Analogies questions for SSC JE PDF

0
588
Analogies questions for SSC JE PDF
Analogies questions for SSC JE PDF

Analogies questions for SSC JE PDF

Download Analogies questions For SSC JE PDF. Top 15 SSC JE Analogies questions based on asked questions in previous exam papers very important for the SSC exam.

Download Analogies questions for SSC JE PDF

Download SSC JE Previous Papers

Instructions

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 1: Book : Paper : : Bread : ?

a) Flour

b) Biscuit

c) Cake

d) Butter

Question 2: QDXM : SFYN : : UIOZ : ?

a) PAQM

b) LPWA

c) QNLA

d) WKPA

Question 3: BAD : DDH : : CUT : ?

a) DCV

b) DDX

c) ECW

d) EXX

Question 4: 4 : 64 : : 2 : ?

a) 16

b) 8

c) 22

d) 12

Question 5: 49 : 56 : : 36 : ?

a) 52

b) 44

c) 42

d) 43

Free Videos For SSC Exams

Take RRB JE Free Mock Test

Question 6: Hot : Cold : : ?

a) Summer : Sun

b) Germs : Disease

c) Light : Dark

d) Thin : Big

Instructions

In the following six questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 7: AEFJ : KOPT : ? : QUVZ

a) HKQL

b) GLKP

c) GKLP

d) HLKP

Question 8: 2 : 32 :: 3 : ?

a) 143

b) 243

c) 293

d) 183

Question 9: D × H : 4 × 8 , as M × Q : ?

a) 14 × 18

b) 12 × 17

c) 12 × 16

d) 13 × 17

Question 10: Haematology : Blood : Phycology : ?

a) Diseases

b) Fungi

c) Fishes

d) Algae

Free SSC Preparation App

Download RRB JE Previous Papers

Question 11: Pride of Lions : : _______ of Cats

a) Bunch

b) Herd

c) School

d) Clowder

Question 12: MAN : PDQ : : WAN : ?

a) YDQ

b) ZDQ

c) NAW

d) YQD

Instructions

In the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 13: $\sqrt{AFI}=M:\sqrt{ADD}=L::\sqrt{ABA}$ ?

a) I

b) N

c) O

d) K

Question 14: 16 : 22 : : 36 : ?

a) 44

b) 24

c) 26

d) 46

Question 15: PALAEONTOLOGY : FOSSIL : : PHRENOLOGY : ?

a) SKULL

b) THYROID

c) PANCREAS

d) LUNGS

Free SSC Preparation App

Take RRB JE Free Mock Test

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

A book is formed by papers, similarly bread is made by flour.

=> Ans – (A)

2) Answer (D)

Expression = QDXM : SFYN

The pattern followed is :

Similarly, for UIOZ :

=> Ans – (D)

3) Answer (D)

Expression = BAD : DDH

The pattern followed is :

Similarly, for CUT :

=> Ans – (D)

4) Answer (B)

Expression = 4 : 64 : : 2 : ?

The pattern followed is = $n:n^3$

Eg = $4:4^3=4:64$

Similarly, $2^3=8$

=> Ans – (B)

5) Answer (C)

Expression = 49 : 56 : : 36 : ?

The pattern followed is = $n^2:n^2+n$

Eg = $7^2:7^2+7=49:56$

Similarly, $6^2+6=36+6=42$

=> Ans – (C)

6) Answer (C)

Hot and cold are antonyms, among the options, words which are opposite of each other are

= Light : Dark

=> Ans – (C)

7) Answer (C)

Expression = AEFJ : KOPT

The pattern followed is :

Similarly, for QUVZ :

=> Ans – (C)

8) Answer (B)

Expression = 2 : 32 :: 3 : ?

The pattern followed is = $n:n^5$

Eg = $2:2^5=2:32$

Similarly, $3^5=243$

=> Ans – (B)

9) Answer (D)

Given = D × H : 4 × 8

Alphabets in English alphabetical series are given numbers starting from A = 1 , B = 2 , C = 3 and so on.

Similarly, M = 13 and Q = 17

Thus, M × Q : 13 × 17

=> Ans – (D)

10) Answer (D)

Haematology is the branch of medicine involving study and treatment of the blood. Similarly, Phycology is the branch of botany concerned with seaweeds and other algae.

=> Ans – (D)

11) Answer (D)

A group of lions is called Pride of Lions, similarly Clowder of cats is a group of cats.

=> Ans – (D)

12) Answer (B)

Expression = MAN : PDQ

The pattern followed is =

Similarly, for WAN :

=> Ans – (B)

13) Answer (D)

If we assign numbers to the alphabets such as A = 1 , B = 2 , C = 3 and so on, we get :

$\sqrt{AFI}=\sqrt{1+6+9}=\sqrt{16}=4=1+3\equiv13=M$

and $\sqrt{ADD}=\sqrt{1+4+4}=\sqrt{9}=3=1+2\equiv12=L$

Similarly, $\sqrt{ABA}=\sqrt{1+2+1}=\sqrt{4}=2=1+1\equiv11=K$

=> Ans – (D)

14) Answer (A)

Expression = 16 : 22 : : 36 : ?

The pattern followed is = $n^2:n^2+n+2$

Eg = $4^2:4^2+4+2=16:22$

Similarly, $36=6^2$

Thus, $6^2+6+2=36+8=44$

=> Ans – (A)

15) Answer (A)

Palaeontology is the branch of science concerned with fossil, similarly Phrenology is the study of skull.

=> Ans – (A)

Download SSC JE Previous Papers

Free SSC Preparation App

We hope this Analogies questions pdf for SSC JE exam will be highly useful for your Preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here