CMAT Blood Relation Questions [Important PDF]

0
354
Blood Relation PDF

Blood Relation Questions for CMAT

Download Blood Relation Questions for CMAT PDF – CMAT Blood Relation questions PDF by Cracku. Practice CMAT solved Blood Relation Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Blood Relation topic in the XAT exam. Top 20 very Important Blood Relation Questions for XAT based on asked questions in previous exam papers.  The CMAT question papers contain actual questions asked with answers and solutions.

Download Blood Relation Questions for CMAT

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
• S is the sister of B. K is the brother of B.
• K is the son of L. L is married to Y. Y is the daughter of J.
• Y has only one daughter. J is married to C.
• K is the brother of D. D is married to T.

Question 1: If Z is the daughter of T, then how is B related to Z?

a) Uncle

b) Father

c) Aunt

d) Cannot be determined

e) Mother

1) Answer (A)

Solution:

S,K,B and D are siblings where S is female and K is male.

Their father is L who is married to Y and Y has only one daughter,

=> B and D are males and D’s wife is T.

Also, J and C are parents of Y(female). Gender of J and C is unknown.

If Z is daughter of T and since, B is brother of T

=> B is uncle of Z.

=> Ans – (A)

Question 2: How is T related to S?

a) Brother-in-law

b) Cousin

c) Sister-in-law

d) Sister

e) Brother

2) Answer (C)

Solution:

S,K,B and D are siblings where S is female and K is male.

Their father is L who is married to Y and Y has only one daughter,

=> B and D are males and D’s wife is T.

Also, J and C are parents of Y(female). Gender of J and C is unknown.

Since, S is sister of D, who is husband of T.

=> T is sister-in-law of S.

=> Ans – (C)

Question 3: If P is the brother of C, then how is J related to P?

a) Brother

b) Cousin

c) Sister

d) Uncle

e) Cannot be determined

3) Answer (E)

Solution:

S,K,B and D are siblings where S is female and K is male.

Their father is L who is married to Y and Y has only one daughter,

=> B and D are males and D’s wife is T.

Also, J and C are parents of Y(female). Gender of J and C is unknown.

If P is brother of C, and since J is spouse of C, => J is either brother-in-law or sister-in-law of P, based on the gender of J.

=> Ans – (E)

Instructions

Study the following information:
carefully and answer the questions given below : H has two sons A and Y. A is married to M. M is the mother of P. N is daughter-in-law of H. S is mother-in law of H.

Question 4: Who among the following is the wife of Y?

a) N

b) H

c) P

d) S

e) M

4) Answer (A)

Solution:

A and Y are brothers and sons of H, whose gender is unknown.

A is married to M and their child is P.

Since, N is daughter-in-law of H, => N is wife of Y.

Also, S is mother-in-law of H.

Clearly, N is the wife of Y.

=> Ans – (A)

Question 5: Who among the following is the uncle of P?

a) H

b) A

c) Y

d) M

e) None of these

5) Answer (C)

Solution:

A and Y are brothers and sons of H, whose gender is unknown.

A is married to M and their child is P.

Since, N is daughter-in-law of H, => N is wife of Y.

Also, S is mother-in-law of H.

Here, P is the child of A and Y is brother of A, => Y is uncle of P.

=> Ans – (C)

Instructions

(i) ‘S × T means ‘S is the brother of T’.
(ii) ‘S ÷ T means T is the father of S.’
(iii) ‘S + T’ means ‘S is the sister of T’.
(iv) ‘S – T means ‘S is the mother of T’.

Question 6: Which of the following means R is the paternal uncle of B?
(a)B × Q ÷ L × R
(b)B × D ÷ J × R × K
(c)R × P ÷ S × B

a) Only (a)

b) Only (b)

c) Only (c)

d) Both (a) and (b)

e) None of these

6) Answer (B)

Solution:

(a) B × Q ÷ L × R : B is brother of Q and L is father of Q. Also, L is brother of R.

=> R can be either male or female, thus we cannot say if R is paternal uncle of B or not.

(b) B × D ÷ J × R × K : B is brother of D and J is father of D. Also, J is brother of R, who is brother of K.

