CMAT 2023 GK Sports Questions [Download PDF]

0
370
Sports Questions

CMAT 2023 GK Sports Questions [Download PDF]

Sports is one of the most important topics in the CMAT, and also it is an important section. One can utilize this article which consists of the most important questions regarding Sports. Cracks and provides you with the Top 20 very Important Sports Questions for CMAT based on the questions asked in previous exam papers. Click on the link below to download the Sports Questions for CMAT PDF with detailed answers.

Download Sports Questions for CMAT

Get 5 CMAT 2023 Mocks Ar just Rs. 299

Question 1: Match the following sports with their respective terms.
Sport                    Term
(1) Tennis          (a) Plodder
(2) Boxing         (b) Astroturf
(3) Golf             (c) Gambit
(4) Hockey        (d) Game Point
(5) Chess          (e) Peg

a) (1)-(e), (2)-(a), (3)-(d), (4)-(c), (5)-(b)

b) (1)-(d), (2)-(e), (3)-(b), (4)-(c), (5)-(a)

c) (1)-(b), (2)-(c), (3)-(e), (4)-(a), (5)-(d)

d) (1)-(d), (2)-(a), (3)-(e), (4)-(b), (5)-(c)

e) (1)-(e), (2)-(c), (3)-(a), (4)-(b), (5)-(d)

1) Answer (D)

Solution:

Tennis ⇒ Game Point
Boxing ⇒ Plodder
Golf ⇒ Peg
Hockey ⇒ Astroturf
Chess ⇒ Gambit
Hence, option d is the correct answer.

Question 2: What is the venue of first world deaf T20 cricket championship 2023?

a) Mumbai, Maharashtra

b) Jaipur, Rajasthan

c) Ahmedabad, Gujarat

d) Chennai, Tamil Nadu

e) Thiruvananthapuram, Kerala

2) Answer (E)

Solution:

The venue of first world deaf T20 cricket championship 2023 is Thiruvananthapuram, Kerala.
Hence, option e is the correct answer.

Question 3: Identify the correct statements.
(i) Major Dhyan Chand is also called as the magician of hockey.
(ii) Birju Sah was an Indian cricketer.
(iii) The sport’s term ‘Mallet’ is related to Polo.
(iv) Cricket is the national game of India.

a) (i) and (ii)

b) (i) and (iii)

c) (ii) and (iv)

d) (i), (ii), (iii) and (iv)

3) Answer (B)

Solution:

Here only statement (i) and (iii) are correct.
(ii) Birju Sah was an Indian boxer.
(iv) Hockey is the national game of India.
Hence, option b is the correct answer.

Question 4: Match the following person with their respective sports/games.
Person                                                   Sport/Game
(1)Bajrang Punia                                       (a) Chess
(2)Neeraj Chopra                                      (b) Long jump
(3)Nikhat Zareen                                       (c) Wrestling
(4)Murali Sreeshankar                              (d) Boxing
(5)Rameshbabu Praggnanandhaa           (e) Javelin thrower

a) (1)-(d), (2)-(c), (3)-(e), (4)-(a), (5)-(b)

b) (1)-(b), (2)-(c), (3)-(e), (4)-(a), (5)-(d)

c) (1)-(e), (2)-(d), (3)-(b), (4)-(c), (5)-(a)

d) (1)-(c), (2)-(e), (3)-(d), (4)-(b), (5)-(a)

4) Answer (D)

Solution:

Bajrang Punia ⇒ Wrestling
Neeraj Chopra ⇒ Javelin thrower
Nikhat Zareen ⇒ Boxing
Murali Sreeshankar ⇒ Long jump
Rameshbabu Praggnanandhaa ⇒ Chess
Hence, option d is the correct answer.

Question 5: Match the following players with their receptive countries.
Player                                     Country

(a) Lewis Hamilton                (1) Spain
(b) Sebastian Vettel              (2) Finland
(c) Valtteri Bottas                  (3) Mexico
(d) Fernando Alonso             (4) UK
(e) Sergio Perez                   (5) Germany

a) (a)-(4), (b)-(2), (c)-(5), (d)-(3), (e)-(1)

b) (a)-(3), (b)-(5), (c)-(2), (d)-(1), (e)-(4)

c) (a)-(4), (b)-(5), (c)-(2), (d)-(1), (e)-(3)

d) (a)-(3), (b)-(1), (c)-(4), (d)-(5), (e)-(2)

5) Answer (C)

Solution:

Lewis Hamilton ⇒ UK
Sebastian Vettel ⇒ Germany
Valtteri Bottas ⇒ Finland
Fernando Alonso ⇒ Spain
Sergio Perez ⇒ Mexico
Hence, option c is the correct answer.

