Averages Questions for SSC CHSL Exam

0
1173
Averages Questions for SSC CHSL
Averages Questions for SSC CHSL

Averages Questions for SSC CHSL:

Download Averages questions for SSC exams of SSC CHSL and SSC CGL

Download Averages Questions for SSC CHSL

20 SSC CHSL (latest pattern mocks) – Rs. 117

Download SSC CHSL 2018 Syllabus PDF

Download All SSC CHSL Questions Topic wise PDF

Take Free SSC CHSL Mock test 2018

Question 1: The average revenues of 9 consecutive years of a company is Rs 68 lakhs. If the average of first 5 years is Rs 63 lakhs and that of last 5 years is Rs 75 lakhs, find the revenue for the 5th year.

a) Rs 80 lakhs
b) Rs 76 lakhs
c) Rs 78 lakhs
d) Rs 74 lakhs

Question 2: The average revenues of 7 consecutive years of a company is Rs 71 lakhs. If the average of first 4 years is Rs 66 lakhs and that of last 4 years is Rs 78 lakhs. What is the revenue for the fourth year.

a) Rs 81 lakhs
b) Rs 77 lakhs
c) Rs 79 lakhs
d) Rs 75 lakhs

Question 3: The average revenues of 13 consecutive years of a company is Rs 70 lakhs. If the average of first 7 years is Rs 65 lakhs and that of last 7 years is Rs 77 lakhs, find the revenue for the 7th year.

a) Rs 86 lakhs
b) Rs 84 lakhs
c) Rs 82 lakhs
d) Rs 80 lakhs

Question 4: The average revenues of 9 consecutive years of a company is Rs 80 lakhs. If the average of first 5 years is Rs 75 lakhs and that of last 5 years is Rs 87 lakhs, find the revenue for the 5thyear.

a) Rs 90 lakhs
b) Rs 92 lakhs
c) Rs 88 lakhs
d) Rs 86 lakhs

Question 5: The average revenues of 7 consecutive years of a company is Rs 75 lakhs. If the average of first 4 years is Rs 70 lakhs and that of last 4 years is Rs 82 lakhs, what will be the revenue for the 4th year.

a) Rs 85 lakhs
b) Rs 83 lakhs
c) Rs 81 lakhs
d) Rs 79 lakhs

Take SSC CHSL Free Mock Test

SSC CHSL Daily Practice set

Question 6: The average revenues of 9 consecutive years of a company is Rs 76 lakhs. If the average of first 5 years is Rs 71 lakhs and that of last 5 years is Rs 83 lakhs, find the revenue for the 5th year.

a) Rs 88 lakhs
b) Rs 84 lakhs
c) Rs 86 lakhs
d) Rs 82 lakhs

Question 7: The average revenues of 9 consecutive years of a company is Rs 65 lakhs. If the average of first 5 years is Rs 60 lakhs and that of last 5 years is Rs 72 lakhs, find the revenue for the 5th year.

a) Rs 77 lakhs
b) Rs 75 lakhs
c) Rs 73 lakhs
d) Rs 71 lakhs

Question 8: The average revenues of 7 consecutive years of a company is Rs 83 lakhs. If the average of rst 4 years is Rs 78 lakhs and that of last 4 years is Rs 90 lakhs, nd the revenue for the 4th year.

a) Rs 91 lakhs
b) Rs 93 lakhs
c) Rs 89 lakhs
d) Rs 87 lakhs

Question 9: The average revenues of 13 consecutive years of a company is Rs 82 lakhs. If the average of first 7 years is Rs 77 lakhs and that of last 7 years is Rs 89 lakhs, find the revenue for the 7th year.

a) Rs 98 lakhs
b) Rs 94 lakhs
c) Rs 96 lakhs
d) Rs 92 lakhs

Question 10: The average revenues of 11 consecutive years of a company is Rs 77 lakhs. If the average of first 6 years is Rs 72 lakhs and that of last 6 years is Rs 84 lakhs, What is the revenue for the Sixth year.

a) Rs 91 lakhs
b) Rs 87 lakhs
c) Rs 85 lakhs
d) Rs 89 lakhs

SSC CHSL 2018 Syllabus PDF

Solutions for Averages Questions for SSC CHSL:

