Direction Sense Questions for IIFT PDF

0
1367
Direction Sense Questions for IIFT PDF
Direction Sense Questions for IIFT PDF

Direction Sense Questions for IIFT PDF

Download important IIFT Direction sense Questions PDF based on previously asked questions in IIFT and other MBA exams. Practice Pipes and Cisterns questions and answers for IIFT exam.

Download Direction Sense Questions for IIFT PDF

Get 50% Off on IIFT & Other MBA Test Series 

Download IIFT Previous Papers PDF

Question 1: Manoj started from Point A and walked 18 m towards North. He then took two consecutive left turns and walked 5 m after taking each turn, He again took a left turn, walked 5 m and reached point B. How far is point A from point B ?

a) 15 m

b) 5 m

c) 13 m

d) 23 m

e) Cannot be determined

Question 2: Point A is 30m to the South of point B. Point C is 20 m to the East of point A. Point D is 15m to the south of point C. Point D is exactly midway between points E and F
in such a manner that point E, D and F form a horizontal straight line of 40m. Point E is to west of point D. How far and in which direction is point E from point B ?

a) 45m towards South

b) 25 m towards south

c) 3ern towards west

d) 35m towards north

e) 45 m towards north

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
S is 11m east of N. N is 8m North of P. P is 4m west of O. Point O is the midpoint of Points P and R, such that P, 0 and R form a straight line. Q is 13m south of R.

Question 3: If L is 8m east of R and M is 7m south of L, then what is the distance between M and Q?

a) 6m

b) 10m

c) 7m

d) 5m

e) 3m

Question 4: In a row of children facing North, Ritesh is twelfth from the left end. Sudhir who is twenty-second from the right end is fourth to the right of Ritesh. Total how many children are there in the row ?

a) 35

b) 36

c) 37

d) 34

e) None of these

Practice IIFT Mock Tests

IIFT Free Mock Test

Question 5: Town D is 13 km towards the East of town A. A bus starts from town A, travels 8 km towards West and takes a right turn. After taking the right turn, it travels 5 km and reaches town B. From town B the bus takes a right turn again, travels 21 km and stops. How far and towards which direction must the bus travel to reach town D ?

a) 13 km towards South

b) 5 km towards West

c) 21 km towards South

d) 5 km towards South

e) None of these

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :

Point A is 14m east of Point B. Point C is 6m south of Point A. Point P is 4m west of Point C. Point
C is the midpoint of Points P and H, such that points P. C and H form a straight line. Point 0 is 6m south of Point H.

Question 6: In which direction is Point B with respect to Point H?

a) North-east

b) South-east

c) North-west

d) North

e) West

Question 7: Kunal walks 10m towards north from Point H, takes a left turn, and walks for 4m. How far will he be from Point C?

a) 2 m

b) 10 m

c) 4 m

d) 6 m

e) 7 m

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:
R is 15m west of Q. J is 6m north of Q. W is 2m west of J. L is 10m south of W. K is 6m west of L.

Question 8: Kabir walks 10m towards south from Point J, takes a right turn and walks for 3m. How far will he be from Point K?

a) 4 m

b) 10 m

c) 5 m

d) 6 m

e) 9 m

Question 9: Vikas walked 9 km towards North, took a left turn and walked 5 km and again took a left turn and walked 9 km and stopped walking. Towards which direction was he facing when he stopped walking?

a) South

b) South-West

c) South-East

d) Cannot be determined

e) None of these

Instructions

Read the following information and answer the given questions.

Vansh starts walking from Point E and walks 25m towards the north. He then takes a right turn and walks for 15m. He makes a left turn and stops at Point M after walking for 20m.
Point K is 30m to the west of Point M.
Point K is 45m to the north of Point J.
Point J is 10m to the east of Point L.

Question 10: If Neha is standing at Point D which is 20m to the north of Point L, in which direction will she have to walk in order to reach Point M ?

a) Northwest

b) East

c) Southeast

d) Northeast

e) North

Enroll for CAT/MBA Courses

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

After walking 18m towards north from point A, lets say he reached point C. => AC = 18

After taking two consecutive left turns of 5m each, he reached point B.

=> CBA are collinear in that order.

=> BC = 5m

Now, distance between A and B = 18-5 = 13m

2) Answer (A)

Point A is 30 m to the South of point B and Point C is 20 m to the East of point A. Point D is 15m to the south of point C.

Point D is exactly midway between points E and F and distance of the line is 40 m.

Point E is to west of point D, => F is to the east of D and distance between ED and DF is 20 m.

Point E is in south direction from point B. Distance BE = 30 + 15 = 45 m

=> Ans – (A)

3) Answer (B)

P is 4m west of O and Point O is the midpoint of Points P and R, => R is 4 m east of point O.

S is 11m east of N and N is 8m North of P.

Also, Q is 13m south of R.

If L is 8 m east of R and M is 7 m south of S, => vertical distance between M and Q = 13 – 7 = 6 m

Horizontal distance between M and Q = 8 m

=> Distance between M and Q = $\sqrt{(8)^2 + (6)^2} = \sqrt{64 + 36}$

= $\sqrt{100} = 10$ m

=> Ans – (B)

4) Answer (C)

Ritesh’s position from left end = 12th

Sudhir is fourth to the right of Ritesh, => Sudhir’s position from left end = 12 + 4 = 16th

Also, Sudhir’s position from right end = 22nd

=> Total number of children in the row = 16 + 22 – 1

= 37

5) Answer (D)

The bus travels 8 km towards west from A and reaches point C, then it takes right turn and travel 5 km to reach point B.

Finally, the bus travelled east for 21 km and reached point E.

The bus must travel towards south direction to reach point D, distance = DE = 5 km.

=> Ans – (D)

6) Answer (C)

Point A is 14m east of Point B and point C is 6m south of Point A.

P is 4 m west of C and C is the mid point of P and H.

=> H is 4 m east of point C.

Also, O is 6 m south of H.

B is in north-west direction with respect to point H.

=> Ans – (C)

7) Answer (B)

Point A is 14m east of Point B and point C is 6m south of Point A.

P is 4 m west of C and C is the mid point of P and H.

=> H is 4 m east of point C.

Also, O is 6 m south of H.

10 m north of point H and then left turn of 4 m is same as left of point H and then 10 m north from there.

Distance from C = 10 m

=> Ans – (B)

8) Answer (C)

L is 10 m south of W, => WZ = 6m and ZL = 4 m

Similarly, Since, KL = 6 m, => RY = 7 m

and WJ = ZQ = 2 m

Kabir walks 10 m south of J, => he is 2 m to the east of L.

Then he takes right turn and walks 3 m, => he is 1 m to the west of L.

Distance between Kabir and point K = 6 – 1 = 5 m

=> Ans – (C)

9) Answer (A)

Let Vikas started from point A and head north for 9 km to reach B, then he turned left and travelled west for 5 km before reaching C, again he turned left and travelled for 9 km and finally stopped at point D.

Thus, he is facing south direction when he stopped walking.

=> Ans – (A)

10) Answer (D)

Vansh starts walking from Point E and walks 25m towards the north and stops at point P.

He then takes right turn for 15 m to reach point N and finally left turn to reach point M after walking 20 m.

Point K is 30m to the west of Point M and Point K is 45m to the north of Point J and Point J is 10m to the east of Point L.

If Neha is standing at Point D which is 20m to the north of Point L, then she has to walk in the North-east direction to reach point M.

=> Ans – (D)

IIFT Previous year question  answer PDF

IIFT Free Mock Test

We hope this Direction sense questions and answers PDF will be helpful to you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here