Averages Questions for RRB NTPC Set-4 PDF

0
436
Averages Questions for RRB NTPC Set-4 PDF
Averages Questions for RRB NTPC Set-4 PDF

Averages Questions for RRB NTPC Set-4 PDF

Download RRB NTPC Averages Questions Set-4 PDF. Top 10 RRB NTPC questions based on asked questions in previous exam papers very important for the Railway NTPC exam.

Download Averages Questions  PDF

Take a free mock test for RRB NTPC

Download RRB NTPC Previous Papers PDF

Question 1: If the average of 46, x, 30, 36, 59, 82, 68 and 94 is 56.5, then what is the value of x?

a) 40

b) 37

c) 29

d) 23

Question 2: The average of 12 numbers is 35. If four numbers 20, 27, 15 and 29 are removed then what will be the average of remaining numbers?

a) 41.125

b) 49.5

c) 52.5

d) 38.375

Question 3: The average weight of X, Y and Z is 35 kg. If the average weight of X and Y is 33 kg and that of Y and Z is 29 kg, then what is the weight (in kg) of Y?

a) 19

b) 23.5

c) 27

d) 37

Question 4: The average of 7 numbers is 30. If the average of first three numbers is 25 and that of last three numbers is 35, then what is the fourth number?

a) 30

b) 35

c) 37.5

d) 40

Question 5: Among four bags, average weight of last three bags is 18 kg and the average weight of first three bags is 19 kg. If the weight of last bag is 22 kg, then what is the weight (in kg) of first bag?

a) 32

b) 24

c) 33

d) 25

RRB NTPC Previous Papers [Download PDF]

Question 6: A person bought 100 cars for Rs 40000. If the average price of 60 cars is Rs 500,then what will be the average price (in Rs) of remaining cars?

a) 200

b) 250

c) 300

d) 350

Question 7: The average weight of 35 apples is 50 grams. If some apples of weight 40 grams each were removed, then average weight becomes 57.5 grams. How many apples of weight 40 grams were removed?

a) 5

b) 10

c) 15

d) 20

Question 8: In a committee there are 25 members. If two members whose ages are 64 years and 40 years are replaced by the two new members, then average age of 25 members is decreased by 2 years. What is the average age (in years) of the new members?

a) 27

b) 32

c) 38

d) 44

Question 9: A boy buys 5 pencils at Rs 3 each, 3 erasers at Rs 2 each and 3 sharpeners at Rs 5 each. What is the average expenditure (in Rs) per article?

a) 3.27

b) 3.5

c) 4

d) 5

Question 10: In a committee there are 15 members. If two members whose ages are 45 years and 55 years are replaced by the two new members, then average age of 15 members is increased by 2 years. What is the average age (in years) of the new members?

a) 59

b) 61

c) 65

d) 68

Download General Science Notes PDF

FREE RRB NTPC YOUTUBE VIDEOS

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

Sum of numbers = $46+x+30+36+59+82+68+94=(x+415)$

Average of 8 numbers = $\frac{(x+415)}{8}=56.5$

=> $x+415=56.5\times8$

=> $x=452-415=37$

=> Ans – (B)

2) Answer (A)

Average of 12 numbers = 35

=> Sum of numbers = $35\times12=420$

Sum of the 4 removed numbers = $20+27+15+29=91$

=> New average of 8 numbers = $\frac{(420-91)}{8}$

= $\frac{329}{8}=41.125$

=> Ans – (A)

3) Answer (A)

Let weight of X, Y and Z be $x,y,z$ kg respectively.

Average weight of X, Y and Z = $\frac{(x+y+z)}{3}=35$

=> $x+y+z=35\times3=105$ ————(i)

Also, average weight of X and Y = $\frac{(x+y)}{2}=33$

=> $x+y=66$  ————(ii)

Similarly, $y+z=58$ ———–(iii)

Adding equations (ii) and (iii), => $x+2y+z=124$ ———-(iv)

Subtracting equation (i) from (iv), we get :

=> $y=124-105=19$

$\therefore$ Weight of Y = 19 kg

=> Ans – (B)

4) Answer (A)

Average of 7 numbers = 30

=> Sum of the numbers = $30\times7=210$

Now, sum of first 3 numbers = $25\times3=75$

Similarly, sum of last 3 numbers = $35\times3=105$

=> Fourth number = $210-(75+105)=210-180=30$

=> Ans – (A)

5) Answer (D)

Let weight of each bag be $a,b,c$ and $22$ kg

Average weight of last three bags = 18 kg

=> $b+c+22=18\times3$

=> $b+c=54-22=32$ ————-(i)

Also, average weight of first three bags = 19 kg

=> $a+b+c=19\times3=57$

Substituting value from equation (i), => $a+32=57$

=> $a=57-32=25$ kg

=> Ans – (D)

6) Answer (B)

Price of 100 cars = Rs. 40,000

Average price of 60 cars = Rs. 500

=> Total price of 60 cars = $500\times60=Rs.$ $30,000$

$\therefore$ Average price of remaining (100-60=40) cars = $\frac{(40,000-30,000)}{40}$

= $\frac{1000}{4}=Rs.$ $250$

=> Ans – (B)

7) Answer (C)

Average weight of 35 apples = 50 grams

=> Total weight of 35 apples = $50\times35=1750$ grams

Let $n$ apples of 40 grams of weight were removed, then

=> $\frac{1750-40n}{35-n}=57.5$

=> $1750-40n=2012.5-57.5n$

=> $57.5n-40n=2012.5-1750$

=> $17.5n=262.5$

=> $n=\frac{262.5}{17.5}=15$

=> Ans – (C)

8) Answer (A)

Let average age of 25 members = $x$ years

=> Total age of 25 members = $25x$

Let sum of ages of 2 new members = $2z$, thus average age = $z=?$

According to ques,

=> $\frac{25x-64-40+2z}{25}=x-2$

=> $25x-104+2z=25x-50$

=> $2z=104-50=54$

=> $z=\frac{54}{2}=27$

$\therefore$ Average age of the new members = 27

=> Ans – (A)

9) Answer (A)

Price of 5 pencils = $5\times3=Rs.$ $15$

Price of 3 erasers = $3\times2=Rs.$ $6$

Price of 3 sharpeners = $3\times5=Rs.$ $15$

=> Average expenditure = $\frac{15+6+15}{5+3+3}$

= $\frac{36}{11}=Rs.$ $3.27$

=> Ans – (A)

10) Answer (C)

Let average age of 15 members = $x$ years

=> Total age of 15 members = $15x$

Let sum of ages of 2 new members = $2z$, thus average age = $z=?$

According to ques,

=> $\frac{15x-45-55+2z}{15}=x+2$

=> $15x-100+2z=25x+30$

=> $2z=100+30=130$

=> $z=\frac{130}{2}=65$

$\therefore$ Average age of the new members = 65

=> Ans – (C)

DOWNLOAD APP FOR RRB FREE MOCKS

We hope this Averages Questions set-4 pdf for RRB NTPC exam will be highly useful for your Preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here