Mensuration Questions for MAH-CET

0
148
Mensuration Questions (1)
Mensuration Questions (1)

Mensuration Questions for MAH-CET

Here you can download a free Mensuration questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find the Mensuration of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Mensuration questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Mensuration MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Mensuration Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Instructions

Read the following information and answer the questions based on it.
The length ,breadth and height of a rectangular piece of wood in the 4cm,3cm, 5cm respectively
Opposite side of 5cm x 4 cm pieces are coloured in red colour
Oppsite sides 4cm x 3 cm ,are cloured in blue
Rest 5 cm x 3 cm are coloured in green in both sides
Now the piece is cut in such way that a cuboid of 1cm x 1cm x 1cm will be made

Question 1: How many cuboids shall have all the three colours?

a) 8

b) 10

c) 12

d) 14

e) None of these

1) Answer (A)

Solution:

The number of cuboid which will have all the three colours are the corner pieces.

Thus, 8 cuboids will have all the three colours.

=> Ans – (A)

Question 2: How many cuboids shall not any colour?

a) No any

b) 2

c) 4

d) 6

e) None of these

2) Answer (D)

Solution:

Number of cuboids which do not have any colour = $(5-2) \times (4-2) \times (3-2)$

= $3 \times 2 \times 1=6$

=> Ans – (D)

Question 3: How many cuboids shall have only two colours red and green in their two sides?

a) 8

b) 12

c) 16

d) 20

e) None of these

3) Answer (B)

Solution:

Number of cuboids which have only two colours red and green in their two sides are the middle cuboids at the corner edges. There are 4 such edges which have combination of red and green colour.

Number of required cuboids = $(5-2) \times 4$

= $3 \times 4=12$

=> Ans – (B)

Question 4: How many cuboids shall have only one colour ?

a) 12

b) 16

c) 22

d) 28

e) None of these

4) Answer (E)

Solution:

Number of cuboids which have only 1 colour are the middle cuboids in all the faces. Also, there are 2 types of each faces.

2*(B-2)*(H-2)+2*(H-2)*(L-2).

=2*(4-2)*(3-2)+2*(3-2)*(5-2)+2*(5-2)*(4-2).

= 2*2*1 + 2*1*3 + 2*3*2.= 4 + 6 + 12.

=22.

Question 5: The sum of the radius and height of a cylinder is 42 cm. Its total surface area is 3696 cm 2. What is the volume of cylinder ?

a) 17428 cubic cm

b) 17248 cubic cm

c) 17244 cubic cm

d) 17444 cubic cm

e) None of these

5) Answer (B)

Solution:

Total surface area of cylinder

=> $2 \pi r h + 2 \pi r^2 = 3696$

=> $2 \pi r (r + h) = 3696$

$\because (r + h) = 42$   [Given]

=> $2 \times \frac{22}{7} \times r \times 42 = 3696$

=> $44 \times 6 \times r = 3696$

=> $r = \frac{3696}{44 \times 6} = 14$ cm

=> $h = 42 – 14 = 28$ cm

$\therefore$ Volume of cylinder = $\pi r^2 h$

= $\frac{22}{7} \times 14 \times 14 \times 28$

= $17248 cm^3$

Take Free MAH-CET mock tests here

Enroll to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

Question 6: The respective ratio of radii of two right circular cylinders (A and B) is 4 : 5. The respective ratioof volume of cylinders A and B is 12 : 25. What is the respective ratio of the heights of cylinders A and B ?

a) 2 : 3

b) 3 : 5

c) 5 : 8

d) 4 : 5

e) 3 : 4

6) Answer (E)

Solution:

Volume of a cylinder =$\pi r^2 h$
where r and h are the radius and height of the cylinder respectively.
The ratio of volumes and ratio of radii of the two cylinders is given.
Ratio of square of their radii = 16 : 25
Therefore the ratio of their heights $h_1$ : $h_2$ = $12 \times 25$ : $16 \times 25$
where $h_1$ and $h_2$ are the heights of two cylinders.
the ratio of their heights = 12 : 16 = 3 : 4
Option E is the correct answer

Question 7: The respective ratio of radii of two right circular cylinders (A and B) is 4 : 7. The respective ratio of the heights of cylinders A and B is 2 : 1. What is the respective ratio of volumes of cylinders A and B ?

a) 25 : 42

b) 23 : 42

c) 32 : 49

d) 30 : 49

e) 36 : 49

7) Answer (C)

Solution:

Volume of a cylinder = $ \pi r^2 h$
where r and h are the radius and height of the cylinder respectively.
The ratio of volumes of the two cylinders will be equal to the ratio of $r^2 h$ of both the cylinders..
For cylinder 1 $r^2 h$ = $4^2 \times 2 = 32$
For cylinder 2 $r^2 h$ = $7^2 \times 1 = 49$
Ratio of their volumes = $\frac{32}{49}$
Option C is the correct answer.

