Critical Reasoning Questions For IBPS PO PDF

0
3234
Critical Reasoning Questions For IBPS PO PDF
Critical Reasoning Questions For IBPS PO PDF

Critical Reasoning Questions For IBPS PO PDF:

Download Critical Reasoning Questions and Answers with explanations PDF for bank exams. Practice IBPS PO Critical reasoning aptitude questions with solutions.

Download Critical Reasoning Questions For IBPS PO PDF

40 IBPS PO Mocks for just Rs. 149

Question 1: Effect: Majority of the employees of the ailing organization opted for voluntary retirement scheme and left the organization with all their retirement benefits within a fortnight of launching the scheme. Which of the following can be a probable cause of the above effect ?

a) The company has been making huge losses for the past five years and is unable to pay salary to its employees in time.
b) The management of the company made huge personal gains through unlawful activities.
c) One of the competitors of the company went bankrupt last year.
d) The company owns large tracts of land in the state which will fetch huge sum to its owners.
e) None of these

Question 2: Statement: Most of the companies in IT and ITES sectors in India have started hiring from engineering college campuses this year and are likely to recruit much more than yearly recruitment of the earlier years. Which of the following substantiates the facts stated in the above statement ?

a) IT and ITES are the only sectors in India which are hiring from engineering college campuses.
b) Govt. has stepped up recruitment activities after a gap of five years.
c) The IT and ITES companies have now decided to vi sit the engineering college campuses for tier II     cities in India as well.
d) Availability of qualified engineers will substantially in crease in the near future.
e) None of these

Question 3: Cause: The Govt. has recently increased its taxes on petrol and diesel production by about 10 percent. Which of the following can be a possible effect of the above cause ?

a) The petroleum companies will reduce the prices of petrol and diesel by about 10 percent.
b) The petroleum companies will increase the prices of petrol and diesel by about 10 percent.
c) The petroleum companies will increase the prices of petrol and diesel by about 5 percent.
d) The petrol pumps will stop selling petrol and diesel till the taxes are rolled back by the govt.
e) None of these

Question 4: Statement : The Govt. has decided to instruct the banks to open new branches in such a way that there is one branch of any of the banks in every village of population 1000 and above or a cluster of villages with population less than 1000 to provide banking services to all the citizens. Which of the following will weaken the step taken by the Govt. ?

a) The private sector banks in India have stepped up their branch expansion activities in rural India.
b) Many Govt. owned banks have surplus manpower in its urban branches.
c) All the banks including those in private sector will follow the govt. directive.
d) Large number of branches of many Govt. owned banks in the rural areas are making huge losses every year due to lack of adequate business activities.
e)None of these

Take free IBPS PO mock test

Instructions: The centre reportedly wants to continue providing subsidy to consumers for cooking gas and kerosene for five more years. This is not good news from the point of view of reining in the fiscal deficit. Mounting subventions for subsidies means diversion of savings by the government from investment to consumption, raising the cost of capital in the process. The government must cut expenditure on subsidies to create more fiscal space for investments in both physical and social infrastructure. It should outline a plan for comprehensive reform in major subsidies including petroleum, food and fertilizers and set goal posts.

Question 5: Which of the following is an inference which can be made from the facts stated in the above paragraph ?

a) India’s fiscal deficit is negligible in Comparison to other emerging economies in the world.
b) Subsidy on food and fertilizers are essential for growth of Indian economy.
c) Reform in financial sector will weaken India’s position in the international arena.
d) Gradual withdrawal of subsidy is essential for effectively managing fiscal deficit in India.
e)None of these

Question 6: Which of the following is an assumption which is implicit in the facts stated in the above paragraph ?

a) People in India may not be able to pay more for petroleum products.
b) Many people in India are rich enough to buy petroleum products at market cost.
c) Govt. may not be able to create more infrastructural facilities if the present level of subsidy continues for a longer time.
d) Govt. of India has sought assistance from international financial organizations for its infrastructural projects
e) None of these

