Blood Relation Questions for SSC Stenographer Set-2 PDF

0
131
Blood Relation Questions for SSC Stenographer Set-2 PDF
Blood Relation Questions for SSC Stenographer Set-2 PDF

Blood Relation Questions for SSC Stenographer Set-2 PDF

SSC Stenographer Blood Relation Set-2 Questions and Answers download PDF based on previous year question papers of SSC exam. Top – 10 Very important Blood Relation Questions for Stenographer.

Download Blood Relation Questions for SSC Stenographer Set-2 PDF

15 Stenographer Mock Tests – Just Rs. 149

Download All Important SSC Stenographer Questions PDF (Topic-Wise)

Question 1: Anjali’s brother, Shyam, is the grandfather of Rajendra’s son. How is Shyam related to Rajendra?

a) Brother

b) Son

c) Father

d) Maternal Uncle

Question 2: Introducing a boy, Ankit said,” He is the son of daughter of my grandfather’s son”. How is that boy related to Ankit?

a) Cousin

b) Brother

c) Father-in-law

d) Nephew

Question 3: Shubham’s mother is the sister-in-law of Shashi and Shashi is the only daughter of Parmeshwar. Ravi is Shubham’s brother. How is Shashi related to Ravi?

a) Grandmother

b) Aunt

c) Sister

d) Cousin

Question 4: Pointing to a woman, a girl says,”She is mother of the only child of my father-in-law.” How is the woman related to the girl?

a) Mother-in-law

b) Granddaughter

c) Mother

d) Cousin

Question 5: In the following question, select the related word from the given alternatives.
Vacant : Empty : : Dearth : ?

a) Descend

b) Scarcity

c) Squander

d) Abundant

SSC STENOGRAPHER PREVIOUS PAPERS

SSC Stenographer Free Mock Test

Question 6: In the following question, select the related word from the given alternatives.
Kilometre : Metre : : Tonne : ?

a) Litre

b) Kilogram

c) Hours

d) Weight

Question 7: In the following question, select the related word from the given alternatives.
Calendar : Date : : Index : ?

a) Name of Author

b) Glossary

c) Contents

d) Summary

Question 8: Pointing to a lady, Diwakar said, “Her mother’s only grandson is my son.” How is that lady related to Diwakar?

a) Aunty

b) Sister

c) Mother

d) Daughter

Question 9: In the following question, select the related word from the given alternatives.
Ampere : Electric current : : Fathom : ?

a) Depth of Water

b) Frequency

c) Sound level

d) Work or energy

Question 10: Select the related word from the given alternatives.
Father : Parent :: Sister : ?

a) Other

b) Brother

c) Daughter

d) Sibling

SSC Stenographer Previous Papers

Daily Free SSC Practice Sets

SSC STENOGRAPHER STUDY MATERIAL TOPIC-WISE

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

It is given that Shyam is the grandfather of Rajendra’s son.

Thus, Rajendra is the son of Shyam.

Thus, Shyam is the father of Rajendra.

=> Ans – (C)

2) Answer (D)

Ankit’s grandfather’s son = Ankit’s father

Daughter of Ankit’s father = Ankit’s sister

Now, that boy is son of Ankit’s sister, => Ankit is his uncle.

Thus, that boy is Ankit’s nephew.

=> Ans – (D)

3) Answer (B)

Shubham’s mother is the sister-in-law of Shashi, => Shashi is the aunt of Shubham.

Shashi is the only daughter of Parmeshwar, => Parmeshwar is the grandfather of Shubham.

Ravi is Shubham’s brother.

Thus, Shashi is Ravi’s aunt.

=> Ans – (B)

4) Answer (A)

Only child of the girl’s father-in-law = Girl’s husband

Now, the woman is the mother of girl’s husband.

Thus, the woman is girl’s mother-in-law.

=> Ans – (A)

5) Answer (B)

Vacant and empty are synonyms, similarly synonym of dearth is scarcity.

=> Ans – (B)

SSC STENOGRAPHER PREVIOUS PAPERS

SSC Stenographer Free Mock Test

6) Answer (B)

1 kilometre = 1000 metre

Similarly, 1 tonne = 1000 kilogram

=> Ans – (B)

7) Answer (C)

Calendar is used to check dates, in the same way index is used to check contents.

=> Ans – (C)

8) Answer (B)

“Her mother’s only grandson” is that lady’s nephew.

Now, that nephew is Diwakar’s son.

=> That lady is Diwakar’s sister

=> Ans – (B)

9) Answer (A)

Ampere is the SI unit of electric current, similarly fathom is the unit of depth of water.

=> Ans – (A)

10) Answer (D)

Father is one of the parent, similarly a sister is also a sibling.

=> Ans – (D)

SSC Stenographer Free Mock Test

HIGHLY RATED PREPARATION APP

We hope this Blood Relation Questions Set – 2 PDF will definitely help in your preparation. Download the cracku app for daily test.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here