CMAT Static GK Questions PDF [Most Expected]

0
1619
_ Static GK Questions

CMAT Static GK Questions PDF [Most Expected]

Download CMAT Static GK questions with solutions PDF by Cracku. Practice CMAT solved Static GK Questions paper tests, which are the practice question to have a firm grasp on the Static GK topic in the XAT exam. Top 20 very Important Static GK Questions for CMAT based on the questions asked in previous exam papers. Click on the link below to download the Statick GK Questions for CMAT PDF with detailed solutions.

Download Static GK Questions for CAMT

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Question 1: Select the option which is the correct arrangement of the government schemes/programmes by their launch/start date in chronological order.

a) Swachh Bharat Mission, Beti Bachao Beti Padhao, Make in India, Atal Pension Yojana, Ujala Yojana

b) Beti Bachao Beti Padhao, Atal Pension Yojana, Ujala Yojana, Swachh Bharat Mission, Make in India

c) Make in India, Swachh Bharat Mission, Beti Bachao Beti Padhao, Ujala Yojana, Atal Pension Yojana

d) Make in India, Ujala Yojana, Swachh Bharat Mission, Beti Bachao Beti Padhao, Atal Pension Yojana

1) Answer (C)

Solution:

Make in India ⇒ 25th September 2014
Swachh Bharat Mission ⇒ 2nd October 2014
Beti Bachao Beti Padhao ⇒ 22nd January 2015
Ujala Yojana ⇒ 1st May 2015
Atal Pension Yojana ⇒ 9th May 2015
Hence, option c is the correct answer.

Question 2: Keibul Lamjao conservation area is in which of the following states?

a) Maharashtra

b) Assam

c) Tripura

d) Sikkim

e) Manipur

2) Answer (E)

Solution:

Keibul Lamjao conservation area is in Manipur.
Hence, option e is the correct answer.

Question 3: Which is the summer capital of Uttarakhand?

a) Nainital

b) Rishikesh

c) Bhararisain

d) Mussoorie

e) Dehradun

3) Answer (C)

Solution:

Bhararisain is the summer capital of Uttarakhand. Dehradun is the winter capital of Uttarakhand.
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: Match the stadium with their respective cities.
Stadium                                                             City
(P) Salt Lake Stadium                                    (1) Cuttack
(Q) Ekana International Cricket Stadium       (2) Kolkata
(R) M. A. Chidambaram Stadium                   (3) Lucknow
(S) Barabati Stadium                                      (4) Indore
(T) Holkar Cricket Stadium                             (5) Chennai

a) (P)-(5), (Q)-(1), (R)-(2), (S)-(3), (T)-(4)

b) (P)-(3), (Q)-(4), (R)-(5), (S)-(2), (T)-(1)

c) (P)-(2), (Q)-(3), (R)-(5), (S)-(1), (T)-(4)

d) (P)-(2), (Q)-(4), (R)-(1), (S)-(5), (T)-(3)

e) (P)-(3), (Q)-(1), (R)-(2), (S)-(5), (T)-(4)

4) Answer (C)

Solution:

Salt Lake Stadium ⇒ Kolkata
Ekana International Cricket Stadium ⇒ Lucknow
M. A. Chidambaram Stadium ⇒ Chennai
Barabati Stadium ⇒ Cuttack
Holkar Cricket Stadium ⇒ Indore
Hence, option c is the correct answer.

Question 5: Match the dance with their respective states.
Dance                     State
(1) Kirtan              (a) Rajasthan
(2) Lavani             (b) Punjab
(3) Naqual            (c) Chhattisgarh
(4) Gangaur          (d) Maharashtra
(5) Pandavani       (e) West Bengal

a) (1)-(e), (2)-(d), (3)-(b), (4)-(a), (5)-(c)

b) (1)-(c), (2)-(e), (3)-(b), (4)-(a), (5)-(d)

c) (1)-(c), (2)-(a), (3)-(b), (4)-(d), (5)-(e)

d) (1)-(d), (2)-(a), (3)-(b), (4)-(e), (5)-(c)

e) (1)-(e), (2)-(c), (3)-(a), (4)-(b), (5)-(d)

5) Answer (A)

Solution:

Kirtan ⇒ West Bengal
Lavani ⇒ Maharashtra
Naqual ⇒ Punjab
Gangaur ⇒ Rajasthan
Pandavani ⇒ Chhattisgarh
Hence, option a is the correct answer.