Solutions:

1) Answer (C)
Total revenues of 9 years of the company = 68 x 9 = Rs. 612 lakhs
Total revenue of first 5 years = 63 × 5 = Rs. 315 lakhs
Total revenue of last 5 years = 75 × 5 = Rs. 375 lakhs
∴ Revenue of 5th year = (315 + 375) – 612 = 690 – 612
= Rs. 78 lakhs
=> Ans – (C)

2) Answer (C)
Total revenues of 7 years of the company = 71 × 7 = Rs. 497 lakhs
Total revenue of first 4 years = 66 × 4 = Rs. 264 lakhs
Total revenue of last 4 years = 78 × 4 = Rs. 312 lakhs
∴ Revenue of 4th year = (264 + 312) – 497 = 576 – 497
= Rs. 79 lakhs
=> Ans – (C)

3) Answer (B)
Total revenues of 13 years of the company = 70 × 13 = Rs. 910 lakhs
Total revenue of first 7 years = 65 × 7 = Rs. 455 lakhs
Total revenue of last 7 years = 77 × 7 = Rs. 539 lakhs
∴ Revenue of 7th year = (455 + 539) – 910 = 994 – 910
= Rs. 84 lakhs
=> Ans – (B)

4) Answer (A)
Total revenues of 9 years of the company = 80 × 9 = Rs. 720 lakhs
Total revenue of first 5 years = 75 × 5 = Rs. 375 lakhs
Total revenue of last 5 years = 87 × 5 = Rs. 435 lakhs
∴ Revenue of 5th year = (375 + 435) – 720 = 810 – 720
= Rs. 90 lakhs
=> Ans – (A)

5) Answer (B)
Total revenues of 7 years of the company = 75 × 7 = Rs. 525 lakhs
Total revenue of first 4 years = 70 × 4 = Rs. 280 lakhs
Total revenue of last 4 years = 82 × 4 = Rs. 328 lakhs
∴ Revenue of 4th year = (280 + 328) – 525 = 608 – 525
= Rs. 83 lakhs
=> Ans – (B)

SSC CHSL Expected Cutoff 2018

6) Answer (C)
Total revenues of 9 years of the company = 76 × 9 = Rs. 684 lakhs
Total revenue of first 5 years = 71 × 5 = Rs. 355 lakhs
Total revenue of last 5 years = 83 × 5 = Rs. 415 lakhs
∴ Revenue of 5th year = (355 + 415) – 684 = 770 – 684
= Rs. 86 lakhs
=> Ans – (C)

7) Answer (B)
Total revenues of 9 years of the company = 65 × 9 = Rs. 585 lakhs
Total revenue of first 5 years = 60 × 5 = Rs. 300 lakhs
Total revenue of last 5 years = 72 × 5 = Rs. 360 lakhs
∴ Revenue of 5th year = (300 + 360) – 585 = 660 – 585
= Rs. 75 lakhs
=> Ans – (B)

8) Answer (A)
Total revenues of 7 years of the company = 83 × 7 = Rs. 581 lakhs
Total revenue of first 4 years = 78 × 4 = Rs. 312 lakhs
Total revenue of last 4 years = 90 × 4 = Rs. 360 lakhs
∴ Revenue of 4th year = (312 + 360) – 581 = 672 – 581
= Rs. 91 lakhs
=> Ans – (A)

9) Answer (C)
Total revenues of 13 years of the company = 82 × 13 = Rs. 1066 lakhs
Total revenue of first 7 years = 77 × 7 = Rs. 539 lakhs
Total revenue of last 7 years = 89 × 7 = Rs. 623 lakhs
∴ Revenue of 7th year = (539 + 623) – 1066 = 1162 – 1066
= Rs. 96 lakhs

10) Answer (D)
Total revenues of 11 years of the company = 77 × 11 = Rs. 847 lakhs
Total revenue of first 6 years = 72 × 6 = Rs. 432 lakhs
Total revenue of last 6 years = 84 × 6 = Rs. 504 lakhs
∴ Revenue of 6th year = (432 + 504) – 847 = 936 – 847
= Rs. 89 lakhs

Practice more on Odd one out

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here