Coding-Decoding Questions for SSC-CHSL Set-2 PDF

0
9511
Coding Decoding Questions for SSC CHSL Set-2 PDF
Coding Decoding Questions for SSC CHSL Set-2 PDF

Coding-Decoding Questions for SSC-CHSL Set-2 PDF

Download SSC CHSL Coding-Decoding Questions with answers Set-2  PDF based on previous papers very useful for SSC CHSL Exams. Top-15 Very Important Questions for SSC Exam

Download Coding-Decoding Questions Set-2 PDF

Get 200 SSC mocks for just Rs. 249. Enroll here

Take a free mock test for SSC CHSL

Download SSC CHSL Previous Papers

More SSC CHSL Important Questions and Answers PDF

Question 1: In a certain code, ‘253’ means ‘books are old’; ‘546’ means ‘man is old’ and ‘378’ means ‘buy good books.’ What stands for “are” in that code?

a) 6

b) 2

c) 4

d) 5

Question 2: In a certain code language ‘481’ means ‘sky is blue’, ‘246’ means ‘sea is deep’ and ‘698’ means ‘sea looks blue’. What number is the code for ‘blue’

a) 8

b) 6

c) 1

d) 9

Question 3: In a certain code, LUTE is written as MUTE and GATE are written as HATE, then how BLUE will be written in that code?

a) CLUE

b) FLUE

c) FLUD

d) GLUE

Question 4: In a certain coding system APPLE stands for ETTPI. What is the code for ‘DELHI’?

a) HIPLM

b) CQMND

c) CQPLM

d) ZAHDE

Question 5: If CUSTOM is written as UCTSMO then how PARENT will be written in the same code?

a) ERAFTN

b) TNERAP

c) RAPINE

d) APERTN

SSC CHSL PREVIOUS PAPERS

SSC CHSL Study Material (FREE Tests)

Question 6: In a certain code, FRACTION is written as FNAITCOR. How is QUANTITATIVE written in that code?

a) QTNAVIAITETU

b) QIATAETUTNVI

c) QTEATUIAVITN

d) QEAITATITNVU

Question 7: In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?

a) CHRONRD

b) DSOESPI

c) ESJTPTE

d) ESOPSID

Question 8: If TRANSFER is coded as RTNAFSRE, then how ELEPHANT be coded in that code language?

a) LEPEHATN

b) LEPEAHTN

c) LEEPAHTN

d) LEPEAIINT

Question 9: If MONKO is coded as 57637, then how KLJMN be coded in the same code?

a) 32456

b) 34256

c) 35156

d) 32546

Question 10: In a certain code, ‘RATIONAL’ is written as ‘RTANIOLA’. How would “TRIBAL’ be written in the same code? ?

a) TIRLBA

b) TIRABL

c) TRIALB

d) TIRALB

Question 11: If ‘INDUS’ is coded as ‘03865’ and ‘TENNIS’ is coded as ‘243305’, then what will be the code for ‘STUDENT?

a) 5628342

b) 5648324

c) 5268432

d) 5642832

Question 12: Given below are capital letters in the first line and symbols in the second line. Symbols and letters are codes for each other. Choose the correct code for the word: HEIGHT

a) = ÷ ( × =II

b) = × ( × =II

c) = ÷ ( × II=

d) = × (÷ =II

Question 13: If in a certain code ‘DICKINSON’ is written as ‘357950210’ and ‘DIPP’ is written as ‘3566’, then how can ‘PICNIC’ be written in the same code?

a) 650757

b) 657057

c) 657507

d) 560757

Question 14: Given below are capital letters in the first line and symbols in the second line. Symbols and letters are code for each other. Choose the correct code for the word: PRINT

a) [ # ) [ |

b) ] ≠ ( ) ||

c) ] ≠ ( [ ||

d) ] || ( [ ||

Question 15: If in a certain code, ‘RESPONSES’ is written as ‘ESRONPESS’, then how can ‘SIGNATURE’ be written in the same code ?

a) ISNGTARUE

b) ERUTANGIS

c) GISTANERU

d) IGSATNREU

SSC CHSL FREE MOCK TEST

FREE SSC STUDY MATERIAL

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

The common word in the first two statements is ‘old’ = 5

And the common word in the first and last statements is ‘books’ = 3

Now, the only word left in 1st statement is “are” = 2

=> Ans – (B)

2) Answer (A)

The common word in the first two statements is ‘is’ = 4

And the common word in the first and last statements is ‘blue’ = 8

=> Ans – (A)

3) Answer (A)

The pattern followed is that in each word, the first letter is replaced by the next alphabet in the English alphabetical series, and rest of the letters are written as it is.

