Top-20 SSC CHSL Analogy Questions

0
383
Top 20 SSC CHSL Analogy Questions
Top-20 SSC CHSL Analogy Questions

SSC CHSL Analogy Questions:

Download Top-20 Analogy questions for SSC CHSL exam 2020. Most important  Analogy questions based on asked questions in previous exam papers for SSC CHSL.

Download Top-20 SSC CHSL Analogy Questions

Get 25 SSC CHSL Mocks – Just Rs. 149

Take a free SSC CHSL Tier-1 mock test

Download SSC CHSL Previous Papers PDF

Instructions

In each of the following questions, select the related letter/word/number from the given alternatives :

Question 1: BCFG : HILM : : NORQ ?

a) TXUW

b) TUXW

c) TVWX

d) TXWU

Question 2: Affluent : Opulent : : Flourish :

a) Prosper

b) Flatter

c) Comprise

d) Outflow

Question 3: 25 : 37 : : 49 : ?

a) 56

b) 60

c) 65

d) 41

Question 4: ABCD : ZYXW : : EFGH : ?

a) VUTS

b) EUTS

c) POTS

d) UOTS

Question 5: 7 : 32 : : 28 : ?

a) 128

b) 126

c) 136

d) 116

Question 6: Gulp : Drink : : Rush : ?

a) Jump

b) Hop

c) Go

d) Run

Question 7: Joy : Delight : : Gloomy : ?

a) Silent

b) Dull

c) Vague

d) Plain

Instructions

Select the related letter/word/number from the given alternatives:

Question 8: EVFU : TGSH : : IRTQ : __?__

a) KWLX

b) PKOL

c) OLPK

d) PKLO

Question 9: L×M : 12 × 13 ::U×W :___?__

a) 21 × 22

b) 24 × 26

c) 9 × 11

d) 21 × 23

Question 10: CFIL : XURQ : : ORUX : ?

a) ROLI

b) RITO

c) LIFC

d) MJFC

Join Exam Preparation Telegram Group

Question 11: CFIL : ABCD : : __?___ : WXYZ

a) YBEH

b) DCBA

c) JHPS

d) XURO

Question 12: Zoology : Animal : : Psychology : __?__

a) Animal

b) Human­being

c) Animal and human­being

d) Plant

Question 13: Life starts : Embryo : : Life ends :___?__

a) Old age

b) Dead body

c) Illness

d) Death

Question 14: Man : Mammal :: ___?___

a) Hail : Snow

b) Native : Inhabitant

c) Offspring : Family

d) Liberty : Literate

Question 15: 1: 8:: 4 _?_

a) 64

b) 512

c) 128

d) 32

Get 25 SSC CHSL Mocks – Just Rs. 149

Question 16: 6: 2:: 8 :___?___

a) 1

b) 3

c) 7

d) 5

Question 17: Fish : Scales : : Bear : ?

a) Feathers

b) Leaves

c) Fur

d) Skin

Question 18: Writer : Pen : : ?

a) Needle : Tailor

b) Artist : Brush

c) Painter : Canvas

d) Teacher : Class

Question 19: NUMERAL : UEALRMN : : ALGEBRA : ?

a) LRBAGEA

b) BARLAGE

c) LERAGBA

d) LERABGA

Question 20: BDAC : FHEG : : NPMO : ?

a) RQTS

b) QTRC

c) TRQS

d) RTQS

18000+ Questions – Free SSC Study Material

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

Expression = BCFG : HILM : : NORQ ?

The pattern followed is :

Similarly, for NORQ :

=> Ans – (B)

2) Answer (A)

Affluent and opulent are synonyms, similarly, the word with similar meaning as flourish is prosper.

=> Ans – (A)

3) Answer (C)

Expression = 25 : 37 : : 49 : ?

The pattern followed is = $n^2:(n+1)^2+1$

Eg = $5^2:(5+1)^2+1=25:37$

Similarly, $49=7^2$

Thus, $(7+1)^2+1=64+1=65$

=> Ans – (C)

4) Answer (A)

Expression = ABCD : ZYXW : : EFGH : ?

The pattern followed is that every letter is opposite to each other.

Thus, EFGH : VUTS

=> Ans – (A)

5) Answer (A)

Expression = 7 : 32 : : 28 : ?

Both the numbers on the left are multiplied by 4.

Eg = $7\times4=28$

Similarly, $32\times4=128$

=> Ans – (A)

6) Answer (C)

Gulp means to drink in large mouthful, similarly rush means to go in a hurry.

=> Ans – (C)

7) Answer (B)

Joy and delight are synonyms, which is related to happiness, similarly, the word similar in meaning to gloomy is dull.

=> Ans – (B)

8) Answer (B)

Expression = EVFU : TGSH : : IRTQ : __?__

Pairs of opposite letters are used.

E <-> V and F <-> U

Then, for the second term, U (-1 letter) = T

Again, T <-> G and S <-> H

Similarly, I <-> R and T <-> Q

Thus, Q (-1 letter) = P

$\therefore$ P <-> K and O <-> L

=> IRTQ : PKOL

=> Ans – (B)

9) Answer (D)

Position of number in the English alphabet series is given.

Eg = L = 12 and M = 13

Similarly, U x W = 21 × 23

=> Ans – (D)

10) Answer (C)

Expression = CFIL : XURQ : : ORUX : ?

Pairs of opposite letters are used.

O -> L
R -> I
U -> F
X -> C

Thus, ORUX : LIFC

=> Ans – (C)

Free SSC Preparation Videos

11) Answer (A)

Expression = CFIL : ABCD : : __?___ : WXYZ

The pattern followed is :

Similarly, for WXYZ :

=> Ans – (A)

12) Answer (C)

Zoology is the scientific study of animals. Similarly, Psychology is study of the mind and how it functions. It is the study of human and animal behaviour.

=> Ans – (C)

13) Answer (B)

Life starts with the formation of embryo. When life ends dead body is left.

=> Ans – (B)

14) Answer (C)

Man is a mammal. Man belongs to the class Mammal. Similarly, offspring is a part of family.

=> Ans – (C)

15) Answer (D)

Expression = 1: 8:: 4 _?_

Both the numbers on the left are multiplied by 4.

Eg = $1\times4=4$

Similarly, $8\times4=32$

=> Ans – (D)

Get 25 SSC CHSL Mocks – Just Rs. 149

16) Answer (B)

Expression = 6: 2:: 8 :___?___

The pattern followed is = $6-2=4$ ;  $\frac{4}{2}=2$

Similarly, $8-2=6$ ; $\frac{6}{2}=3$

=> Ans – (B)

17) Answer (C)

Scale is the outre layer of fish skin, similarly outer layer of a bear’s body is made of fur.

=> Ans – (C)

18) Answer (C)

A writer does his work with a pen, similarly a painter does his work on a canvas.

=> Ans – (C)

19) Answer (D)

Expression = NUMERAL : UEALRMN

The letters at odd position (starting from left) are written in reverse order at the end of the code, while the letters at even position are written as it is at the start of the code.

Letters at even position = UEA -> UEA (placed at the beginning)

Letters at odd position of the NUMERAL = NMRL -> LRMN (placed at the end)

Similarly, for ALGEBRA :

Letters at even position = LER -> LER

Odd position = AGBA -> ABGA

Thus, ALGEBRA : LERABGA

=> Ans – (D)

20) Answer (D)

Expression = BDAC : FHEG

The pattern followed is :

Similarly, for NPMO :

=> Ans – (D)

Join Exam Preparation Telegram Group

Download SSC Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here