Instructions: Poverty me asurement is an un settled issue, both conceptuall y and methodologicall y. Since poverty is a process as well as an outcome; ma ny come out of it while others ma y be falling into it. The net effect of these two parallel processes is a proportion commonly identified as the ‘head count ratio’, but these ratios hide the fundamental dynamism that characterizes poverty in practice. The most recent poverty reestimates by an expert group has also missed thecrucial dynamism. In a study conducted on 13,000 households which represented the crucial dynamism. In a study conducted on 13,000 households whichrepresented the entire country in1993-94 and again on 2004-05, it was found that in the ten-year period 18.2% rural population moved out of poverty whereas another 22.1 % fell into it over this period. This netincrease of about four percentage points was seen to have a considerable variation across states and regions.

Question 7: Which of the following is a conclusion which can be drawn from the facts stated in the above paragraph ?

a) Accurate estimates of number of people living below poverty line in India is possible to be made.
b) Many expert groups in India are not interested to measure poverty objectively.
c) Process of poverty measurement needs to take into account various factors to tackle its dynamic nature.
d) People living below poverty line remain in that position for a very long time.
e)None of these

Question 8: Which of the following is an assumption which is implicit in the facts stated in the above paragraph ?

a) It may not be possible to have an accurate poverty measurement in India.
b) Level of poverty in India is static over the years.
c) Researchers avoid making conclusions on poverty measurement data in India.
d) Govt. of India has a mechanism to measure level of poverty effectively and accurately.
e) None of these

Question 9: Which of the following is an inference which can be made from the facts stated in the above paragraph ?

a) Poverty measurement tools in India are outdated.
b) Increase in number of persons falling into poverty varies considerably across the country over a period of time.
c) Govt. of India has stopped measuring poverty related studies.
d) People living in rural areas are more susceptible to fall into poverty over the time.
e) None of these

200 IBPS Mocks for just Rs.299

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

Option A points to the company being unprofitable and unable to pay the salaries. This can be a probable cause for the company offering voluntary retirement and the employees readily accepting the offer.

2) Answer (C)

Option C mentions that IT and ITES companies are starting to hire from TIER 2 cities as well. This new information substantiates the given statement and hence is the correct option.

3) Answer (B)

To offset their losses, petroleum companies would increase the price of petrol by about 10%.

4) Answer (D)

Losses in rural branches provides information that weakens the policy statement given. Hence, option D is the correct choice.

5) Answer (D)

The paragraph talks about the effect of subsidies on fiscal deficit. It says that continuous subsidies will have a bad effect on fiscal deficit. Hence it can be inferred that, to manage fiscal deficit effectively, gradual withdrawal of subsidies is necessary. Hence D is the answer.

6) Answer (C)

The passage says that a continuous subsidy program will affect the fiscal deficit, thereby inhibiting the government from investing in infrastructural facilities. Therefore, the arguments assume that there is no other way of investing in infrastructural facilities if the subsidies go on. Hence C is the correct answer.

7) Answer (C)

The author explains and exemplifies the fault in the method used to measure poverty. He says that the dynamic natural of the poverty is not considered while measuring the poverty of the country. Hence, the correct conclusion is that the poverty measurement must consider various factors to tackle dynamic nature of poverty. Hence C is the correct answer.

8) Answer (A)

The author says that “poverty is an unsettled issue, both conceptually and methodologically” and then he talks about the dynamic nature of poverty. So, by these two statements we can conclude that it may not be possible to have an accurate poverty measurement in India.

9) Answer ( E)

Option A is not mentioned in the passage.
The increase in number of persons under poverty was an example by the author and not a general fact. Option B is wrong.
Option C is not mentioned in the passage.
Option D could be true in general but is not mentioned in the passage.
Hence none of these is the answer.

Highly Rated GK App

To know more about the exam, try reading our other blogs on how to prepare for IBPS PO cloze test8 tips to improve English for IBPS PO and how to prepare for high-level data interpretation for IBPS PO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here