Question 6: The Statue of Unity, the world’s tallest statue, was designed by which of the following?

a) Shashikant Dhotre

b) Ram Chandra Shukla

c) Suvigya Sharma

d) Ram Vanji Sutar

e) Rabin Mondal

6) Answer (D)

Solution:

The Statue of Unity, the world’s tallest statue, was designed by Ram Vanji Sutar.
Hence, option d is the correct answer.

Question 7: Match the following airport with their respective location.
Airport                                                                                      Location
(1) Sri Guru Ram Dass Jee International Airport             (a) Siliguri, West Bengal
(2) Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport        (b) Varanasi, Uttar Pradesh
(3) Bagdogra International Airport                                    (c) Amritsar, Punjab
(4) Jolly Grant Airport                                                       (d) Guwahati, Assam
(5) Lal Bahadur Shastri International Airport                    (e) Dehradun, Uttrakhand

a) (1)-(e), (2)-(a), (3)-(d), (4)-(c), (5)-(b)

b) (1)-(d), (2)-(c), (3)-(a), (4)-(b), (5)-(e)

c) (1)-(d), (2)-(a), (3)-(e), (4)-(b), (5)-(c)

d) (1)-(c), (2)-(d), (3)-(a), (4)-(e), (5)-(b)

e) (1)-(c), (2)-(e), (3)-(a), (4)-(b), (5)-(d)

7) Answer (D)

Solution:

Sri Guru Ram Dass Jee International Airport ⇒ Amritsar, Punjab
Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport ⇒ Guwahati, Assam
Bagdogra International Airport ⇒ Siliguri, West Bengal
Jolly Grant Airport ⇒ Dehradun, Uttrakhand
Lal Bahadur Shastri International Airport ⇒ Varanasi, Uttar Pradesh
Hence, option d is the correct answer.

Question 8: Match the following places with their respective cities.
Place                                    City
(A) Elephanta Caves           (i) Vadodara
(B) Mehrangarh Fort           (ii) Hyderabad
(C) Golconda Fort               (iii) Kolkata
(D) Victoria Memorial          (iv) Jodhpur
(E) Laxmi Vilas Palace        (v) Mumbai

a) (A)-(ii), (B)-(iv), (C)-(v), (D)-(i), (E)-(iii)

b) (A)-(v), (B)-(i), (C)-(iii), (D)-(ii), (E)-(iv)

c) (A)-(v), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(iii), (E)-(i)

d) (A)-(ii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(v), (E)-(iii)

e) (A)-(ii), (B)-(v), (C)-(iv), (D)-(i), (E)-(iii)

8) Answer (C)

Solution:

Elephanta Caves ⇒ Mumbai
Mehrangarh Fort ⇒ Jodhpur
Golconda Fort ⇒ Hyderabad
Victoria Memorial ⇒ Kolkata
Laxmi Vilas Palace ⇒ Vadodara
Hence, option c is the correct answer.

Question 9: Select the option which is the correct arrangement of the government schemes/programmes by their launch/start date in chronological order.

a) Swachh Bharat Mission, Beti Bachao Beti Padhao, Make in India, Atal Pension Yojana, Ujala Yojana

b) Beti Bachao Beti Padhao, Atal Pension Yojana, Ujala Yojana, Swachh Bharat Mission, Make in India

c) Make in India, Swachh Bharat Mission, Beti Bachao Beti Padhao, Ujala Yojana, Atal Pension Yojana

d) Make in India, Ujala Yojana, Swachh Bharat Mission, Beti Bachao Beti Padhao, Atal Pension Yojana

e) Swachh Bharat Mission, Make in India, Beti Bachao Beti Padhao, Atal Pension Yojana, Ujala Yojana

9) Answer (C)

Solution:

Make in India ⇒ 25th September 2014
Swachh Bharat Mission ⇒ 2nd October 2014
Beti Bachao Beti Padhao ⇒ 22nd January 2015
Ujala Yojana ⇒ 1st May 2015
Atal Pension Yojana ⇒ 9th May 2015
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: ‘Daulatabad’ fort was renamed as ‘Devgiri’ fort. It is in which of the following states?

a) Tamil Nadu

b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan

d) Maharashtra

e) Karnataka

10) Answer (D)

Solution:

‘Daulatabad’ fort was renamed as ‘Devgiri’ fort. It is in Maharashtra.
Hence, option d is the correct answer.