Question 6: Match the following games/sports with their terminology.
Sport                         Term

(i) Basketball         (a) Chukker
(ii) Boxing              (b) Dogleg
(iii) Golf                  (c) Jerk
(iv) Polo                 (d) Overhead
(v) Weight Lifting   (e) Buckle

a) (i)-(d), (ii)-(e), (iii)-(a), (iv)-(b), (v)-(c)

b) (i)-(c), (ii)-(b), (iii)-(e), (iv)-(a), (v)-(d)

c) (i)-(c), (ii)-(e), (iii)-(b), (iv)-(a), (v)-(d)

d) (i)-(d), (ii)-(e), (iii)-(b), (iv)-(a), (v)-(c)

6) Answer (D)

Solution:

Basketball ⇒ Overhead
Boxing ⇒ Buckle
Golf ⇒ Dogleg
Polo ⇒ Chukker
Weight Lifting ⇒ Jerk
Hence, option d is the correct answer.

Question 7: Match the following cups/trophies with their sports.cups/trophies                sports(a) Ryder Cup           (1)Badminton
(b) Merdeka Cup       (2)Cricket
(c) Davis Cup             (3)Golf
(d) Sudirman Cup      (4)Tennis
(e) Deodhar Trophy   (5)Football

a) (a)-(5), (b)-(1), (c)-(3), (d)-(2), (e)-(4)

b) (a)-(3), (b)-(5), (c)-(4), (d)-(1), (e)-(2)

c) (a)-(5), (b)-(1), (c)-(2), (d)-(3), (e)-(4)

d) (a)-(3), (b)-(4), (c)-(5), (d)-(2), (e)-(1)

7) Answer (B)

Solution:

Ryder Cup ⇒ Golf
Merdeka Cup ⇒ Football
Davis Cup ⇒ Tennis
Sudirman Cup ⇒ Badminton
Deodhar Trophy ⇒ Cricket
Hence, option b is the correct answer.

Question 8: Match List I with List II

Choose the correct answer from the options given below:

a) (A)-(ii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(iii)

b) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(i)

c) (A)-(ii), (B)-(iii), (C)-(i), (D)-(iv)

d) (A)-(ii), (B)-(iii), (C)-(iv), (D)-(i)

8) Answer (B)

Question 9: The term butterfly is associated with

a) Kabaddi

b) Boxing

c) Swimming

d) Wrestling

9) Answer (C)

Question 10: Who among the following won the ‘Laureus 2021 sportsman of the year’ award?

a) Novak Djokovic

b) Lewis Hamilton

c) Rafael Nadal

d) Max Verstappen

10) Answer (C)

Solution:

Rafael Nadal won the ‘Laureus 2021 sportsman of the year’ award.

Question 11: The 2018 Asian Games were hosted by ____.

a) India

b) China

c) Indonesia

d) Japan

11) Answer (C)

Solution:

The 2018 Asian Games were hosted by Indonesia.

Question 12: The term ‘pitcher’ is associated with which of the following sports?

a) Golf

b) Baseball

c) Volleyball

d) Tennis

12) Answer (B)

Solution:

The term ‘pitcher’ is associated with Baseball.

Question 13: Solheim Cup is related to which of the following sports?

a) Golf

b) Table Tennis

c) Football

d) Badminton

13) Answer (A)

Solution:

The Solheim Cup is related to Golf.
Hence, option a is the correct answer.

Question 14: Which of the following countries’ national game is not ‘Football’?

a) Mauritius

b) Israel

c) Malaysia

d) Italy

14) Answer (C)

Solution:

Malaysia’s national game is not ‘Football’.
Hence, option c is the correct answer.

Question 15: Sanket Mahadev Sargar is related to which of the following sports?

a) Weightlifting

b) Judo Karate

c) Shooting

d) Wrestling

15) Answer (A)

Solution:

Sanket Mahadev Sargar is related to Weightlifting.
Hence, option a is the correct answer.

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here