=> R is male and paternal uncle of B.

(c) R × P ÷ S × B : R is brother of P and S is father of P. Also, S is brother of B.

=> R is nephew of B.

Thus, only from (b), R is paternal uncle of B.

=> Ans – (B)

Question 7: Pointing to a boy, Meena said “He is the only grandson of my grandfather”. How is the boy related to Meena?

a) Brother

b) Cousin

c) Uncle

d) Data inadequate

e) None of these

7) Answer (D)

Solution:

The boy is only grandson of Meena’s grandfather.

Thus, the boy can be either Meena’s brother or cousin, hence data is inadequate.

=> Ans – (D)

Question 8: R is sister of M who is brother of H. D is mother of K who is brother of M. How is R related to D?

a) Sister

b) Daughter

c) Mother

d) Data inadequate

e) None of these

8) Answer (B)

Solution:

R,M,H and K are siblings, where R is female and M and K are males.

Gender of H is unknown. D is mother of K.

=> D is mother of R,M,H and K.

$\therefore$ R is the daughter of D.

=> Ans – (B)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
• K is the brother of J. J is the mother of Y.
• Y is the sister of T. T is married to Q. S is the father of J.
• S has only one daughter. S is married to R.
• K is the brother of D. U is the father-in-law of D.

Question 9: If U is the father of C, then how is D related to C?

a) Cousin

b) Husband

c) Wife

d) Cannot be determined

e) Brother

9) Answer (B)

Solution:

Y is sister of T, their mother is J, who is also sister of K.

T is married to Q, and gender of both are unknown.

S is father of J, and is married to R. They have 3 children, i.e. D,K and J.

Since, S has only one daughter, => D and K are brothers and J is their sister.

Also, U is father-in-law of D, => U is father of D’s wife.

If U is father of C and U is father-in-law of D, and D is male.

=> D is the husband of C.

=> Ans _ (B)

Question 10: If Y is married to P, then how is S related to P?

a) Cannot be determined

b) Sister

c) Brother-in-law

d) Sister-in-law

e) None of these

10) Answer (E)

Solution:

Y is sister of T, their mother is J, who is also sister of K.

T is married to Q, and gender of both are unknown.

S is father of J, and is married to R. They have 3 children, i.e. D,K and J.

Since, S has only one daughter, => D and K are brothers and J is their sister.

Also, U is father-in-law of D, => U is father of D’s wife.

If Y is married to P, and also S is grandfather of Y,

=> S is grandfather-in-law of P, which is not given in the options.

=> Ans – (E)

Question 11: How is D related to Y?

a) Cannot be determined

b) Mother

c) Uncle

d) Father

e) Aunt

11) Answer (C)

Solution:

Y is sister of T, their mother is J, who is also sister of K.

T is married to Q, and gender of both are unknown.

S is father of J, and is married to R. They have 3 children, i.e. D,K and J.

Since, S has only one daughter, => D and K are brothers and J is their sister.

Also, U is father-in-law of D, => U is father of D’s wife.

Here, D is the brother of Y’s mother, => D is uncle of Y.

=> Ans – (C)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:
L is the only child of K,R,T is married to L. S is the sister of R. S is the only daughter of B. J, the father of B has only two children. Q is the daughter of J.

Question 12: How is Q related to R?

a) Daughter-in-law

b) Grandmother

c) Niece

d) Aunt

e) Mother-in-law

12) Answer (D)

Solution:

S is the sister of R and S is the only daughter of R, => R is male.

=> K is the wife of R and their son is L, who is married to T.

Q is sister of B, their father is J. Gender of B,L and T is unknown.

Also, R (male) and S (female) are children of B.

Since, Q is the sister of R’s parent, => Q is aunt of R.

=> Ans – (D)

Question 13: If J has only one daughter, then how is B related to K?

a) Nephew

b) Niece

c) Father-in-law

d) Brother

e) Mother-in-law

13) Answer (C)

Solution:

S is the sister of R and S is the only daughter of R, => R is male.

=> K is the wife of R and their son is L, who is married to T.

Q is sister of B, their father is J. Gender of B,L and T is unknown.

