Direction questions for SSC CGL Tier 2 PDF

0
103
Direction questions for SSC CGL Tier 2 PDF
Direction questions for SSC CGL Tier 2 PDF

Direction questions for SSC CGL Tier 2 PDF

Download SSC CGL Tier 2 Direction questions PDF. Top 15 SSC CGL Tier 2 Direction questions based on asked questions in previous exam papers very important for the SSC exam.

Download Direction questions for SSC CGL Tier 2 pdf

Get 10 SSC CGL Tier-2 Mocks for Rs. 149

Take SSC CGL Tier-2 Mock Tests

Download SSC CGL Tier-2 Previous Papers PDF

Question 1: A man starts from a point and moves 3 km North, then turns to West and goes 2 km. He turns North and walks 1 km and then moves 5 km towards East. How far is he from the starting point?

a) 11 km.

b) 10 km.

c) 8 km.

d) 5 km.

Question 2: Abhay travelled 9 km Northwards, turned left and travelled 5 km, then turned left again and travelled 9 km. How far is Abhay from the starting point?

a) 5 km.

b) 9 km.

c) 4 km.

d) 14 km.

Question 3: A ship after sailing 12 km towards south from a particular place covered 5 km more towards east. Then the straightway distance of the ship from that place is

a) 11 km

b) 18 km

c) 15 km

d) 13 km

Question 4: Sunita rode her scooty northwards, then turned left and then again rode to her left 4 km. She found herself exactly 2 kms West of her starting point. How far did she ride northwards initially?

a) 6 km

b) 2 km

c) 4 km

d) 5 km

Question 5: Pinky walks a distance of 600 metre towards East, turns left and moves 500 metre, then turns left and walks 600 metre and then turns left again and moves 500 metre and halts. At what distance in metres is she from the starting point?

a) 600

b) 2200

c) 500

d) 0

Take SSC CGL Tier-2 Mock Tests

Download SSC CGL Tier-2 Previous Papers PDF

Question 6: If you start running from a point towards North and after covering 4 kms. you turn to your left and run 5 kms. and then again turn to your left and run 5 kms. and then turn to left again and run another 6 kms and before finishing you take another left turn and run 1 km., then answer the following question based on this information.
From the finishing point if you have to reach the point from where you started, in which direction will you have to run ?

a) West

b) East

c) South

d) North

Question 7: Sohan drove 15 kms. to the west from his house, then turned left and walked 20 kms. He then turned East and walked 25 kms. and finely turning left covered 20 kms. How far he is from his house?

a) 5 Kms.

b) 40 Kms.

c) 10 Kms.

d) 80 Kms.

Question 8: Ravi is walking in the East direction. After covering a distance of one kilometre, he turns 45° left and then 90° right. In which direction is he facing now?

a) South-East

b) West

c) North-West

d) North

Question 9: Veena and Veeru both start from a point towards North. Veena turns to left after walking 10 km. Veeru turns to right after walking the same distance. Veena waits for some time and then walks another 5 km. Whereas Veeru walks only 3 km. They both then return towards South and walk 15 km. forward. How far is Veena from Veeru?

a) 8 km.

b) 15 km.

c) 12 km.

d) 10 km.

Question 10: Anand travels 10 kms from his home to the east to reach his school. Then he travels 5 kms to the south to reach his father’s shop, after school. He then travels 10 kms to the west to help his uncle. How far and in which direction is he from his home ?

a) 10 kms North

b) 5 kms South

c) 5 kms East

d) 10 kms West

Question 11: Four villages A, B, C and D lie in a straight line. D is 10 kms from B. A is exactly Between D and C and C from B is 2 kms more than it is from D. How far is C from B ?

a) 41cms

b) 6 kms

c) 8 kms

d) 2 kms

Question 12: A is located to the West of B. C is located at North in between A and B. D is exactly to the South of B and also in line with B. In which direction of C is D located?

a) South

b) South-East

c) West

d) South-West

Question 13: Deepak walks 20 metres towards North. He then turns left and walks 40 metres. He again turns left and walks 20 metres. Further he moves 20 metres after turning to the right. How far is he from his original position ?

a) 20 mts.

b) 60 mts.

c) 50 mts.

d) 30 mts.

Question 14: A man is facing South. He turns 135° in the anticlockwise direction and then 180° in the clockwise direction. Which direction is he facing now ?

a) South – East

b) South – West

c) North – East

d) North – West

Question 15: Raju cycled 10 km South from his house, turned right and went 5 km and again turned right and cycled 10 km and then turned left and cycled 10 km. How many kilometres will he have to cycle back to reach his house ?

a) 10 km

b) 5, km

c) 20 km

d) 15 km

18000+ Questions – Free SSC Study Material

Free SSC Preparation (Videos Youtube)

Answers & Solutions:

1) Answer (D)

Let the man started from point A and travelled north to reach B for 3 km, then turned west towards point C after travelling 2 km, then again travelled north for 1 km and finally stopped at point E.

