Cloze Test Questions for SSC MTS

0
107
SSC MTS Cloze Test Questions
SSC MTS Cloze Test Questions

Cloze Test Questions for SSC MTS

Here you can download the Cloze Test Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Cloze Test questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Cloze Test for SSC MTS. You can find a list of Cloze Tests in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Cloze Test Questions for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Instructions

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank

Comprehension:

Environmental pollution is a global problem and (1)______ threat to human survival. The causes of pollution are quite (2)______, such as contamination of water, cutting of trees and forests, emission of toxic gases etc. Due to (3)______ factors, the flora and fauna are adversely affected. An awareness to protect the environment is everybody’s (4)______ duty and we should collectively come forward for this noble campaign. Government is taking strong (5)______ to check the menace of pollution.

Question 1: Select the most appropriate option for blank No.5

a) programmes

b) measures

c) attempts

d) enticements

1) Answer (B)

Solution:

The most appropriate word that fits the blank contextually and grammatically is ‘measures’.

Instructions

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Comprehension:

Agra’s marble-marvel has such an overwhelming presence (1)______ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hessing, widow of a Dutch officer, after his death in 1803.

Question 2: Select the correct option to fill in blank 1.

a) but

b) that

c) if

d) than

2) Answer (B)

Solution:

The word that fits the blank appropriately is “that”.

Instructions

In the following passage  some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

Mass communication is the delivery of….(1)...., ideas and entertainment to thousands or millions of …….(2)…….simultaneously; it is a force with incalculable…..(3)….on today’s world. The ….(4)….. of mass communication rests…..(5)……the skills of the communicator to…..(6)…..the recipient’s thinking….(7)…..stir emotions, to ……(8)…..him or her to…..(9)…..Mass communication is the one-to-one impact of one human intelligence upon…..(10)……carried on thousand fold simultaneously among individuals who have no direct personal contact.

Question 3: 10

a) Another

b) People

c) Man

d) Women

3) Answer (A)

Solution:

Since, the word ‘one’ is followed by another as in ‘one another’, thus the word another best fits the above sentence.

=> Ans – (A)

Question 4: 9

a) Direction

b) Function

c) Action

d) Mission

4) Answer (C)

Solution:

The words ‘direction’ and ‘mission’ do not fit as they do not make any sense with respect to the sentence. Thus, the word action perfectly fits the sentence.

=> Ans – (C)

Question 5: 8

a) Encourage

b) Persuade

c) Discourage

d) Endanger

5) Answer (A)

Solution:

The paragraph talks about success and positive impact of mass communication, hence the words discourage and endanger can not be used. Thus, the perfect that fits the sentence is encourage.

=> Ans – (A)

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: 7

a) For

b) To

c) With

d) From

6) Answer (B)

Solution:

The last word before the lank space is thinking (a verb ending with ‘ing’), hence the preposition to is used.

=> Ans – (B)

Question 7: 6

a) Stimulate

b) Agitate

c) Understand

d) Minimize

7) Answer (A)

Solution:

The sentence talks about success and positive impact of mass communication, hence the words agitate and minimize can not be used. Stimulate means to encourage or arouse interest, hence it perfectly fits the above sentence.

=> Ans – (A)

Question 8: 5

a) Against

b) Under

c) To

d) Upon

8) Answer (D)

Solution:

The tone of the sentence clearly indicates that a preposition is to be filled which indicates ‘onto something’, hence the correct option is upon.

=> Ans – (D)

Question 9: 4

a) Dynamism

b) Force

c) Success

d) Power

9) Answer (C)

Solution:

The previous sentence shows that mass communication has a positive and huge impact on the world, hence the word success best fits the fourth sentence.

=> Ans – (C)

Question 10: 3

a) Worth

b) Impact

c) Force

d) Value

10) Answer (B)

Solution:

The third sentence itself speaks about force, hence third option is not possible. The word that perfectly fits should be ‘effect’ or impact.

=> Ans – (B)

Question 11: 2

a) People

b) Pictures

c) Advertisements

d) Items

11) Answer (A)

Solution:

The word people best fits in the second place, since the sentence expresses ‘sharing of ideas to millions’.

=> Ans – (A)

Question 12: 1

a) Items

b) News

c) Advertisements

d) Cartoons

12) Answer (B)

Solution:

The passage starts with description of ‘Mass communication’, which is related to imparting or exchanging information, hence the word news best fits in the first place.

