from left end = 12 + 4 = 16th

Also, Sudhir’s position from right end = 22nd

=> Total number of children in the row = 16 + 22 – 1

= 37

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here