**Aptitude Questions for SBI PO 2020 PDF**

Download SBI PO Aptitude Questions & Answers PDF for SBI PO Prelims and Mains exam. Top-15 Very Important SBI PO Questions with solutions for Banking Exams.

Download Aptitude Questions for SBI PO 2020 pdf

105 SBI PO mocks for Rs. 199. Enroll here

**Instructions**

What will come in place of the question mark (?) in the following questions ?

**Question 1:Â **$\frac{3}{8}$ of $((4624 \div (564-428))=?$

a)Â $13\frac{1}{4}$

b)Â $14\frac{1}{2}$

c)Â $11\frac{5}{8}$

d)Â $12\frac{3}{4}$

e)Â $12\frac{1}{8}$

**Question 2:Â **$456\div24\times38-958\div364\times182 = ?$

a)Â 112

b)Â 154

c)Â 128

d)Â 243

e)Â 118

**Question 3:Â **Ms. Sujata invests 7% i.e. Rs. 2170/- of her monthly salary in mutual funds. Later she invests 18% of her monthly salary in recurring deposits also, she invests 6% of her salary on NSCâ€™s. What is the total annual amount invested by Ms. Sujata ?

a)Â Rs. 1, 25, 320/-

b)Â Rs. 1, 13, 520/-

c)Â Rs. 1, 35, 120/-

d)Â Rs. 1, 15, 320/-

e)Â None of these

**Question 4:Â **What is the 30% of 40% of $\frac{2}{5}$th of 2500 ?

a)Â 500

b)Â 400

c)Â 360

d)Â 120

e)Â None of these

**Question 5:Â **2 women and 10 children together take 8 days to complete a piece of work How many days will 10 children alone take to complete the piece of work if 8 women alone can complete the piece of work in 6 days ?

a)Â 15

b)Â 12

c)Â 10

d)Â 24

e)Â None of these

Download SBI PO Previous Papers PDF

**Question 6:Â **10 women can complete a work in 8 days and 10 children take 12 days to complete the work. How many days will 6 women and 3 children together take to complete the work?

a)Â 9

b)Â 12

c)Â 7

d)Â 8

e)Â None of these

**Question 7:Â **960, 839, 758, 709, ?, 675

a)Â 696

b)Â 700

c)Â 688

d)Â 678

e)Â 684

**Question 8:Â **61, 72, ?, 73, 59, 74, 58

a)Â 70

b)Â 60

c)Â 71

d)Â 62

e)Â 63

**Question 9:Â **If 6 boys and 6 girls have to sit in a round circular music chair. So, that there is a girl between every 2 boys. Find the number of ways they can sit?

a)Â 6! Ã— 5!

b)Â 6! Ã— 4!

c)Â 6! Ã— 3!

d)Â 6! Ã— 2!

e)Â None of these

**Question 10:Â **What is the number of words formed from the letters of the word â€˜JOKEâ€™ So that the vowels and consonants alternate?

a)Â 4

b)Â 8

c)Â 12

d)Â 18

e)Â None of these

105 SBI PO mocks for Rs. 199. Enroll here

**Question 11:Â **There are two motor cycles’ (A and B) of equal cost price. Motorcycle A was sold at a profit of 14% and motorcycle B was sold for Rs.4,290/Â more than its cost price. The net profit earned after selling both the motor cycles (A and B) is 20%. What is the cost price of each motorcycle ?

a)Â Rs. 16,500/Â

b)Â Rs. 16,000/Â

c)Â Rs. 15,500/Â

d)Â Rs. 17,500/Â

e)Â Rs. 17,000/Â

**Question 12:Â **A shopkeeper purchased 15 kg of variety A rice at X per kg and 10 kg of variety B rice at â€˜X+ 5â€™ per kg. The shopkeeper sold the whole quantity of variety A rice at 10% profit and that of variety B rice at 20% profit. The total selling price of variety A rice was 30/- more than that of variety B rice. Had the two varieties been mixed and sold at an overall profit of 20%, what would have been the selling price of the mixture per kg?

a)Â Rs. 26.40

b)Â Rs.Â 23.20

c)Â Rs.Â 24.20

d)Â Rs.Â 25.00

e)Â Rs.Â 28.30

**Instructions**

Study the following table and answer the questions that follow:

**Question 13:Â **The total number of females specializing in Political Science from college K,N and P together are approximately what percent of the males

specializing in the same field from the same colleges ?

a)Â 210

b)Â 90

c)Â 190

d)Â 150

e)Â 110

**Question 14:Â **How many students are there in college M from all the specializations together ?

a)Â 574

b)Â 576

c)Â 572

d)Â 568

e)Â None of these

**Question 15:Â **The radius of a circular field is equal to the side of a square field whose perimeter is 784 feet. What is the area of the circular field?

