Blood Relations Questions for SSC-CPO Set-2 PDF

0
204
Blood Relations questions for SSC-CPO set-2 PDF
Blood Relations questions for SSC-CPO set-2 PDF

Blood Relations Questions for SSC-CPO Set-2 PDF

Download SSC CPO Blood Relations questions with answers PDF based on previous papers very useful for SSC CPO exams. Very important Blood Relations questions for SSC exams

Download Blood Relations Questions for SSC-CPO set-2 PDF

10 SSC CPO Mocks for Rs. 117

Take a free mock test for SSC CPO

Download SSC CPO Previous Papers PDF

Question 1: Introducing a girl, a man says, “She is the daughter of my father’s daughter”. How is the girl related to the man?

a) Niece

b) Daughter

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

Download SSC CPO Previous Papers PDF

c) Sister

d) Cousin

Question 2: B is the brother of A, and A is the son of C. D is C’s father. How is B related to D?

a) Grandfather

b) Brother

c) Grandson

d) Father

Question 3: A man says to a lady, “Your father is the father-­in-­law of my father’s only child.” How is the lady related to the man?

a) Sister­in­law

b) Granddaughter

c) Wife

d) Daughter

Question 4: Introducing a girl, Pooja says, “Her mother’s son is the nephew of my father”. How is the girl related to Pooja?

a) Niece

b) Daughter

c) Sister

d) Cousin

Question 5: Pointing to a photograph of a lady, Vishal says, “She is the sister-in-­law of my grandfather’s daughter”. How is the lady in the photograph related to Vishal?

a) Mother

b) Aunt

c) Sister

d) Cannot be determined

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

Download SSC CPO Previous Papers PDF

Question 6: Abhishek is Byomkesh’s brother and Vimal is Jackie’s father. Ella is Byomkesh’s mother. Abhishek and Jackie are brothers. How is Ella related to Vimal?

a) Wife

b) Daughter

c) Mother

d) Sister

Question 7: Raman is Sunaina’s father and Sunaina is Vidur’s wife. Saksham is the father of Vidur’s father. How is Saksham related to Sunaina?

a) Father-in-law

b) Grandfather-in-law

c) Son

d) Husband

Question 8: Nikhil is father in law of Tara. Tara is the wife of Rahul. How is Rahul’s brother related to Nikhil?

a) Brother

Free SSC Practice Tests

200+ Free GK Online Tests

 

b) Father

c) Son

d) Father-in-law

Question 9: Raju’s wife is the sister of Rakesh’s son. How is Raju related to Rakesh?

a) Son

b) Grandson

c) Son-in-law

d) Brother

Question 10: Pointing towards a lady in a picture, Jatin says, “She is the only daughter-in-law of my paternal grandfather’s wife.” How is the lady related to Jatin?

a) Cousin

b) Mother

c) Sister

d) Niece

Question 11: Introducing a girl, Raju says, “She is the daughter of my grandfather’s son’s daughter”. How is the girl related to Raju?

a) Cousin

b) Wife

c) Sister

d) Niece

Question 12: Introducing a man, Amar says, “His wife is the only daughter of my maternal grandfather”. How is the man related to Amar?

a) Father

b) Grandfather

c) Son

d) Grandson

Question 13: Introducing a boy, a man says, “He is the son of the brother of my grandfather’s son.” How is the boy related to the man?

a) Brother

b) Grandfather

c) Nephew

d) Cousin

Question 14: Pointing towards a boy, a girl says, “He is the only son of my mother’s brother”. How is the girl related to the boy ?

a) Grandmother

b) Mother

c) Cousin

d) Aunt

Question 15: Deepak has a brother named Aditya. Deepak is the son of Kuldeep. Bunty is Kuldeep’s father. How is Aditya related to Bunty?

a) Uncle

b) Brother

c) Grandson

d) Grandfather

Free SSC Practice Tests

200+ Free GK Online Tests

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

The man’s father’s daughter = man’s sister

Now, daughter of her sister = man’s niece

Thus, the girl is that man’s niece.

=> Ans – (A)

2) Answer (C)

B is the brother of A, and A is the son of C, => B and A are sons of C.

D is C’s father.

Thus, B is the grandson of D.

=> Ans – (C)

3) Answer (C)

The man’s father’s only child = the man himself

Now, the lady’s father is the man’s father-in-law, => they are married.

Thus, the lady is the man’s wife.

=> Ans – (C)

4) Answer (D)

The girl’s mother’s son = girl’s brother

Now, the girl’s brother is nephew of Pooja’s father, => Pooja and the girl’s brother are cousins.

Thus, Pooja and the girl are also cousins.

=> Ans – (D)

5) Answer (D)

Vishal’s grandfather’s daughter = Vishal’s aunt or mother

Now, that lady is the sister-in-law of Vishal’s aunt or mother, => that lady is Vishal’s mother or aunt.

Thus, relation between that lady and Vishal cannot be determined.

=> Ans – (D)

6) Answer (A)

Abhishek is Byomkesh’s brother and Abhishek and Jackie are brothers.

Vimal is Jackie’s father, => Vimal is the father of Abhishek, Byomkesh and Jackie.

Ella is Byomkesh’s mother, => Ella and Vimal are married.

Thus, Ella is the wife of Vimal.

=> Ans – (A)

7) Answer (B)

Raman is Sunaina’s father and Sunaina is Vidur’s wife.

Also, Saksham is the father of Vidur’s father.

Thus, Saksham is Sunaina’s grandfather-in-law.

=> Ans – (B)

8) Answer (C)

Nikhil is father in law of Tara. Tara is the wife of Rahul, => Nikhil is the father of Rahul.

Relation is :

Thus, Rahul’s brother is son of Nikhil.

=> Ans – (C)

9) Answer (C)

Raju’s wife is the sister of Rakesh’s son, => Rakesh is the father-in-law of Raju.

Relation is :

Thus, Raju is son-in-law of Rakesh.

=> Ans – (C)

10) Answer (B)

Jatin’s paternal grandfather’s wife = Jatin’s grandmother

Now, the lady is daughter-in-law of Jatin’s grandmother, => Jatin is her son

Thus, that lady is Jatin’s mother.

=> Ans – (B)

11) Answer (D)

Raju’s grandfather’s son’s daughter = Raju’s sister

Now, that girl is daughter of Raju’s sister, => Raju is her uncle.

=> That girl is the niece of Raju.

=> Ans – (D)

12) Answer (A)

Only daughter of Amar’s maternal grandfather = Amar’s mother

Now, the man is Amar’s mother’s husband, => Amar is his son.

Thus, the man is Amar’s father.

=> Ans – (A)

13) Answer (D)

The man’s grandfather’s son = man’s father

Brother of his father = his uncle

Now, the boy is the son of his uncle, thus they are cousins

=> Ans – (D)

14) Answer (C)

The girl’s mother’s brother = girl’s uncle

Relation is :

Thus, son of girl’s uncle is her cousin.

=> Ans – (C)

15) Answer (C)

Deepak has a brother named Aditya. Deepak is the son of Kuldeep.

=> Kuldeep is the father of Deepak and Aditya.

Bunty is Kuldeep’s father.

Thus, Aditya is Bunty’s grandson.

=> Ans – (C)

SSC CPO Free Mock Tests

DOWNLOAD APP FOR SSC FREE MOCKS

We hope this Blood Relations questions for SSC CPO Exam will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here