Question 8: The respective ratio of radii of two right circular cylinders (A and B) is 3 : 2. The respective ratio of volumes of cylinders A and B is 9 : 7, then what are the heights of cylinders A and B ?

a) 8 : 5

b) 4 : 7

c) 7 : 6

d) 5 : 4

e) 6 : 5

8) Answer (B)

Solution:

Volume of a cylinder = $\pi r^2 h$
where r and h are radius and height of the cylinder respectively.
Let $r_1$ , $h_1$ , $r_2$ and $h_2$ be the radius and heights of the two cylinders respectively.
$\pi (r_1)^2 h_1$ : $\pi (r_2)^2 h_2$ = 9 : 7 ————- 1
Ratio of radii $r_1 : r_2 = 3 : 2$
Ratio of square of radii = 9 : 4
Replacing the ratio of radii in 1
$9h_1 : 4h_2$ $= 9: 7$
$h_1 : h_2$ $= (9\times 4) : (7\times 9)= 4 : 7$
Option B is the correct answer.

Question 9: If the volume and curved surface area of a cylinder are 616 $m^3$ and 352 $m^2$ respectively what is the total surface area of the cylinder (in $m^2$)

a) 429

b) 419

c) 435

d) 421

e) 417

9) Answer (A)

Solution:

Volume of a cylinder=$\pi \times r^{2} \times h$
where $r$ and $h$ are the radius and height of the cylinder.
$\pi \times r^{2} \times h$ = $616 m^{3}$
Curved Surface Area of Cylinder=$2\times \pi \times r \times h$=$352 m^{2}$
$\pi \times r \times h$=$176$
Replacing $\pi \times r \times h$ in Volume formula we get,
$ r \times 176$=$616$
$r=3.5 m$
Total Surface Area = Curved Surface Area + 2$\times$ Area of base
=$352 + 2\times pi \times r^{2}$
=$352 + 2\times pi \times 3.5^{2}$
=$352+77$
=$429 m^{2}.$
Hence Option A is the correct answer.

 

 

 

 

Question 10: The sum of the radius and height of a cylinder is 18 metre. The total surface area of the cylinder is 792 sq. metre, what is the volume of the cylinder ? (in cubic metre)

a) 1848

b) 1440

c) 1716

d) 1724

e) 1694

10) Answer (E)

Solution:

let the height and radius of cylinder be H mtr and R mtr

R + H = 18

total surface area of cylinder = 2$\barwedge$RH + 2$\barwedge(R)^2$ = 792

R(H + R) = $\frac{792×7}{22×2}$

R = 7 mtr

H = 18-7 = 11 mtr

volume = $\frac{22}{7}(R)^2(H)$

Volume = 1694 cubic mtr

Question 11: The respective ratio of curved surface area and total surface area of a cylinder is 4:5. If the curved surface area of the cylinder is 1232 cm2, what is the height ? (in cm)

a) 28 cm

b) 34 cm

c) 36 cm

d) 30 cm

e) None of these

11) Answer (A)

Solution:

Let R and H be the radius and height of cylinder

Curved Surface area of cylinder = 2$\barwedge$RH = 1232

($\barwedge$RH= 616 sqr cm)

Total surface area of cylinder = 2$\barwedge$RH + 2$\barwedge(R)^2$ = 2$\barwedge$R(H+R)

it is given that CurvedSurfaceArea/TotalSurfaceArea = 4/5

1232/(1232 + 2$\barwedge(R)^2$) = 4/5

R = 7 cm

2$\barwedge$RH = 1232

2$\barwedge$7H = 1232

44H =1232
H = 28 cm

 

 

Question 12: The edge of an ice cube is 14 cm. The volume of the largest cylindrical ice cube that can be fit into it?

a) 2200 cu. cm

b) 2000 cu. cm

c) 2156 cu. cm

d) 2400 cu. cm

e) None of these

12) Answer (C)

Solution:

Radius of the cylinder = r = $\frac{14}{2}$ = 7
Height of the cylinder = h =14
Volume = Pi x rx h
= $\frac{22}{7}$ x 7 x 7 x 14 = 2156

Question 13: The edge of an ice cube is 14 cm. The volume of the largest cylindrical ice cube that can be formed out of it is

a) 2200 cu. cm

b) 2000 cu. cm

c) 2156 cu. cm

d) 2400 cu. cm

e) None of these

13) Answer (C)

Solution:

Radius of the cylinder = r = $\frac{14}{2}$ = 7

Height of the cylinder = h =14

Volume = Pi x r2 x h

= $\frac{22}{7}$ x 7 x 7 x 14 = 2156

Question 14: A rope makes 125 rounds of a cylinder with base radius 15 cm. How many times can it go round a cylinder with base radius 25 cm?

a) 100

b) 75

c) 80

d) 65

e) None of these

14) Answer (B)

Solution:

Let the required number of rounds be x.

More radius, less rounds (Inverse Proportion)

Radius in cm ==  Round

15 == 125

25 == x

⟹ x=(15 * 125)/25 = 75 rounds

Question 15: A right circular cylindrical tank has the storage capacity of 98808 ml. If the radius of the base of the cylinder is three-fourth of the height, what is the diameter of the base ?

a) 28 cms

b) 56 cms

c) 21 cms

d) 58 cms

e) None of these

15) Answer (D)

Solution:

Volume if cylinder = π$(R)^2$h

R is the radius and h is the height of cylinder

Volume = 98808 ml

It is given that R = $\frac{3}{4}$h

$\frac{4}{3}$ $(R)^3$ π = 98808

R = 28.68

Diameter = 28.68 × 2 ~58

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here