a)Â 107914 sq ft

b)Â 120736 sq ft

c)Â 107362 sq ft

d)Â 127306 sq ft

e)Â None of these

15000 Free Banking Solved Questions

**Answers & Solutions:**

**1)Â AnswerÂ (D)**

$\frac{3}{8}$ of $((4624 \div (564-428))=?$

$\frac{3}{8}$ of $((4624 \div (136))=?$

$\frac{3}{8}$ of $(34)=?$

$\frac{51}{4}$

12$\frac{3}{4}$

Â

**2)Â AnswerÂ (D)**

? =456 Ã· 24 Ã— 38 – 958 Ã· 364 Ã— 182

? =19 Ã— 38 – 958 Ã· 2

? =19 Ã— 38 – 479

? = 722 – 479

? = 243

Â

**3)Â AnswerÂ (D)**

The total percentage of her salary that Sujata invested is 7% + 18% + 6% = 31%

7% of her salary is Rs. 2170.

So, 31% of her salary is 2170/7 * 31 = 9610

So, Sujata invests Rs. 9610 every month i.e 9610*12 = 115320

**4)Â AnswerÂ (D)**

$\frac{2}{5} \times 2500 = 1000$

So, 40% of 1000 = 400

30% of 400 = 120

**5)Â AnswerÂ (B)**

Let the speed of women be x and that of children be y. Let the piece of work be W.

2x + 10y = W/8

8x = W/6

x = W/48

Hence, we get y= W/120

Speed of 1 child = W/120

Speed of 10 children = W/12

Now time needed for them to complete = W/(W/12) =12days

Therefore, the correct option is B.

**6)Â AnswerÂ (E)**

10 women can complete the work in 8 days. So, number of hours required for 1 woman to complete the work = 80

Number of hours required by one child to complete the work = 120

So, 80W = 120C => 1W = 1.5C

6 women + 3 children = 9 children + 3 children = 12 children

So, 12 children take 10 days to complete the work.

**7)Â AnswerÂ (E)**

$960 – 11^2 = 839$

$839 – 9^2 = 758$

$758 – 7^2 = 709$

$709 – 5^2 = 684$

$684 – 3^2 = 675$

Hence, the missing number is 684

**8)Â AnswerÂ (B)**

For first, third, fifth and seventh number:

61-1 = 60

60-1 = 59

59-1 = 58

For fourth and sixth number:

72+1 = 73

73+1 = 74

Hence, answer will be B

**9)Â AnswerÂ (A)**

Circular permutation = n! (n – 1)!

âˆ´ Number of ways = 6! (6 – 1)! = 6! Ã— 5!

**10)Â AnswerÂ (B)**

Word name: â€˜JOKEâ€™ Vowels: O, E

Consonants: J, K

âˆ´ Possible arrangement beginning with consonant: JOKE, KOJE, JEKO, KEJO = 4 Numbers

beginning with vowel: OJEK, OKEJ, EJOK, EKOJ = 4 Numbers

Required number = 4+4 = 8 numbers

**11)Â AnswerÂ (A)**

Cost price of both A and B be X.

SP of A = 1.14 CP of A

SP of B = CP of B + 4290

Net profit after selling both bikes is 20%

1.2 (X+X) = SP of A +SP of B

1.2 (X+X) = 1.14 CP of A + CP of B + 4290 = 1.14X + X + 4290

2.4X = 2.14 X + 4290

0.26 X =4290

X = 16,500

Option A is the correct answer.

**12)Â AnswerÂ (A)**

Total revenue generated by selling variety A rice = 1.1*15x = 16.50x

Total revenue generated by selling variety B rice = 1.2*10(x+5) = 12x + 60

It is given that, 16.5x – 12x – 60 = 30

$\Rightarrow$ x = 20.

WhenÂ the two varieties been mixed and sold at an overall profit of 20%. Total weight of the entire mixture = 10+15 = 25 kg.

Total cost price of the mixture = 15*20 + 10*25 = 550

Therefore, the cost price pf the mixture per kg = \dfrac{550}{25} = Rs. 22 per kg.

It is known that the mixture was sold at 20%. Therefore, the selling price of the mixture = 1.2*22 = Rs. 26.40.

Hence, option A is the correct answer.

**13)Â AnswerÂ (E)**

The required percentÂ = (Number of females/Number of males)*10 = (57+79+24)/(56+86+35)*100=(177/166)*100=110

**14)Â AnswerÂ (C)**

Total number of student is addition of all the students doing all the specialization = 18+28+67+25+26+85+25+35+64+85= 572

**15)Â AnswerÂ (B)**

Perimeter of square field = 784 ft.

Radius of circular field = Side of square field = $\frac{784}{4}$ = 196 ft.

Area of circular field = $\pi r^2 = \frac{22}{7}\times196\times196 = 120736$ sq ft

105 SBI PO mocks for Rs. 199. Enroll here

Download SBI Free Preparation App

We hope this Aptitude Questions & AnswersÂ PDF for SBI PO Exams preparation is so helpful to you.