Coding Questions for NMAT – Download [PDF]

0
169
NMAT Coding Questions PDF
NMAT Coding Questions PDF

Coding Questions for NMAT:

Download Coding Questions for NMAT PDF. Top 10 very important Coding Questions for NMAT based on asked questions in previous exam papers.

Download Coding Questions for NMAT

Get 5 NMAT Mocks for Rs. 499

Take NMAT mock test

Question 1: How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters between its two letters as there are between them in the English alphabets?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 2: If ‘Apple’ is called ‘Orange’ `Orange’ is called ‘Peach’, `Peach’, is called ‘Potato’, `Potato’ is called ‘Banana,’ `Banana’ is called ‘Papaya’ and `Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows underground?

a) Potato

b) Guava

c) Apple

d) Banana

e) None of these

Question 3: How many such pairs of letters are there in the word NEUTRAL, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series ?

a) Two

b) Three

c) None

d) One

e) More than three

Question 4: Which of the following will come in the place of the question mark (?) in the following series based on the English alphabetical order ?
YS RM LH ? CA

a) DG

b) FD

c) GD

d) DF

e) GC

Question 5: In a certain code language, ‘TONIC’ is coded as ‘CINOT and ‘SCALE’ is coded as ‘ACELS’. In the same code language, ‘PLANK’ will be coded as ‘ ………..’ ?

a) KNALP

b) AKNLP

c) AKLNP

d) AKPNL

e) Cannot be determined

Question 6: How many such pairs of letters are there in the word ‘BANGLE’, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?

a) More than three

b) Two

c) One

d) Three

e) None

Question 7: In a certain coding system, PAPER is written as PERPA and SUBJECT is written as JECTSUB, what should be the code for COUNCIL ?

a) NCILCOU

b) LICNOUC

c) NCOUCIL

d) NLICUOC

e) None of these

Question 8: In a certain code RAIN is written as 8$%6 and MORE is written as 7#8@. How is REMAIN written in that code ?

a) 8@7$%6

b) 7@#$%6

c) #@&$%6

d) #@7$%6

e) None of these.

Question 9: If B is coded as 8, F is coded as 6, Q is coded as 4, D is coded as 7, T is coded as 2, M is coded as 3, and K is coded as 5, then what is the coded form of QKTBFM ?

a) 452683

b) 472683

c) 452783

d) 425783

e) None of these

Question 10: In a certain code PATHOLOGIST is written as PIUBQKSRHFN. How is CONTROVERSY written in that code ?

a) SUOPDNXRQDU

b) SUOPDNZTSFW

c) QSMNBPXRQDU

d) QSMNBPZTSFW

e) None of these

Join 7K MBA Aspirants Telegram Group

Download Highly Rated CAT preparation App

Answers & Solutions:

1) Answer (E)

Word – ENGLISH

Pairs of letters which have as many letters between its two letters as there are between them in the English alphabets

= (E,G) , (G,I) , (N,L) , (E,I)

Thus, there are 4 such pairs.

=> Ans – (E)

2) Answer (D)

Among the things mentioned here, the only thing that grows underground is potato.

Here, potato is called ‘banana’

Thus, banana is grown underground.

=> Ans – (D)

3) Answer (B)

Word – ‘NEUTRAL’

There are 3 pairs of letters which have as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabetical series.

= (E,A) , (U,T) , (N,R)

=> Ans – (B)

4) Answer (C)

Series : YS RM LH ? CA

The pattern followed for each letter in the pairs is :

1st letter : Y (-7 letters) = R (-6 letters) = L (-5 letters) = G (-4 letters) = C

2nd letter : S (-6 letters) = M (-5 letters) = H (-4 letters) = D (-3 letters) = A

Thus, missing term = GD

=> Ans – (C)

5) Answer (C)

‘TONIC’ is coded as ‘CINOT and ‘SCALE’ is coded as ‘ACELS’

The pattern followed is that the alphabets are arranged in ascending order within the word.

Thus, code for ‘PLANK’ = AKLNP

=> Ans – (C)

6) Answer (A)

Word – ‘BANGLE’

There are 4, i.e. more than three pairs of letters which have as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabetical series.

= (B,A) , (A,E) , (N,L) , (G,E)

=> Ans – (A)

7) Answer (A)

PAPER is written as PERPA

The pattern followed is that the first half of the word is written at the end of the code and the second half is written at the start of the code.

Thus, code for SUB JECT is = JECT SUB

Similarly, for COUNCIL, ‘NCIL’ will be written at the beginning, and ‘COU’ at the end.

=> COUNCIL : NCILCOU

=> Ans – (A)

8) Answer (A)

Codes for each letter is given :

R -> 8
E -> @
M -> 7
A -> $
I -> %
N -> 6

Thus, REMAIN : 8@7$%6

=> Ans – (A)

9) Answer (E)

Codes for each letter is given :

B -> 8
F -> 6
Q -> 4
D -> 7
T -> 2
M -> 3
K -> 5

Thus, QKTBFM : 452863

=> Ans – (E)

10) Answer (A)

PATHOLOGIST is written as PIUBQKSRHFN

Five letters of the word PATHOLOGIST are reversed first and then coded as one place forward. Similarly, the last five letters of word are reversed then code as one place backward. Middle letter is coded as one place backward.

Similarly, for CONTROVERSY :

=> Ans – (A)

Get 5 NMAT Mocks for Rs. 499

We hope this Coding Questions for NMAT pdf for NMAT exam will be highly useful for your Preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here