CMAT One Word Substitution Questions [Download PDF]

0
384
One Word Substitution Questions (1)

CMAT One Word Substitution Questions [Download PDF]

One Word Substitution is one of the most important topics in the CMAT, and also it is an important section. One can utilize this article which consists of the most important questions regarding One Word Substitution. Cracku provides you with the Top 20 very Important One Word Substitution Questions for CMAT based on the questions asked in previous exam papers. Click on the link below to download the One Word Substitution Questions for CMAT PDF with detailed answers.

Download One Word Substitution Questions for CMAT

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Question 1: Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.
A person who preaches religion and is considered to be a messenger of God.

a) Scholar

b) Volunteer

c) Atheist

d) Prophet

1) Answer (D)

Solution:

A person who preaches religion and is considered to be a messenger of God is called Prophet.

Question 2: Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
One who studies the working of the human mind.

a) Anthropologist

b) Psychologist

c) Neurologist

d) Ethnologist

2) Answer (B)

Solution:

Anthropologist – Persons who study humans within past and present societies.
Psychologist – One who studies the human mind.
Neurologist – One who studies the nervous system.
Ethnologist – One who studies different societies and culture.

Question 3: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
The remains of something that has been badly damaged

a) Pristine

b) Immaculate

c) Wreckage

d) Sterile

3) Answer (C)

Solution:

Wreckage means the remains of something that has been badly damaged. Hence, it is the answer.

Question 4: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
To move back and forth or sideways

a) Sojourn

b) Tarriance

c) Traverse

d) Breather

4) Answer (C)

Solution:

Traverse means to move back and forth or sideways. Hence, Traverse is the answer

Tarriance is an act of delaying something.

Sojourn is a temporary stay.

Breather is a break in a activity or rest or relief

Question 5: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
An arrangement of flowers fastened in a ring used for laying on a grave

a) Brier

b) Prickle

c) Wreath

d) Splint

5) Answer (C)

Solution:

Wreath is the arrangement of flowers fastened in a ring used for laying on a grave. Thus, C is the answer.

Question 6: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
Free from disturbance

a) Tranquil

b) Agitated

c) Chaotic

d) Violent

6) Answer (A)

Solution:

Tranquil means to be calm and free from disturbance. Thus, A is the answer.

Instructions

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Question 7: A person specially interested in the study of coins and medals.

a) medalist

b) coinist

c) numismatist

d) numerist

7) Answer (C)

Solution:

A person specially interested in the study of coins and medals is called numismatist.

Question 8: How many meaningful English words can be made from the letters NOEC using each letter only once in each word?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

8) Answer (C)

Solution:

Letters – N,O,E,C

2 meaningful words can be formed = Cone, Once

=> Ans – (C)

Question 9: How many such pairs of letters are there in the ‘ENIGMATIC’ each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

a) One

b) Two

c) Three

d) None

e) More than five

9) Answer (D)

Solution:

Word – ENIGMATIC

There are no pairs of letters which have as many letters between them in the word as in the English alphabet

=> Ans – (D)

Question 10: If it is possible to make only one meaningful word with the second, the fifth, the seventh and the tenth letters of the word OMNISCIENT, which of the following will be the third letter of that word ? If no such word can be made, give ‘J’ as the answer and if more than one such word can be made, give ‘Q’ as the answer.

a) J

b) Q

c) I

d) M

e) S

10) Answer (E)

Solution:

Word – OMNISCIENT

2nd, 5th, 7th and 10th letters = M, S, I, T

Meaningful word that can be formed = Mist

=> 3rd letter = S

=> Ans – (E)

Question 11: If it is possible to make only one meaningful English word with the second, the fifth, the sixth and the tenth letters of the word STREAMLINE, which of the following will be the third letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as the answer and if more than one such word can be made, give ‘Y’ as the answer.

a) E

b) A

c) M

d) X

e) Y

11) Answer (E)

Solution:

Word – STREAMLINE

2nd, 5th, 6th and 10th letters = T, A, M, E

4 Meaningful words can be formed = Team, Tame, Mate, Meat

=> Ans – (E)

Question 12: How many such pairs of letters are there in the word TERMINATE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

12) Answer (C)

Solution:

Word – TERMINATE

There are 2 pairs of letters which have as many letters between them in the word as in the English alphabet.