Question 11: Match the following trees with their respective states.
Tree                             State

(A) Burans               (i) Rajasthan
(B) Khejri                 (ii) Meghalaya
(C) Gamhar             (iii) Uttar Pradesh
(D) Sheesham         (iv) Uttarakhand
(E) Ashoka               (v) Punjab

a) (A)-(iv), (B)-(v), (C)-(ii), (D)-(i), (E)-(iii)

b) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(v), (D)-(i), (E)-(ii)

c) (A)-(iv), (B)-(i), (C)-(ii), (D)-(v), (E)-(iii)

d) (A)-(v), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(iii), (E)-(i)

e) (A)-(iii), (B)-(i), (C)-(v), (D)-(ii), (E)-(iv)

11) Answer (C)

Solution:

Burans ⇒ Uttarakhand
Khejri ⇒ Rajasthan
Gamhar ⇒ Meghalaya
Sheesham ⇒ Punjab
Ashoka ⇒ Uttar Pradesh
Hence, option c is the correct answer.

Question 12: Match the following states with their respective districts.
State                             District

(1) Chhattisgarh         (a) Chamoli
(2) Uttarakhand          (b) Dumka
(3) Haryana                (c) Bijapur
(4) Jharkhand             (d) Anand
(5) Gujarat                  (e) Jhajjar

a) (1)-(c), (2)-(a), (3)-(d), (4)-(e), (5)-(b)

b) (1)-(b), (2)-(e), (3)-(d), (4)-(a), (5)-(c)

c) (1)-(e), (2)-(d), (3)-(b), (4)-(c), (5)-(a)

d) (1)-(c), (2)-(a), (3)-(e), (4)-(b), (5)-(d)

e) (1)-(b), (2)-(a), (3)-(d), (4)-(e), (5)-(c)

12) Answer (D)

Solution:

Chhattisgarh ⇒ Bijapur
Uttarakhand ⇒ Chamoli
Haryana ⇒ Jhajjar
Jharkhand ⇒ Dumka
Gujarat ⇒ Anand
Hence, option d is the correct answer.

Question 13: Select the option which is the correct arrangement of the Indian states in descending order by Area.

a) Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Rajasthan, Maharashtra, Karnataka, Gujarat

b) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra, Uttar Pradesh, Gujarat, Karnataka

c) Rajasthan, Uttar Pradesh, Maharashtra, Madhya Pradesh, Gujarat, Karnataka

d) Uttar Pradesh, Rajasthan, Karnataka, Madhya Pradesh, Gujarat, Maharashtra,

e) Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra, Uttar Pradesh, Karnataka, Gujarat

13) Answer (B)

Solution:

Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra, Uttar Pradesh, Gujarat, Karnataka are on the descending order as per their areas.
Hence, option b is the correct answer.

Question 14: Which of the following states’ capital does not have IIM?

a) Karnataka

b) Uttar Pradesh

c) Chhattisgarh

d) Maharashtra

e) Jharkhand

14) Answer (D)

Solution:

State Capital IIM
Karnataka ⇒ Bangalore ⇒ IIM Bangalore
Uttar Pradesh ⇒ Lucknow ⇒ IIM Lucknow
Chhattisgarh ⇒ Raipur ⇒ IIM Raipur
Maharashtra ⇒ Mumbai ⇒ IIM Nagpur
Jharkhand ⇒ Ranchi ⇒ IIM Ranchi
Hence, option d is the correct answer.

Question 15: Match the following nicknames with their respective cities.Nickname                                        City(1) Coal Capital of India              (a) Ahmedabad
(2) City of Statues                       (b) Dhanbad
(3) Boston of India                       (c) Pune
(4) Paris of India                          (d) Trivandrum
(5) Queen of Deccan                   (e) Jaipur

a) (1)-(b), (2)-(c), (3)-(e), (4)-(a), (5)-(d)

b) (1)-(d), (2)-(e), (3)-(a), (4)-(c), (5)-(b)

c) (1)-(b), (2)-(d), (3)-(a), (4)-(e), (5)-(c)

d) (1)-(e), (2)-(d), (3)-(a), (4)-(b), (5)-(c)

e) (1)-(d), (2)-(c), (3)-(e), (4)-(a), (5)-(b)

15) Answer (C)

Solution:

Coal Capital of India ⇒ Dhanbad
City of Statues ⇒ Trivandrum
Boston of India ⇒ Ahmedabad
Paris of India ⇒ Jaipur
Queen of Deccan ⇒ Pune
Hence, option c is the correct answer.

