CMAT Verbal Ability Questions [Download PDF]

0
1281
_ Verbal Ability PDF

CMAT Verbal Ability Questions [Download PDF]

Download Verbal Ability Questions for CMAT PDF – CMAT Verbal Ability questions PDF by Cracku. Practice CMAT solved Verbal Ability Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Verbal Ability topic in the XAT exam. Top 20 very Important Verbal Ability Questions for XAT based on asked questions in previous exam papers.  The CMAT question papers contain actual questions asked with answers and solutions.

Download Verbal Ability Questions for CMAT

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Instructions

Direction: In each of the following questions four words are given of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination, by darkening the appropriate oval in your answer sheet.

Question 1: (A) consent
(B) nascent
(C) emerging
(D) insecure

a) A – C

b) B – D

c) B – C

d) A – D

e) A – B

1) Answer (C)

Solution:

The meaning of ’emerge’ is ‘move out and become visible’. The meaning of ‘nascent’ is ‘just come into existence’. From the options, these two are the words that have the closest meaning. So, the correct answer is option c).

Question 2: (A) elated
(B) eccentric
(C) explicit
(D) abnormal

a) A – B

b) B – D

c) A – C

d) A – D

e) D – C

2) Answer (B)

Solution:

The meaning of the word ‘eccentric’ is ‘abnormal’. So, these two are the words that are closest in meaning from among the options. Option b) is the correct answer.

Question 3: (A) abundance
(B) incomparable
(C) projection
(D) plethora

a) A – C

b) A – B

c) C – D

d) B – D

e) A – D

3) Answer (E)

Solution:

The meaning of the word ‘abundance’ is ‘in plenty’. ‘Plethora’ also means ‘plenty’. So, these two are the words that are closest in meaning from the given options.

Question 4: (A) purposefully
(B) inaccurately
(C) inadvertently
(D) unchangeably

a) A – C

b) A – B

c) B – C

d) B – D

e) A – D

4) Answer (A)

Solution:

‘Purposefully’ means to do something on purpose. ‘Inadvertently’ means to do something without intention. So, these two words are opposite in meaning to each other. So, option a) is the correct answer.

Question 5: (A) germane
(B) generate
(C) reliable
(D) irrelevant

a) B – D

b) B – C

c) A – B

d) C – D

e) A – D

5) Answer (E)

Solution:

The meaning of the word ‘germane’ is ‘relevant to the subject under consideration’. This is the opposite of irrelevant. So, option e) is the correct answer.

Instructions

Directions : In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination, by darkening the appropriate oval in your answer sheet.

Question 6: (A) consent (B) nascent (C) emerging (D) Insecure

a) A – C

b) B – D

c) B – C

d) A – D

e) A – B

6) Answer (C)

Solution:

Nascent and emerging mean the same ie. coming into existence. The other two words are neither synonyms nor antonyms.

Question 7: (A) elated (B) eccentric (C) explicit (D) abnormal

a) A – B

b) B – D

c) A – C

d) A – D

e) D – C

7) Answer (B)

Solution:

The words eccentric and abnormal, both mean “not normal”. They are synonyms. The other two words are neither synonyms nor antonyms.

Question 8: (A) abundance (B) incomparable (C) Projection (D) plethora

a) A – C

b) A – B

c) C – D

d) B – D

e) A – D

8) Answer (E)

Solution:

The words abundance and plethora are both synonyms. They mean “available in a wide range”. The other two words are neither antonyms nor synonyms.

Question 9: (A) purposefully (B) inaccurately (C) inadvertently (D) unchangeably

a) A – C

b) A – B

c) B – C

d) B – D

e) A – D

9) Answer (A)

Solution:

The words purposefully and inadvertently are opposites. Purposefully means doing something with a deliberate (and possibly malicious) intent. Inadvertently means doing something accidentally.

Question 10: (A) germane (B) generate (C) reliable (D) irrelevant

a) B – D

b) B – C

c) A – B

d) C – D

e) A – D

10) Answer (E)

Solution:

Germane means relevant and irrelevant is it’s opposite. The other two words are neither synonyms nor antonyms.

