Coding Decoding questions for SSC CGL Tier 2 PDF

0
165
Coding Decoding questions for SSC CGL Tier 2 PDF
Coding Decoding questions for SSC CGL Tier 2 PDF

Coding Decoding questions for SSC CGL Tier 2 PDF

Download SSC CGL Tier 2 Coding Decoding questions PDF. Top 15 SSC CGL Tier 2 Coding Decoding questions  based on asked questions in previous exam papers very important for the SSC exam.

Download Coding Decoding questions for SSC CGL Tier 2 PDF

Get 10 SSC CGL Tier-2 Mocks for Rs. 149

Take SSC CGL Tier-2 Mock Tests

Download SSC CGL Tier-2 Previous Papers PDF

Question 1: In a certain code, ‘253’ means ‘books are old’; ‘546’ means ‘man is old’ and ‘378’ means ‘buy good books.’ What stands for “are” in that code?

a) 6

b) 2

c) 4

d) 5

Question 2: In a certain code language ‘481’ means ‘sky is blue’, ‘246’ means ‘sea is deep’ and ‘698’ means ‘sea looks blue’. What number is the code for ‘blue’

a) 8

b) 6

c) 1

d) 9

Question 3: In a certain code, LUTE is written as MUTE and GATE is written as HATE, then how BLUE will be written in that code ?

a) CLUE

b) FLUE

c) FLUD

d) GLUE

Question 4: In a certain coding system APPLE stands for ETTPI. What is the code for ‘DELHI’?

a) HIPLM

b) CQMND

c) CQPLM

d) ZAHDE

Question 5: If CUSTOM is written as UCTSMO then how PARENT will be written in the same code?

a) ERAFTN

b) TNERAP

c) RAPINE

d) APERTN

Take SSC CGL Tier-2 Mock Tests

Download SSC CGL Tier-2 Previous Papers PDF

Question 6: In a certain code, FRACTION is written as FNAITCOR. How is QUANTITATIVE written in that code?

a) QTNAVIAITETU

b) QIATAETUTNVI

c) QTEATUIAVITN

d) QEAITATITNVU

Question 7: Which of the following interchange of signs would make the equation correct ?
8 × 6 +2 =22

a) +,× , 2 and 6

b) +, ×, 2 and 8

c) +, ×, 6 and 8

d) +, ×, 2 and 22

Question 8: If ‘-‘ stands for addition, ‘+’ stands for subtraction, ‘÷’ stands for multiplication and ‘×’ stands for division, then which one of the following equation is correct ?

a) 50 × 5 ÷ 2 – 30 + 25 = 25

b) 50 – 30 + 5 ÷ 2 × 30 = 25

c) 40 + 35 × 2 – 50 ÷ 30 = 95

d) 30 × 2 – 25 + 50 ÷ 5 = 100

Instructions

In each of the following questions, some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.

Question 9: 2 × 4 × 6 = 4; 9 x 3 x 7 = 13;
4 × 7 × 6=3; 9 × 7 × 8 =?

a) 10

b) 09

c) 08

d) 07

Question 10: 3 × 5 × 7 × 2 = 24, 2 × 4 × 6 × 8 = 22, 4 × 4 × 8 × 9 = ?

a) 33

b) 25

c) 144

d) 1152

Question 11: In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?

a) CHRONRD

b) DSOESPI

c) ESJTPTE

d) ESOPSID

Question 12: If TRANSFER is coded as RTNAFSRE, then how ELEPHANT be coded in that code language ?

a) LEPEHATN

b) LEPEAHTN

c) LEEPAHTN

d) LEPEAIINT

Question 13: If MONKO is coded as 57637, then how KLJMN be coded in the same code ?

a) 32456

b) 34256

c) 35156

d) 32546

Question 14: If H = 8 and HAT = 29, find how much BOX = ?

a) 46

b) 43

c) 42

d) 41

Question 15: Which of the following interchange of signs would make the given equation correct?
64 – 8 × 9 × 8 = 64

a) + and –

b) ÷ and ×

c) – and ×

d) None of these

18000+ Questions – Free SSC Study Material

Free SSC Preparation (Videos Youtube)

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

The common word in the first two statements is ‘old’ = 5

And the common word in the first and last statements is ‘books’ = 3

Now, the only word left in 1st statement is “are” = 2

=> Ans – (B)

2) Answer (A)

The common word in the first two statements is ‘is’ = 4

And the common word in the first and last statements is ‘blue’ = 8

=> Ans – (A)

3) Answer (A)

The pattern followed is that in each word, the first letter is replaced by the next alphabet in the English alphabetical series, and rest of the letters are written as it is.