Question 16: Match the states with their World Heritage Sites.
State                                   World Heritage Site

(1) Assam                    (i) Champaner-Pavagadh Archaeological Park
(2) Tamil Nadu             (ii) Rock Shelters of Bhimbetka
(3) Maharashtra          (iii) Manas Wildlife Sanctuary
(4) Madhya Pradesh   (iv) Elephanta Caves
(5) Gujarat                   (v) Temples of Kanchipuram

a) (1)-(iv), (2)-(v), (3)-(ii), (4)-(i), (5)-(iii)

b) (1)-(iii), (2)-(v), (3)-(iv), (4)-(ii), (5)-(i)

c) (1)-(v), (2)-(iv), (3)-(ii), (4)-(iii), (5)-(i)

d) (1)-(ii), (2)-(v), (3)-(iv), (4)-(iii), (5)-(i)

e) (1)-(ii), (2)-(iv), (3)-(v), (4)-(i), (5)-(iii)

16) Answer (B)

Solution:

Assam ⇒ Manas Wildlife Sanctuary
Tamil Nadu ⇒ Temples of Kanchipuram
Maharashtra ⇒ Elephanta Caves
Madhya Pradesh ⇒ Rock Shelters of Bhimbetka
Gujarat ⇒ Champaner-Pavagadh Archaeological Park
Hence, option b is the correct answer.

Question 17: Match the following stadium with their respective locations.
Stadium                                             Location(city)

(a) Ekana Cricket Stadium                  (1) Bhopal
(b) Biju Patnaik Hockey Stadium        (2) Hyderabad
(c) Aishbagh Stadium                          (3) Guwahati
(d) Jawaharlal Nehru Stadium            (4) Lucknow
(e) Lal Bahadur Shastri Stadium         (5) Bhubaneswar

a) (a)-(4), (b)-(1), (c)-(5), (d)-(2), (e)-(3)

b) (a)-(3), (b)-(1), (c)-(5), (d)-(2), (e)-(4)

c) (a)-(4), (b)-(5), (c)-(1), (d)-(3), (e)-(2)

d) (a)-(3), (b)-(1), (c)-(5), (d)-(4), (e)-(2)

17) Answer (C)

Solution:

Ekana Cricket Stadium ⇒ Lucknow
Biju Patnaik Hockey Stadium ⇒ Bhubaneswar
Aishbagh Stadium ⇒ Bhopal
Jawaharlal Nehru Stadium ⇒ Guwahati
Lal Bahadur Shastri Stadium ⇒ Hyderabad
Hence, option c is the correct answer.

Question 18: Match the following temples with their respective states.
Temple                                          State

(1) Virupaksha Temple                (a) Tamil Nadu
(2) Kashi Vishwanath Temple      (b) Kerala
(3) Nataraja Temple                     (c) Karnataka
(4) Padmanabhaswamy Temple  (d) Uttarakhand
(5) Badrinath Temple                    (e) Uttar Pradesh

a) (1)-(c), (2)-(a), (3)-(e), (4)-(d), (5)-(b)

b) (1)-(d), (2)-(e), (3)-(a), (4)-(b), (5)-(c)

c) (1)-(c), (2)-(e), (3)-(a), (4)-(b), (5)-(d)

d) (1)-(d), (2)-(e), (3)-(a), (4)-(c), (5)-(b)

18) Answer (C)

Solution:

Virupaksha Temple ⇒ Karnataka
Kashi Vishwanath Temple ⇒ Uttar Pradesh
Nataraja Temple ⇒ Tamil Nadu
Padmanabhaswamy Temple ⇒ Kerala
Badrinath Temple ⇒ Uttarakhand
Hence, option c is the correct answer.

Question 19: Match the revolutions with their respective fathers.
Revolution                         Father

(1)White Revolution         (a) Vishal Tewari
(2)Red Revolution            (b) Nirpakh Tutej
(3)Pink Revolution            (c) Verghese Kurien
(4)Golden Revolution        (d) Durgesh Patel

a) (1)-(b), (2)-(d), (3)-(a), (4)-(c)

b) (1)-(c), (2)-(d), (3)-(a), (4)-(b)

c) (1)-(b), (2)-(a), (3)-(d), (4)-(c)

d) (1)-(c), (2)-(a), (3)-(d), (4)-(b)

19) Answer (D)

Solution:

White Revolution ⇒ Verghese Kurien
Red Revolution ⇒ Vishal Tewari
Pink Revolution ⇒ Durgesh Patel
Golden Revolution ⇒ Nirpakh Tutej
Hence, option d is the correct answer.

Question 20: Betla national park is in which of the following states?

a) Madhya Pradesh

b) Karnataka

c) Assam

d) Jharkhand

20) Answer (D)

Solution:

Betla national park is in Jharkhand.

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here