CMAT 2023 GK Politics Questions [Download PDF]

0
180
Politics Questions (1)

CMAT 2023 GK Politics Questions [Download PDF]

Politics is one of the most important topics in the CMAT, and also it is an important section. One can utilize this article which consists of the most important questions regarding Politics. Cracku provides you with the Top 20 very Important Politics Questions for CMAT based on the questions asked in previous exam papers. Click on the link below to download the Politics Questions for CMAT PDF with detailed answers.

Download Politics Questions for CMAT

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Question 1: Which of the following is one of the Articles of the Constitution of India that mentions the Comptroller and Auditor General of India?

a) 156

b) 352

c) 280

d) 148

1) Answer (D)

Solution:

Article 148 of Indian Constitution says that, There shall be a Comptroller and AuditorGeneral in India. He is appointed by the President of India.

Question 2: Which of the following created the office of Governor General in India?

a) Charter Act, 1833

b) Charter Act, 1813

c) Government of India Act, 1935

d) Regulating Act 1773

2) Answer (D)

Solution:

The office of GovernorGeneral was created under the Regulating Act of 1773. It was the First Parliamentary Ratification, Codification, Confirmation, Justification or Authorisation defines the Powers and Responsibilities of the Various Organs of the East India Company including its territorial control over Bengal.

Question 3: The first session of the first Lok Sabha commenced on ________.

a) $15^{th}$ August 1947

b) $26^{th}$ January 1950

c) $13^{th}$ May 1952

d) $15^{th}$ August 1951

3) Answer (C)

Solution:

The First Lok Sabha was constituted on 17 April 1952 after India’s first general election. The 1st Lok Sabha lasted its full tenure of five years and was dissolved on 4 April 1957. First Session of this Lok Sabha commenced on 13 May 1952.

Question 4: Article 368 is related to:

a) centre-state relations

b) constitutional amendments

c) the Supreme Court

d) a state government

4) Answer (B)

Solution:

Article 368 deals with the Powers of the Parliament to amend the Constitution and procedure therefor. It states Procedure through which Parliament can amend by way of addition, variation or repeal of any provision of the Constitution in accordance with the procedure established

Question 5: Which state has the second highest number of seats in the Lok Sabha?

a) Uttar Pradesh

b) Maharashtra

c) West Bengal

d) Bihar

5) Answer (B)

Solution:

Uttar pradesh has the highest number of seats in lok sabha i.e 80 followed by Maharashtra, West Bengal and Bihar  with 48, 42, and 40 seats respectively

Question 6: What is the increase in the number of workdays under the rural job guarantee scheme (MNREGA) in drought-affected areas?

a) 10

b) 25

c) 40

d) 50

6) Answer (D)

Solution:

Some of the states are affected by drought. “The ministry has decided that the number of workdays under the rural job guarantee scheme could be increased from 100 to 150 in droughtaffected areas,” Rural Development Minister Chaudhary Birender Singh told PTI

Question 7: Who administers oath of the office and secrecy to the Vice President of India?

a) Prime Minister

b) Chief Justice of Supreme Court

c) President

d) Lok Sabha Speaker

7) Answer (C)

Solution:

President administers the oath to vice president of India.

Question 8: The Parliament of Afghanistan was built by which country?

a) Russia

b) China

c) India

d) USA

8) Answer (C)

Solution:

The Parliament of Afghanistan was built by India on December 25, 2015.

=> Ans – (C)

Question 9: Which of the following is related to the flagship scheme of the Government of India UDAN?

a) Agriculture

b) Civil Aviation

c) Defence

d) Social Justice

9) Answer (B)

Solution:

The UDAN Scheme is a key component of the Prime Narendra Modi’s National Civil Aviation Policy (NCAP) which was released by the Ministry of Civil Aviation on June 15, 2016.

=> Ans – (B)

Question 10: Which of the following is/are the session/sessions of our Parliament?

a) Monsoon Session

b) Winter Session

c) Budget Session

d) All of these

10) Answer (D)

Solution:

In India, the parliament conducts three sessions each year, the Budget session: February to May, the Monsoon session: July to September, and the Winter session: November to December.

=> Ans – (D)

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here