SSC MTS Direct Speech & Indirect Speech Questions PDF

0
87
Direct and Indirect Speech Questions PDF
Direct and Indirect Speech Questions PDF

Direct Speech and Indirect Speech Questions for SSC MTS

Here you can download the Direct Speech and Indirect Speech Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Direct Speech and Indirect Speech questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Direct Speech and Indirect Speech for SSC MTS. You can find a list of Direct Speech and Indirect Speech in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Direct Speech and Indirect Speech Questions for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.
Gokul said to Sumit, “Why did not you attend the meeting yesterday?”

a) Gokul asked Sumit why he did not attend the meeting the day before.

b) Gokul asked Sumit why he had not attended that meeting yesterday.

c) Gokul asked Sumit why he had not attended the meeting the day before.

d) Gokul asked Sumit why he did not attend that meeting yesterday.

1) Answer (C)

Solution:

‘Yesterday’ should be changed to ‘the day before’. The given sentence is in the simple past tense. Therefore, the reported speech must be in the past perfect tense. Only option C satisfies these 2 conditions and hence, option C is the right answer.

Question 2: In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.
“Ooh! what a dirty child!” said my aunt.

a) My aunt exclaimed disgustedly what a dirty child.

b) My aunt exclaimed disgustedly that the child is very dirty.

c) My aunt exclaimed disgustedly that the child was very dirty.

d) My aunt exclaimed disgustedly what a dirty child it is.

2) Answer (C)

Solution:

My aunt exclaimed disgustedly that the child was very dirty. ‘Was’ should be used as the sentence is in past tense. Thus, option  C is the answer.

Question 3: In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.
The teacher said, “Nobody can solve the problem.”

a) The teacher said that nobody can solve the problem.

b) The teacher said that nobody should solve the problem.

c) The teacher said that somebody can solve the problem.

d) The teacher said that nobody could solve the problem.

3) Answer (D)

Solution:

Because the sentence is in past tense, in the indirect speech, can becomes could. Thus, the correct answer is ‘The teacher said that nobody could solve the problem’.

Question 4: A sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech.

The lawyer said to them, “Call the witness.”

a) The lawyer asked for the witness.

b) The witness be called by the lawyer.

c) The lawyer called the witness.

d) The lawyer commanded them to call the witness.

4) Answer (D)

Solution:

The lawyer commanded them to call the witness.

Instructions

A sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech.

Question 5: He said “sister, please cook me something nice today.”

a) He requested his sister to cook him something nice that day.

b) He told his sister to cook him something nice today.

c) He ordered his sister to cook him something nice that day.

d) He asked his sister if she could cook him something nice that day.

5) Answer (A)

Solution:

He asked his sister if she could cook him something nice that day.

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: Rohan said, “I shall be 25 tomorrow.”

a) Rohan said that he would be 25 tomorrow.

b) Rohan said that he should be 25 the following day.

c) Rohan said that he shall be 25 tomorrow.

d) Rohan said that he would be 25 the following day.

6) Answer (D)

Solution:

Rohan said that he should be 25 the following day.

Question 7: Akansha told Isha, “What a beautiful dress you are wearing!”

a) Akansha exclaimed that Isha was wearing a beautiful dress.

b) Akansha exclaimed that Isha is wearing a beautiful dress.

c) Akansha exclaimed that is a beautiful the dress.

d) Akansha told Isha that was a beautiful dress.

7) Answer (A)

Solution:

Akansha exclaimed that Isha was wearing a beautiful dress.

Question 8: He asked, “Is the chairman coming to the meeting?”

a) He asked that the chairman was coming to the meeting.

b) He asked if the chairman will coming to the meeting.

c) He asked if the chairman is coming to the meeting.

d) He asked if the chairman was coming to the meeting.

8) Answer (D)

Solution:

He asked if the chairman was coming to the meeting.

Question 9: Ankit said that Nitin loved cricket.

a) Ankit said, “Nitin loves cricket.”

b) Ankit said, “Nitin loved cricket.”

c) Ankit says, “Nitin loved cricket.”

d) Ankit says, “Nitin loves ciricket.”

9) Answer (A)

Solution:

Ankit said, “Nitin loves cricket.”

Question 10: The students respectfully wished their teacher good morning.

a) “Good morning”, said students.

b) “Good morning ma’am”, said the students to the teacher.

c) “Good morning, Sir”, said the students to the teacher.

d) “Good morning teacher”, said the students to their teacher.

10) Answer (D)

Solution:

“Good morning, Sir”, said the students to the teacher.

Question 11: Suman said to Poonam, “whom were you speaking to over the phone?”

a) Suman asked Poonam whom she had been speaking to over the phone.

b) Suman asked Poonam whom she has been speaking to over the phone.

c) Suman asked Poonam that who was over the phone.

d) Poonam asked Suman that who was talking to her over the phone.

11) Answer (A)

Solution:

Suman asked Poonam whom she has been speaking to over the phone.

Question 12: Ashish requested his sister to pass the salt.

a) Ashish said, “sister, give the salt.”

b) Ashish said, “sister, please pass the salt.”

c) Ashish said, “sister, let’s pass the salt.”

d) Ashish said, “sister, let the salt pass.”

12) Answer (B)

Solution:

Ashish said, “sister, please pass the salt.”

Question 13: Suraj said, “I am going to visit my old friend tomorrow.”

a) Suraj said that he was going to visit his old friend the next day.

b) Suraj said that he would visit his old friend tomorrow.

c) Suraj said he wanted to visit his old friend tomorrow.

d) Suraj said that he might visit his old friend the next day.

13) Answer (A)

Solution:

Suraj said that he was going to visit his old friend the next day.

Question 14: The girls said, “we were walking 8 km each day to reach the campsite.”

a) The girls said that they had walked 8km each day to reach the campsite.

b) The girls said had walked 8 km each day to reach the campsite.

c) The girls said that they would be walking 8km each day to reach campsite

d) The girls said that they walked 8km each day to reach the campsite

14) Answer (A)

Solution:

The girls said that they had walked 8km each day to reach the campsite.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here