Classification Questions for SSC Stenographer PDF

0
897
Classification Questions for SSC Stenographer PDF
Classification Questions for SSC Stenographer PDF

Classification Questions for SSC Stenographer PDF

SSC Stenographer Constable Classification Questions and Answers download PDF based on previous year question paper of SSC Stenographer exam. 20 Very important Classification Questions for Stenographer Constable.

Download classification questions for ssc stenographer PDF

10 Stenographer Mock Tests – Just Rs. 117

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

Download All Important SSC Stenographer Questions PDF (Topic-Wise)

SSC Stenographer Free Mock Test (Latest Pattern)

SSC Stenographer Previous Papers

Question 1: In the following question, select the odd word from the given alternatives.

a) Mercury

b) Gold

c) Silver

d) Copper

Question 2: In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.

a) Head : Brain

b) Hand : Wrist

c) Arm : Shoulder

d) Feet : Ankle

Question 3: In the following question, select the odd word from the given alternatives.

a) Walls

b) Doors

c) Floor

d) Foundation

Question 4: In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.

a) Clouds : Rain

b) Injury : Pain

c) Boiling : Evaporation

d) Freezing : Cold

Question 5: In the following question, select the odd word from the given alternatives.

a) Skin

b) Lungs

c) Heart

d) Kidneys

Download SSC Stenographer Syllabus PDF

SSC STENO FREE MOCK TEST

Question 6: In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.

a) Ink : Inkpot

b) Bottle : Wine

c) Tea : Cup

d) Water : Jug

Question 7: In the following question, select the odd word from the given alternatives.

a) Almonds

b) Cashewnut

c) Walnut

d) Potato

FREE SSC MATERIAL – 18000 FREE QUESTIONS

Question 8: In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.

a) Time : Seconds

b) Km/hr : Speed

c) Electric Current : Ampere

d) Temperature : Kelvin

Question 9: In the following question, select the odd number from the given alternatives.

a) 347

b) 124

c) 782

d) 479

Question 10: In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

a) 41 – 43

b) 61 – 67

c) 71 – 73

d) 83 – 97

Instructions

In the following 9 questions, find the odd word / number / letters / number pair from the given alternatives.

Question 11: Find the odd word.

a) Elope

b) Degrade

c) Abase

d) Humiliate

Question 12: Find the odd letters.

a) AC

b) BD

c) CD

d) DF

Question 13: Find the odd word.

a) M.L.A

b) Prime Minister

c) President

d) Minister

Question 14: Find the odd number.

a) 56

b) 2

c) 128

d) 16

SSC STENOGRAPHER PREVIOUS PAPERS

GK Questions and Answers PDF

Question 15: Find the odd word.

a) Swing

b) Googly

c) Bouncer

d) Yorker

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

Among the given elements, gold, silver and copper are solid metals, while mercury is a liquid, hence it is the odd one out.

=> Ans – (A)

2) Answer (A)

First is the part of second, hand is part of the wrist, arm of shoulder and feet of ankle, but head is not part of brain (vice-versa is true), hence is the odd one out.

=> Ans – (A)

3) Answer (D)

Foundation is the main part or the first thing after that rest are made, hence it is the odd one out.

=> Ans – (D)

4) Answer (D)

Second occurs due to first, rain comes from clouds, pain occurs due to injury and evaporation due to boiling, but Freezing : Cold is in reverse order, hence it is the odd one out.

=> Ans – (D)

5) Answer (A)

Lungs, heart and kidneys are internal organs of the body, while skin can be seen from outside.

=> Ans – (A)

6) Answer (B)

First is kept in second, ink in inkpot, tea in cup and water in jug, but wine is kept in bottle not the other way around, hence it is the odd one out.

=> Ans – (B)

7) Answer (D)

Almonds, cashewnut and walnut are dry fruits, while potato is a vegetable, hence it is the odd one.

=> Ans – (D)

8) Answer (B)

Second is the S.I. unit of first, seconds is the unit of time, ampere of electric current and kelvin is the unit of Temperature, but Km/hr : Speed is written in reverse order, hence it is the odd one.

=> Ans – (B)

9) Answer (C)

(A) : 347 ; $3+7=10-4=6$

(B) : 124 ; $1+4=5-2=3$

(C) : 782 ; $7+2=9-8=1$

(D) : 479 ; $4+9=13-7=6$

Except the third option, rest all are divisible by 3.

=> Ans – (C)

10) Answer (D)

Apart from the last option, rest all are consecutive pairs of prime numbers, but there is one prime number between 83 and 97, i.e. 89, hence it is the odd one.

=> Ans – (D)

FREE MOCK TEST FOR SSC STENOGRAPHER

11) Answer (A)

Abase, degrade and humiliate are synonyms meaning to belittle someone, hence elope meaning to run away secretly to get married is the odd one out.

=> Ans – (A)

12) Answer (C)

(A) : A (+2 letters) = C

(B) : B (+2 letters) = D

(C) : C (+1 letter) = D

(D) : D (+2 letters) = F

=> Ans – (C)

13) Answer (C)

MLAs, Prime Minister, and ministers are the direct representatives of the people, elected by the people, hence President elected by M.Ps and M.L.As is the odd one out.

=> Ans – (C)

14) Answer (A)

Apart from 56, all the given numbers are of the form $(2)^n$, hence 56 is the odd one out.

$(2)^1=2$ , $(2)^7=128$ , $(2)^4=16$

=> Ans – (A)

15) Answer (B)

Even though all the terms are related to bowling in a cricket game, but googly being related to spin bowling is the odd one out.

=> Ans – (B)

SSC STENOGRAPHER STUDY MATERIAL TOPIC-WISE

HIGHLY RATED PREPARATION APP

We hope this Classification Questions for SSC Stenographer will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here