Also, R (male) and S (female) are children of B.

If J has only 1 daughter, => B is male.

Thus, B is the father of K’s husband R, => B is father-in-law of K.

=> Ans – (C)

Question 14: How is J related to S?

a) Grandfather

b) Brother-in-law

c) Uncle

d) Cousin

e) Father-in-law

14) Answer (A)

Solution:

S is the sister of R and S is the only daughter of R, => R is male.

=> K is the wife of R and their son is L, who is married to T.

Q is sister of B, their father is J. Gender of B,L and T is unknown.

Also, R (male) and S (female) are children of B.

J is the father of S’s parent B, => J is grandfather of S.

=> Ans – (A)

Question 15: If ‘A * B’ means ‘A is father of B’, ‘A × B’ means ‘A is mother of A’ and ‘A # B’ means ‘A is husband of B’ then which of the following means ‘P is grandson of Q’ ?

a) Q # R × S * P

b) Q * N × P # R

c) Q * L # N × P

d) P # N × M * Q

e) None of these

15) Answer (B)

Solution:

(A) : Q # R × S * P = Q is husband of R, who is mother of S. S is father of P. P can be either grandson or granddaughter of Q.

(B) : Q * N × P # R = Q is father of N, who is mother of P. P is husband of R, => P is grandson of Q.

(C) : Q * L # N × P = Q is father of L, who is husband of N. N is mother of P. P can be either grandson or granddaughter of Q.

(D) : P # N × M * Q = P is husband of N, who is mother of M. M is father of Q. P is grandfather of Q.

=> Ans – (B)

Question 16: Pointing to the lady in the photograph, Mrinalini said, “Her son’s father is the only son-in-law of my mother”. How is Mrinalini related to the lady ?

a) Sister

b) Mother

c) Cousin

d) Aunt

e) None of these

16) Answer (E)

Solution:

Let the lady in the photograph be Mrs. $X$

X’s son’s father is X’s husband.

Only son-in-law of Mrinalini’s mother is Mrinalini’s husband.

These 2 are same people, => X is Mrinalini

Thus, Mrinalini is pointing to her own photograph.

=> Ans – (E)

Question 17: If ‘A × B’ means ‘B’ is father of ‘A’, ‘A + B’ means ‘A is wife of B’ and ‘ A ÷ B’ means ‘A is brother of B’, then what is the relation of J with L‘J + H ÷ R × L ?

a) Daughter

b) Daughter-in- law

c) Sister -in- law

d) Cannot be determined

e) None of these

17) Answer (B)

Solution:

Expression : J + H ÷ R × L

J is the wife of H, and H is brother of R.

L is father of R.

=> L is also father of H, who is husband of J.

=> J is daughter-in-law of L.

=> Ans – (B)

Question 18: B is the husband of P. Q is the only grandson of E, who is wife of D and mother-in-law of P. How is B related to D ?

a) Cousin

b) Son-in-law

c) Son

d) Nephew

e) None of these

18) Answer (C)

Solution:

E is mother-in-law of P, who is wife of B,

=> B is son of E, who is wife of D.

Q is the only grandson of E, => Q is son of B and P.

B is son of D.

=> Ans – (C)

Question 19: Pointing to the lady in the photograph, Seema said, “Her son’s father is the son-inlaw of my mother”. How is Seema related to the lady ?

a) Sister

b) Mother

c) Herself

d) Aunt

e) Either sister or herself

19) Answer (E)

Solution:

Let the lady in the photograph be Mrs. $X$

X’s son’s father is X’s husband.

Son-in-law of Seema’s mother is X’s husband.

=> Seema and the lady are either sister or herself.

=> Ans – (E)

Question 20: L is the daughter of K. L is married to D. B is the son of D. F is married to B. How is D related to F?

a) Father-in-law

b) Mother-in-law

c) Cannot be determined

d) Father

e) Mother

20) Answer (A)

Solution:

L is the daughter of K. L is married to D, => D is the husband of L.

B is the son of D and F is married to B, => B is the son of D and L and F is the wife of B.

Thus, D is the father-in-law of F.

=> Ans – (A)

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here