Word Formation Questions for SSC Stenographer PDF

0
1424
Word Formation Questions for SSC Stenographer PDF
Word Formation Questions for SSC Stenographer PDF

Word Formation Questions for SSC Stenographer PDF

SSC Stenographer Word Formation Questions and Answers download PDF based on previous year question papers of SSC exam. 20 Very important Word Formation Questions for Stenographer.

Download Word Formation Questions for SSC Stenographer PDF

10 Stenographer Mock Tests – Just Rs. 117

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

Download All Important SSC Stenographer Questions PDF (Topic-Wise)

SSC Stenographer Free Mock Test (Latest Pattern)

SSC Stenographer Previous Papers

Question 1: From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
RAPPROCHEMENT

a) MACHETE

b) APPROACH

c) RAPID

d) TEAM

Question 2: From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
ABSTRACTIONISTS

a) ATTRACTION

b) INSTRUCTIONS

c) RATION

d) RACIAB

Question 3: From the given alternatives words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
ADMINISTRATORS

a) STARDOM

b) TRAITOR

c) DORMANT

d) MINISTER

Question 4: From the given alternatives words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
GRANDMOTHER

a) TREND

b) THERMAL

c) MODERN

d) RANDOM

Instructions

In each of the following questions, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

 

Question 5: GEMDISTIONARY

a) GAME

b) STAR

c) MEGASITY

d) DISTART

Question 6: AUTOBIOGRAPHY

a) TROOP

b) BRIGHT

c) GRAPHIC

d) TROPHY

Question 7: From the given alternatives, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
CONSIDERATION

a) CONSIDER

b) CONCERN

c) NATION

d) RATION

FREE SSC MATERIAL – 18000 FREE QUESTIONS

Question 8: From the given alternatives. Select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
ESTABLISHMENT

a) TABLE

b) BLUNT

c) TENTS

d) STATE

Question 9: From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
ADMINISTRATION

a) SITUATION

b) RATION

c) STRAIN

d) TRADITION

SSC STENOGRAPHER PREVIOUS PAPERS

GK Questions and Answers PDF

Instructions

In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

Question 10: Imprisonment

a) Prison

b) Sonnet

c) Impression

d) Moment

Question 11: Precipitation

a) Reaction

b) Patient

c) Reacts

d) Petition

Stenographer Expected Cut off 2018-19

SSC Stenographer Salary after 7th Pay Commission

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

The word RAPPROCHEMENT does not contain any ‘I’ or ‘D’, thus the term Rapid cannot be formed.

=> Ans – (C)

2) Answer (B)

The word ABSTRACTIONISTS does not contain any ‘U’, thus the term Instructions cannot be formed.

=> Ans – (B)

3) Answer (D)

The word ADMINISTRATORS does not contain any ‘E’, thus the term Minister cannot be formed.

=> Ans – (D)

4) Answer (B)

The word GRANDMOTHER does not contain any ‘L’, thus the term Thermal cannot be formed.

=> Ans – (B)

5) Answer (D)

The word GEMDISTIONARY does not contain any two T’s, thus the term Distart cannot be formed.

=> Ans – (D)

6) Answer (C)

The word AUTOBIOGRAPHY does not contain any ‘C’, thus the term Graphic cannot be formed.

=> Ans – (C)

7) Answer (B)

Except the word “CONCERN” other words can be formed using “CONSIDERATION”

There is only one ‘C’ in CONSIDERATION.

Hence, option B is the correct answer.

8) Answer (B)

Except the word ‘BLUNT’ other words given in the options can be formed using “ESTABLISHMENT”

There is no ‘U’ in the given word “ESTABLISHMENT”.

Hence, option B is the correct answer.

9) Answer (A)

The word ADMINISTRATION does not contain any ‘U’, thus the term Situation cannot be formed.

=> Ans – (A)

10) Answer (C)

The word IMPRISONMENT does not contain two S’s, thus the term Impression cannot be formed.

=> Ans – (C)

11) Answer (C)

The word PRECIPITATION does not contain any ‘S’, thus the term Reacts cannot be formed.

=> Ans – (C)

shortlink to=”https://cracku.in/ssc-study-material” color=”green”]SSC STENOGRAPHER STUDY MATERIAL TOPIC-WISE[/shortlink]

HIGHLY RATED PREPARATION APP

We hope this Word Formation Questions blog will definitely help at the time of your preparation. Download the cracku app for daily test.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here