Blood relation questions for SSC CGL Tier -2 PDF

0
169
Blood relation questions for SSC CGL Tier -2 PDF
Blood relation questions for SSC CGL Tier -2 PDF

Blood relation questions for SSC CGL Tier -2 PDF

Download SSC CGL Tier 2 Blood relation questions PDF. Top 15 SSC CGL Tier 2 Blood relation questions based on asked questions in previous exam papers very important for the SSC exam.

Download Blood relation questions for SSC CGL Tier -2 PDF

Get 10 SSC CGL Tier-2 Mocks for Rs. 149

Take SSC CGL Tier-2 Mock Tests

Download SSC CGL Tier-2 Previous Papers PDF

Question 1: Ramesh has brother Suresh. Ramesh is the son of Gopal. Govind is Gopal’s father. How is Suresh related to Govind?

a) Son

b) Brother

c) Grandson

d) Grandfather

Question 2: Introducing a man, a woman said “His mother is the only daughter of my father”. How is the man related to the woman?

a) Brother

b) Son

c) Father

d) Uncle

Question 3: Nitya is Sam’s sister. Mogan is Sam’s father. Selvan is Rajan’s son. Rajan is Mogan’s brother. How is Nitya related to Selvan ?

a) Daughter

b) Sister

c) Cousin

d) Wife

Question 4: A man said to a lady “Your mother’s husband’s sister is my aunt”. How is the lady related to man ?

a) Sister

b) Mother

c) Daughter

d) Granddaughter

Question 5: Johnny’s father is the brother-in-law of Nisha’s only sister. How is Johnny related to Nisha?

a) Son

b) Grandson

c) Father

d) Cousin

Take SSC CGL Tier-2 Mock Tests

Download SSC CGL Tier-2 Previous Papers PDF

Question 6: Introducing a boy, a girl said, “He is the son of the sister of my mother’s brother”. How is that boy related to that girl?

a) Cousin

b) Uncle

c) Father-in-law

d) Niece

Question 7: Introducing a boy, a girl says, “He is the son of the sister of my mother’s brother.” How is the boy related to the girl?

a) Cousin

b) Brother-in-law

c) Father-in-law

d) Niece

Question 8: Introducing a boy, Amar says, “He is the son of the only daughter of my maternal grandmother.” How is the boy related to Amar?

a) Cousin

b) Brother

c) Father-in-law

d) Nephew

Question 9: Pointing towards a lady in a photograph, a girl says, “Vidit’s grandmother is the mother-in-law of this lady”. How is the lady in the photograph related to Vidit?

a) Mother

b) Sister

c) Aunt

d) Cannot be determined

Question 10: Introducing a boy, Amar said, “He is the son of my maternal grandfather’s son.” How is that boy related to Amar?

a) Maternal uncle

b) Nephew

c) Brother

d) Cousin

Question 11: Choose the related word/letters/number from the given alternatives. Horse : Neigh : : Elephant : ?

a) Quack

b) Trumpet

c) Mew

d) Grunt

Question 12: Introducing a boy Ankit said,” He is the son of daughter of my grandfather’s son”. How is that boy related to Ankit?

a) Cousin

b) Brother

c) Father-in-law

d) Nephew

Question 13: Nisha’s father’s brother-in-law is the brother of Neha. How is Nisha related to Neha?

a) Sister

b) Niece

c) Mother

d) Mother in law

Question 14: Pointing a man, Suraj says, “He is the son of the sister of my father’s wife”. How is that man related to Suraj?

a) Father

b) Brother

c) Cousin

d) Nephew

Question 15: Introducing a boy, Amarjeet says, “He is the son of the daughter of my father.” How is boy related to the Amarjeet?

a) Nephew

b) Maternal uncle

c) Son

d) Cousin

18000+ Questions – Free SSC Study Material

Free SSC Preparation (Videos Youtube)

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

Ramesh and Suresh are brothers and Ramesh is the son of Gopal

=> Suresh is also the son of Gopal.

Also, Govind is Gopal’s father, => Govind is the grandfather of Suresh.

$\therefore$ Suresh is the grandson of Govind.

=> Ans – (C)

2) Answer (B)

Only daughter of the woman’s father is the woman herself.

Now, the woman is the man’s mother, => The man is the son of that woman.

=> Ans – (B)

3) Answer (C)

Nitya is Sam’s sister and Mogan is Sam’s father.

=> Mogan is the father of Sam and Nitya.

Rajan is Mogan’s brother and Selvan is Rajan’s son.

Thus, Nitya and Selvan are cousins.

=> Ans – (C)

4) Answer (A)

The lady’s mother’s husband’s sister is that lady’s aunt.

Now, according to ques, the man has also the same aunt.

Thus, they are both brothers and sisters.

=> Ans – (A)

5) Answer (A)

Johnny’s father is the brother-in-law of Nisha’s only sister.

Relation is :

Thus, Johnny is Nisha’s son.

=> Ans – (A)

Download SSC CGL General Science Notes PDF

6) Answer (A)

Sister of the girl’s mother’s brother = girl’s aunt

Now, the boy is son of girl’s aunt.

=> Boy and girl are cousins.

=> Ans – (A)

7) Answer (A)

Sister of the girl’s mother’s brother = girl’s aunt

Now, the boy is son of girl’s aunt.

=> Boy and girl are cousins.

=> Ans – (A)

8) Answer (B)

Only daughter of Amar’s maternal grandmother = Amar’s mother

Relation is :

Thus, Amar and the boy are brothers.

=> Ans – (B)

9) Answer (D)

Let ‘X’ is Vidit’s grandmother, now ‘X’ is also the mother-in-law of the given lady.

Thus, the lady is either Vidit’s mother or his aunt.

=> Relation cannot be determined.

=> Ans – (D)

10) Answer (D)

Amar’s maternal grandfather’s son = Amar’s uncle

Now, the boy is son of Amar’s uncle,

=> Amar and the boy are cousins.

=> Ans – (D)

11) Answer (B)

Expression = Horse : Neigh : : Elephant : ?

The second is the sound made by the first. Sound made by horse is neigh, similarly an elephant trumpets.

=> Ans – (B)

12) Answer (D)

Daughter of Ankit’s grandfather’s son = Ankit’s sister

Relation is :

Thus, the boy is Ankit’s nephew.

=> Ans – (D)

13) Answer (B)

Nisha’s father’s brother-in-law is the brother of Neha.

Relation is :

Nisha is Neha’s niece.

=> Ans – (B)

14) Answer (C)

Sister of Suraj’s father’s wife = Suraj’s aunt

Relation is :

CGL

Thus, the man and Suraj are cousins.

=> Ans – (C)

15) Answer (A)

Daughter of Amarjeet’s father = Amarjeet’s sister

Now, the boy is son of Amarjett’s sister, => Amarjeet is the boy’s uncle.

=> The boy is Amarjeet’s nephew.

=> Ans – (A)

Free SSC Online Coaching

DOWNLOAD APP FOR SSC FREE MOCKS

We hope this Blood relation questions pdf for SSC CGL Tier 2 exam will be highly useful for your Preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here