=> Ans – (B)

Instructions

In the following passage,some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

The library, if used properly, is invaluable in helping you develop discernment. It is rich….(1)....information that goes for beyond the….(2)….of anyone text book or course ….(3)….your text book author does not make a particular….(4)....c1ear and you feel the need….(5).…another description in greater detail....(6)....in other words, go to the library and....(7).…other books on the subject. By calling....(8)....two or three writers dealing with the ….(9)….topic, you will find some….(10)….of certain facts. In seeking additional sources, you will have gained immeasurably, for you will have seen what several experts perceive as being particularly important on a common subject.

Question 13: 5

a) For

b) Of

c) To

d) About

13) Answer (A)

Solution:

The best word that fits the sentence is ”for”.

Question 14: 3

a) If

b) While

c) When

d) Suppose

14) Answer (A)

Solution:

The best word that fits the blank is ”if”.

InstructionsDirections : In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about.t hen fill in the blanks with the help of the alternative given.
Almost every full moon night, the officials in Andaman and Nicobar Islands take part in a cautious ritual. The tribesmen watch from a safe distance as the officials (186) the island in a boat (187) gifts for them. The islanders come (188) hesitantly only after the officials (189) dumped the coconuts brought (190) them onto the beach and begin (191) away from their small island. On some nights are tribles even (192) up enough courage to swim upto a few feet (193) from the boat. The officials maintain that they do (194) want to interfere with the way of life on the tribals. The island (195) heavily on the maintained for most goods.

Question 15: 

a) spy

b) rely

c) occupy

d) reply

15) Answer (B)

Solution:

The correct answer is option number -B

Rely on -to dependent on.

Spy on – to follow secretly, pursue

Occupy- cover,hold.

Reply- response,retort, acknowledgement.

Rest options doesn’t fits here.

Question 16: 

a) no

b) neither

c) not

d) nor

16) Answer (C)

Solution:

The correct answer is option number -C

Not – (adverb) – Negates the meaning ofidified verb.

Here ex- Do not.

Nor , neither – act as a conjunction.

No – adjective (not any)

Used to show disagreement.

Question 17: 

a) correctly

b) distantly

c) near

d) away

17) Answer (D)

Solution:

The correct answer is option number -D

Away is the correct preposition.

It means -aside,off,in another direction.

Go away,take away.

Near -physically close,closely connected,approaching, almost, immediate,nearly

Correctly – In a correct manner

Distantly- in a distant manner,far off.

Question 18: 

a) leave

b) muster

c) come

d) present

18) Answer (B)

Solution:

The correct answer is option number -B

Muster up courage -means to gather enough strength to do something.

Here it is saying triabals gather enough courage/strength to swim.

Remaining options doesn’t add any meaning here.

Question 19: 

a) watching

b) seeing

c) sailing

d) stopping

19) Answer (C)

Solution:

The correct answer is option number – C

Sailing here means – travelling by ship

Stopping- a filling for a tooth, blocking

watching-alert, cautious

Seeing -observing, witnessing

All these words doesn’t add any meaning here.

Question 20: 

a) by

b) to

c) in

d) for

20) Answer (D)

Solution:

The correct answer is option number -D

Bought for them -is the Correct construction grammatically & contextually

Brought to -revive, Restore,save, encourage, rekindle

brought by -to carry.

brought in -acquire,yield.

Presposition error is there.

Brought for means to carry,to bring something for someone,in regard of someone.

Question 21: 

a) has

b) have

c) had

d) be

21) Answer (B)

Solution:

The correct answer is option number -B

Have -As per the Subject verb agreement,verb should agree with the subject.

As in the sentence,officials is in plural form.

So `Have’ will be the correct choice.

Remaining options are grammatically incorrect.

Question 22: 

a) forward

b) backward

c) sides

d) upward

22) Answer (A)

Solution:

The correct answer is option -A

Islanders came forward -towards the front

Backward- in reverse direction.

Sides- on any edge.

Upward- towards a higher place.

Remaining options doesn’t add any meaning contextually.

Question 23: 

a) coming

b) leaving

c) carrying

d) relieving

23) Answer (C)

Solution:

The correct answer is option – C

Carrying is the correct choice.

Carrying- convey,transfer,move,take,bring,bear,shift, transport.

Meaning of other options

1) Coming- the act of arriving,an arrival

2)leaving-to cause or allow,to remain as available,to refrain from taking away,to stop short of consuming ,to cause,to result in,to put,to place,to depart.

3) reliving-to bring back to life,to revive,to come back to life.

As per the context of passage,only option `carrying’ perfectly suits here.

Question 24: 

a) approach

b) depart

c) present

d) absent

24) Answer (A)

Solution:

The correct answer is option -A

Approach -to come or go near.

It is the correct answer.

Depart- to leave.

Present-relating to now

Absent-being away from place,not existing.

Remaining options doesn’t add any meaning here

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here