= (T,R) , (I,E)

=> Ans – (C)

Question 13: How many such pairs of letters are there in the word REFRESHING each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

13) Answer (D)

Solution:

Word – REFRESHING

There are 3 pairs of letters which have as many letters between them in the word as they have in the English alphabet.

= (E,F) , (H,I) , (I,G)

=> Ans – (D)

Question 14: If in the word EQUALITY, the positions of first and the fifth letters are interchanged, similarly the positions of the second and the sixth letters are interchanged and so on, which letters will be third from the right end ?

a) Q

b) U

c) I

d) T

e) None of these

14) Answer (A)

Solution:

Word – EQUALITY

If the positions of first and the fifth letters are interchanged, similarly the positions of the second and the sixth letters are interchanged and so on, then word – LITYEQUA

3rd letter from right end = Q

=> Ans – (A)

Question 15: How many meaningful English words can be made from the letters AERT, using each letter only once in each word ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) Four

15) Answer (C)

Solution:

Letters – A,E,R,T

Only 2 meaningful words can be formed = Rate , Tear

=> Ans – (C)

Question 16: If in the word ISOLATE, all the consonants are replaced by the previous letter in the alphabet and all the vowels are replaced by the next letter and then all the letters are arranged alphabetically, which letters will be third from the right end ?

a) P

b) B

c) N

d) Q

e) None of these

16) Answer (A)

Solution:

Word – ISOLATE

If all the consonants are replaced by the previous letter in the alphabet and all the vowels are replaced by the next letter, then word – JRPKBSF

Now the letters are arranged alphabetically, new word – BFJKPRS

3rd letter from right end = P

=> Ans – (A)

Question 17: If each vowel in the word ‘REMAINS’ is changed to next alphabet according to the English alphabetical series and each consonant is changed to previous letter, how many alphabet will be there in the English alphabetical series between the letters which are at the extreme ends of the new word thus formed?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) Four

17) Answer (A)

Solution:

Word – ‘REMAINS’

If each vowel is changed to next alphabet according to the English alphabetical series and each consonant is changed to previous letter, then :

New word – QFLBJMR

Letters at extreme end = Q and R

No letter is between Q and R in the English alphabetical series.

=> Ans – (A)

Question 18: How many such pairs of letters are there in the word ‘LENGTH’, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

18) Answer (C)

Solution:

Word – LENGTH

There are 2 pairs of letters which have as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series.

= (E,G) , (L,N)

=> Ans – (C)

Question 19: If only one meaningful English word can be made with the first, the fourth, the ninth and the tenth letters of the word CORRUPTION, using each letter only once, then which of the following is the third letter of the word from the left? If no such word can be formed then your answer is ‘X’. If more than one such word can be formed then your answer is Z.

a) X

b) Z

c) R

d) O

e) C

19) Answer (C)

Solution:

Word – CORRUPTION

1st, 4th, 9th and 10th letters = C,R,O,N

Only 1 meaningful word can be formed = Corn

3rd letter from left = R

=> Ans – (C)

Question 20: If it is possible to make only one meaningful word from the first, the fifth, the seventh, the eighth and the eleventh letters of the word DEPARTMENTAL, first letter of the word is your answer. If more than one such word can be formed, your answer is ‘X’ and if no such word can be formed, your answer is ‘Y’.

a) A

b) D

c) R

d) X

e) Y

20) Answer (B)

Solution:

Word – DEPARTMENTAL

1st, 5th, 7th, 8th and 11th letters = D,R,M,E,A

Only 1 meaningful word can be formed = Dream

Thus, the first letter of the word = D

=> Ans – (B)

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here