Instructions

Direction: Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Question 11: Drawing attention to the pitfalls of ____ solely on Uranium as a fuel for nuclear reactors, Indian scientists warned that Uranium will not last for long and thus research on Thorium as its ____ must be revived.

a) using, substitute

b) believing, replacement

c) depending, reserve

d) reckoning, option

e) relying, alternative

11) Answer (E)

Solution:

Thorium should be used as a substitute or alternative to Uranium. So, options a) and e) are relevant. Because of the use of the words ‘solely on’ in the first part of the sentence, we can pick option e) over option a).

Question 12: In an effort to provide ____ for higher education to all, most of the universities have been providing education without adequate infrastructure, thus churning out ____ graduates every year.

a) chances, fresh

b) platform, capable

c) opportunities, unemployable

d) prospects, eligible

e) policy, incompetent

12) Answer (C)

Solution:

The word in the second blank should have a negative connotation because the sentence says the universities are churning out graduates without providing them with proper education. So, options c) and e) are relevant. Between the two, only option c) makes sense in the first blank. So, option c) is the correct answer.

Question 13: The move to allow dumping of mercury ____ an outcry from residents of the area who ____ that high levels of mercury will affect their health and destroy ecologically sensitive forest area.

a) resulted, insist

b) provoked, fear

c) incited, determined

d) activated, accept

e) angered, believe

13) Answer (B)

Solution:

Only fear and believe are applicable in the second blank. Between ‘provoked’ and ‘angered’, provoked is more suitable in the first blank. So, option b) is the correct answer.

Question 14: ____ has been taken against some wholesale drug dealers for dealing in surgical items without a valid license and maintaining a stock of ____ drugs.

a) Note, overwhelming

b) Step, impressive

c) Execution, outdated

d) Action, expired

e) Lawsuit, invalid

14) Answer (D)

Solution:

Only ‘outdated’, ‘expired’ and ‘invalid’ are applicable in the second blank. Among the three options, only ‘action’ is suitable in the first blank because of the use of the words ‘has been taken’ after the blank. So, option d) is the best answer.

Question 15: Even as the ____ else where in the world are struggling to come out of recession, Indian consumers are splurging on consumer goods and to ____ this growth, companies are investing heavily in various sectors.

a) economies, meet

b) countries, inhibit

c) governments, measure

d) nations, inflict

e) companies, counter

15) Answer (A)

Solution:

Except option e), all the other words are suitable in the first blank. But, only option a) is applicable in the second blank because companies don’t try to reduce the growth.

Instructions

Directions: Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Question 16: When you want to digitalise a city ____ with millions, you don’t bet ____ the odds.

a) proceeding, into

b) teeming, against

c) undergoing, adhere

d) dangling, for

e) falling, above

16) Answer (B)

Solution:

The right preposition to be used when using odds is “against”. Hence, only option b is correct.

Question 17: The numbers ____ by the legitimate online music service providers indicate that a growing number of users are ____ to buy music.

a) morphed, ignoring

b) labelled, thriving

c) figured, fanatic

d) painted, interested

e) touted, willing

17) Answer (E)

Solution:

Online music providers try to sell their products by claiming that a large number of customers are buying their products. So, touted and morphed are suitable answers. But in the second option, morphed is followed by ignoring which is an incorrect option. Hence option E is the correct answer to the question.

Question 18: If India is ____ on protecting its resources, international business appears equally ____ to safeguard its profit.

a) dreaded, fragile

b) stubborn, weak

c) bent, determined

d) approaching, settled

e) obsessed, prepared

18) Answer (C)

Solution:

Bent and determined are the correct options for the blanks. Hence C is the correct option for the question. Fragile, weak, approaching and obsessed are incorrect in the context.

Question 19: Brands ____ decision-simplicity strategies make full use of available information to ____ where consumers are on the path of decision making and direct them to the best market offers.

a) diluting, divulge

b) tempting, maintain

c) imputing, overdrive

d) pursuing, assess

e) employing, trust

19) Answer (D)

Solution:

For the first blank, employing and pursuing are the only two correct options. For the second blank, assess and divulge are the only correct answers. So, the correct option is d as it has both the words as correct options.

Question 20: Lack of financing options, ____ with HR and technological ____ make small and medium enterprises sector the most vulnerable component of our economy.

a) except, loophole

b) coupled, challenges

c) armed, benefits

d) registered, strategies

e) strengthened, facilities

20) Answer (B)

Solution:

The second blank has to be in plural and a negative word. The loophole is singular. Facilities, Strategies and benefits are positive-sounding words. So, the correct option is (b)

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here