Analogy Questions for SSC CGL SET-2 PDF

0
595
Analogy Questions for SSC CGL SET-2 PDF
Analogy Questions for SSC CGL SET-2 PDF

Analogy Questions for SSC CGL SET-2 PDF

Download SSC CGL Analogy Questions with answers PDF based on previous papers very useful for SSC CGL exams. 20 Very important Analogy Questions (MCQ’s) for SSC exams.

Download Analogy Questions for SSC CGL SET-2 PDF

Get 125 SSC CGL Mocks for Rs. 199

Question 1: Which of the following is not the name of a model of car ?

a) Accord

b) Lancer

c) Accent

d) Express

Question 2: If MOON is coded as -2, STAR will be coded as

a) -2

b) 2

c) 3

d) -3

Instructions

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 3: Book : Paper : : Bread : ?

a) Flour

b) Biscuit

c) Cake

d) Butter

Question 4: QDXM : SFYN : : UIOZ : ?

a) PAQM

b) LPWA

c) QNLA

d) WKPA

Question 5: BAD : DDH : : CUT : ?

a) DCV

b) DDX

c) ECW

d) EXX

SSC CGL Previous Papers Download PDF

SSC CHSL PREVIOUS PAPERS DOWNLOAD

Question 6: 4 : 64 : : 2 : ?

a) 16

b) 8

c) 22

d) 12

Question 7: 49 : 56 : : 36 : ?

a) 52

b) 44

c) 42

d) 43

Question 8: Hot : Cold : : ?

a) Summer : Sun

b) Germs : Disease

c) Light : Dark

d) Thin : Big

Instructions

In the following six questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 9: AEFJ : KOPT : ? : QUVZ

a) HKQL

b) GLKP

c) GKLP

d) HLKP

Question 10: 2 : 32 :: 3 : ?

a) 143

b) 243

c) 293

d) 183

18000+ Questions – Free SSC Study Material

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

Question 11: D × H : 4 × 8 , as M × Q : ?

a) 14 × 18

b) 12 × 17

c) 12 × 16

d) 13 × 17

Question 12: Haematology : Blood : Phycology : ?

a) Diseases

b) Fungi

c) Fishes

d) Algae

Question 13: Pride of Lions : : _______ of Cats

a) Bunch

b) Herd

c) School

d) Clowder

Question 14: MAN : PDQ : : WAN : ?

a) YDQ

b) ZDQ

c) NAW

d) YQD

SSC CGL Free Mock Test

SSC CHSL Free Mock Test

Answers & Solutions:

1) Answer (D)

2) Answer (D)

MOON is coded as -2

The pattern followed is that the ‘negative’ sign is appended to the number of consonants.

In the word ‘STAR’, there are 3 consonants, it is coded as = -3

=> Ans – (D)

3) Answer (A)

A book is formed by papers, similarly bread is made by flour.

=> Ans – (A)

4) Answer (D)

Expression = QDXM : SFYN

The pattern followed is :

Similarly, for UIOZ :

=> Ans – (D)

5) Answer (D)

Expression = BAD : DDH

The pattern followed is :

Similarly, for CUT :

=> Ans – (D)

6) Answer (B)

Expression = 4 : 64 : : 2 : ?

The pattern followed is = $n:n^3$

Eg = $4:4^3=4:64$

Similarly, $2^3=8$

=> Ans – (B)

7) Answer (C)

Expression = 49 : 56 : : 36 : ?

The pattern followed is = $n^2:n^2+n$

Eg = $7^2:7^2+7=49:56$

Similarly, $6^2+6=36+6=42$

=> Ans – (C)

8) Answer (C)

Hot and cold are antonyms, among the options, words which are opposite of each other are

= Light : Dark

=> Ans – (C)

9) Answer (C)

Expression = AEFJ : KOPT

The pattern followed is :

Similarly, for QUVZ :

=> Ans – (C)

10) Answer (B)

Expression = 2 : 32 :: 3 : ?

The pattern followed is = $n:n^5$

Eg = $2:2^5=2:32$

Similarly, $3^5=243$

=> Ans – (B)

11) Answer (D)

Given = D × H : 4 × 8

Alphabets in English alphabetical series are given numbers starting from A = 1 , B = 2 , C = 3 and so on.

Similarly, M = 13 and Q = 17

Thus, M × Q : 13 × 17

=> Ans – (D)

12) Answer (D)

Haematology is the branch of medicine involving study and treatment of the blood. Similarly, Phycology is the branch of botany concerned with seaweeds and other algae.

=> Ans – (D)

13) Answer (D)

A group of lions is called Pride of Lions, similarly Clowder of cats is a group of cats.

=> Ans – (D)

14) Answer (B)

Expression = MAN : PDQ

The pattern followed is =

Similarly, for WAN :

=> Ans – (B)

Free SSC Online Coaching

DOWNLOAD APP FOR SSC FREE MOCKS

We hope this Analogy Questions for SSC Exam will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here