Eg :  L (+1 letter) = M and UTE = UTE, thus LUTE <=> MUTE

and G (+1 letter) = H and ATE = ATE, thus GATE <=> HATE

Similarly, B (+1 letter) = C and LUE = LUE, thus BLUE <=> CLUE

=> Ans – (A)

4) Answer (A)

APPLE stands for ETTPI

The pattern followed is :

Similarly, for DELHI :

=> Ans – (A)

5) Answer (D)

Given : CUSTOM is written as UCTSMO

The pattern is that in groups of 2 letters (from either side), both letters are swapped.

Eg = CU: UC, ST : TS, OM : MO

Similarly, for PA RE NT: AP ER TN

Thus, PARENT is written as APERTN

=> Ans – (D)

6) Answer (D)

Given: FRACTION is written as FNAITCOR

The pattern followed is that the letters are odd positions (from the left side) are in the same position but letters in even position are written in reversed order.

Letters at odd position = FATO: FATO

Letters at even position = RCIN: NICR

Similarly, for QUANTITATIVE,

Letters at odd position = QATTTV : QATTTV

Letters at even position = UNIAIE : EIAINU

Thus, the final answer after merging letters at both position: QEAITATITNVU

=> Ans – (D)

7) Answer (A)

TRIPPLE is written as SQHOOKD

The pattern followed is :

Similarly, for DISPOSE :

=> Ans – (A)

8) Answer (B)

Given: TRANSFER is coded as RTNAFSRE

The pattern is that in groups of 2 letters (from either side), both letters are swapped.

Eg = TR: RT, AN: NA, SF: FS, ER: RE

Similarly, for EL EP HA NT: LE PE AH TN

Thus, ELEPHANT is written as LEPEAHTN

=> Ans – (B)

9) Answer (B)

Given: MONKO is coded as 57637

Thus, I = 1 , J = 2 , K = 3 , L = 4 , M = 5 and so on.

Similarly, KLJMN = 34256

=> Ans – (B)

10) Answer (A)

Given : ‘RATIONAL’ is written as ‘RTANIOLA’

The pattern followed is :

Similarly, for TRIBAL :

=> Ans – (A)

11) Answer (C)

The codes for each letter is given, eg : I = 0 , N = 3 , D = 8 , U = 6 , S = 5

Similarly, T = 2 , E = 4

Substituting above values, we get :

STUDENT = 5268432

=> Ans – (C)

12) Answer (A)

According to the question,

H -> =
E -> ÷
I -> (
G -> ×
H -> =
T -> II

Thus, HEIGHT : = ÷ ( × =II

=> Ans – (A)

13) Answer (B)

The codes of the each alphabet will remain same.

Eg = C = 7 , I = 5 , P = 6 , N = 0

Thus, PICNIC = 657057

=> Ans – (B)

14) Answer (C)

According to the question,

P -> ]
R -> ≠
I -> (
N -> [
T -> ||

Thus, PRINT = ] ≠ ( [ ||

=> Ans – (C)

15) Answer (D)

If in a certain code, ‘RESPONSES’ is written as ‘ESRONPESS’, then in that code any general group of letters/ numbers 123456789 will be coded as “231564897”. similarly ‘SIGNATURE’ will be coded as ‘IGSATNREU‘.
option D.

DOWNLOAD APP TO ACESSES DIRECTLY ON MOBILE

SSC CHSL Important Q&A PDF

We hope this Coding Decoding Questions for SSC CHSL Exam preparation is so helpful to you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here