Eg :  L (+1 letter) = M and UTE = UTE, thus LUTE <=> MUTE

and G (+1 letter) = H and ATE = ATE, thus GATE <=> HATE

Similarly, B (+1 letter) = C and LUE = LUE, thus BLUE <=> CLUE

=> Ans – (A)

4) Answer (A)

APPLE stands for ETTPI

The pattern followed is :

Similarly, for DELHI :

=> Ans – (A)

5) Answer (D)

Given : CUSTOM is written as UCTSMO

The pattern is that in groups of 2 letters (from either side), both letters are swapped.

Eg = CU : UC , ST : TS , OM : MO

Similarly, for PA RE NT : AP ER TN

Thus, PARENT is written as APERTN

=> Ans – (D)

Download SSC CGL General Science Notes PDF

6) Answer (D)

Given : FRACTION is written as FNAITCOR

The pattern followed is that the letters are odd positions (from left side) are in the same position but letters in even position are written in reversed order.

Letters at odd position = FATO : FATO

Letters at even position = RCIN : NICR

Similarly, for QUANTITATIVE,

Letters at odd position = QATTTV : QATTTV

Letters at even position = UNIAIE : EIAINU

Thus, final answer after merging letters at both position : QEAITATITNVU

=> Ans – (D)

7) Answer (C)

Expression : 8 × 6 +2 =22

(A) : +,× , 2 and 6

$\equiv8+2\times6=22$

L.H.S. = $8+12=20\neq$ R.H.S.

(B) : +, ×, 2 and 8

$\equiv2+6\times8=22$

L.H.S. = $2+48=50\neq$ R.H.S.

(C) : +, ×, 6 and 8

$\equiv6+8\times2=22$

L.H.S. = $6+16=22=$ R.H.S.

=> Ans – (C)

8) Answer (A)

(A) : 50 × 5 ÷ 2 – 30 + 25 = 25

$\equiv50\div5\times2+30-25=25$

L.H.S. = $10\times2+5$

= $20+5=25=$ R.H.S.

=> Ans – (A)

9) Answer (A)

The pattern followed is that all the numbers are added and twice of the middle number is subtracted from the sum to obtain final result.

Eg : 2 × 4 × 6 = $(2+4+6)-(2\times4)=12-8=4$

and 9 × 3 × 7 = $(9+3+7)-(2\times3)=19-6=13$

and 4 × 7 × 6 = $(4+7+6)-(2\times7)=17-14=3$

Similarly, 9 × 7 × 8 = $(9+7+8)-(2\times7)=24-14=10$

=> Ans – (A)

10) Answer (A)

The product of the first two numbers is added to the sum of last two numbers.

Eg : $(3\times5)+(7+2)=15+9=24$

and $(2\times4)+(6+8)=8+14=22$

Similarly, $(4\times4)+(8+9)=16+17=33$

=> Ans – (A)

11) Answer (A)

TRIPPLE is written as SQHOOKD

The pattern followed is :

Similarly, for DISPOSE :

=> Ans – (A)

12) Answer (B)

Given : TRANSFER is coded as RTNAFSRE

The pattern is that in groups of 2 letters (from either side), both letters are swapped.

Eg = TR : RT , AN : NA , SF : FS , ER : RE

Similarly, for EL EP HA NT : LE PE AH TN

Thus, ELEPHANT is written as LEPEAHTN

=> Ans – (B)

13) Answer (B)

Given : MONKO is coded as 57637

Thus, I = 1 , J = 2 , K = 3 , L = 4 , M = 5 and so on.

Similarly, KLJMN = 34256

=> Ans – (B)

14) Answer (D)

The number is the sum of the place values of the alphabets.

H = 8

HAT = 8 + 1 + 20 = 29

=> BOX = 2 + 15 + 24 = 41

=> Ans – (D)

15) Answer (D)

The first two options contain the signs which are not present in the given equation.

Equation : 64 – 8 × 9 × 8 = 64

(D) : $64\times8-9-8=64$

L.H.S. = $512-17=495\neq$ R.H.S.

=> Ans – (D)

Free SSC Online Coaching

DOWNLOAD APP FOR SSC FREE MOCKS

We hope this Coding Decoding questions pdf for SSC CGL Tier 2 exam will be highly useful for your Preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here