Thus, $(AE)^2 = 4^2+3^2$

=> $(AE)^2=16+9=25$

=> $AE=\sqrt{25}=5$ km

=> Ans – (D)

2) Answer (A)

Let Abhay started from point A and travelled north for 9 km and reached B, then turned left towards west and traveled 5 km, then again turned left and finally stopped at point D after travelling 9 km.

Thus, AD = BC = 5 km

$\therefore$ He is 5 km to the west of his starting point.

=> Ans – (A)

3) Answer (D)

Let the ship started from point A and sailed 12 km south to reach B, and then turned east and finally reached C after travelling 5 km.

Thus, $(AC)^2=(AB)^2+(BC)^2$

=> $(AC)^2=(12)^2+(5)^2$

=> $(AC)^2=144+25=169$

=> $AC=\sqrt{169}=13$ km

=> Ans – (D)

4) Answer (C)

Let Sunita started from point A, and travelled north to reach B, then she turned left and reached point C, again she turned left and travelled for 4 km. So, D is 2 km to the west of A.

Thus, AB = CD = 4 km

=> Ans – (C)

5) Answer (D)

Let Pinky started from point A and travelled 600 m east to reach B, then she turned left to reach C after travelling 500 m, again she turned left and travelled for 600 m, and finally stopped at point A.

$\because$ Her final position and initial positions are same, thus she is 0 m from the starting point.

=> Ans – (D)

Download SSC CGL General Science Notes PDF

6) Answer (A)

Let we start from point A, and run north for 4 km to reach B, then turn left and run for 5 km and reach C, then again turn left and run for 5 km, again a left turn for 6 km and finally stop at point F after running for 1 km.

Now, to reach the starting point, we need to run 1 km to the west.

=> Ans – (A)

7) Answer (C)

Let Sohan started from point A, and travelled west for 15 km to reach B, then he turned left and walked for 20 km till he reach point C, he then turned east to walk 25 km and finally stopped at point E.

Thus, AE = 25 – 15 = 10 km

=> Ans – (C)

8) Answer (A)

Let Ravi started from point A and walked east for 1 km to reach B, then he turned 45° left to reach C and finally stopped at point D after turning 90° right.

Thus, he is facing South-east direction.

=> Ans – (A)

9) Answer (A)

Let Veena and Veeru both start from point A and head north to reach B after walking 10 km, then Veena turned left and walk for 5 km and Veery turned right and walk for 3 km to reach point C, then they both started walking southwards for 15 km and stopped at points F and E respectively.

Thus, EF = 5 + 3 = 8 km

=> Ans – (A)

10) Answer (B)

Let Anand started from point A and travelled east for 10 km to reach his school at B, then travelled south for 5 km to reach his father’s shop at C, finally travelled west for 10 km to stop at point D.

Thus, AD = 5 km

$\therefore$ Anand is 5 km to the south of his home.

=> Ans – (B)

11) Answer (B)

Distance between D and B = 10 km

C from B is 2 km more than it is from D, that means DC = 4 km and CB = 6 km

A is exactly between D and C i.e. AD = 2 km and AC = 2 km

Following figure represents all the above conclusions.

Hence CB = 6 km

=> Ans – (B)

12) Answer (B)

Location of A,B,C and D can be shown as :

Hence, D is South-East of C.

=> Ans – (B)

13) Answer (B)

Let Deepak started from point A and travelled north for 20 m to reach B, then he turned left and walked 40 m to reach C, again he turned left and walked 20 m till he reached D, finally he turned right and stopped at point E after walking 20 m.

Thus, AE = 40 + 20 = 60 m

=> Ans – (B)

14) Answer (B)

The man is initially facing south direction, after turning 135° in the anticlockwise direction, he is facing north-east and finally after turning 180° in the clockwise direction, he will face South-West direction.

=> Ans – (B)

15) Answer (D)

Let Raju’s intial position be at point A, he cycled 10 km south and reached B, then turned and went 5 km, he again turned right from point C and cycled for 10 km to reach D, finally he cycled for 10 km and stopped at point E.

Thus, AE = 10 + 5 = 15 km

=> Ans – (D)

Free SSC Online Coaching

DOWNLOAD APP FOR SSC FREE MOCKS

We hope this Direction questions pdf for SSC CGL Tier 2 exam will be highly useful for your Preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here