Top-20 SSC CGL Coding and Decoding Questions

0
1046
Top 20 SSC CGL Coding and Decoding
Top -20 SSC CGL Coding and Decoding

SSC CGL Coding and Decoding:

Download Top-20 Coding and Decoding questions for SSC CGL exam 2020. Most important  Coding and Decoding questions based on asked questions in previous exam papers for SSC CGL.

Download Top -20 SSC CGL Coding and Decoding

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

Take a free SSC CGL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 1: In a certain code, ‘253’ means ‘books are old’; ‘546’ means ‘man is old’ and ‘378’ means ‘buy good books.’ What stands for “are” in that code?

a) 6

b) 2

c) 4

d) 5

Question 2: In the question given below, the symbols used are as
Δ = equal to
⊗ = not equal to
+ = greater than
Ø = less than
— = not less than
O = not greater thanRead the question and mark the correct response.
If X — Y — Z then it does not.

a) X ⊗ Y Δ Z

b) X – Y + Z

c) X + Y — Z

d) X Ø Y + Z

Question 3: In a certain code language ‘481’ means ‘sky is blue’, ‘246’ means ‘sea is deep’ and ‘698’ means ‘sea looks blue’. What number is the code for ‘blue’

a) 8

b) 6

c) 1

d) 9

Question 4: In a certain code, LUTE is written as MUTE and GATE is written as HATE, then how BLUE will be written in that code ?

a) CLUE

b) FLUE

c) FLUD

d) GLUE

Question 5: Identify the correct response from the given premises stated according to following :
‘A’ stands for not less than
‘B’ stands for not equal to
‘C’ stands for not greater than
‘D’ stands for greater than
‘E’ stands for less than
‘F’ stands for equal to Premises : 4YF3X and 3XF6Z

a) 2 Y D 3 Z

b) 2 Y E 3 Z

c) 4 Y B 5 Z

d) 2 Y F 3 Z

Question 6: In a certain coding system APPLE stands for ETTPI. What is the code for ‘DELHI’?

a) HIPLM

b) CQMND

c) CQPLM

d) ZAHDE

Question 7: In a certain code, FRACTION is written as FNAITCOR. How is QUANTITATIVE written in that code?

a) QTNAVIAITETU

b) QIATAETUTNVI

c) QTEATUIAVITN

d) QEAITATITNVU

Question 8: Which of the following interchange of signs would make the equation correct ?
8 × 6 +2 =22

a) +,× , 2 and 6

b) +, ×, 2 and 8

c) +, ×, 6 and 8

d) +, ×, 2 and 22

Question 9: If ‘-‘ stands for addition, ‘+’ stands for subtraction, ‘÷’ stands for multiplication and ‘×’ stands for division, then which one of the following equation is correct ?

a) 50 × 5 ÷ 2 – 30 + 25 = 25

b) 50 – 30 + 5 ÷ 2 × 30 = 25

c) 40 + 35 × 2 – 50 ÷ 30 = 95

d) 30 × 2 – 25 + 50 ÷ 5 = 100

Instructions

In each of the following questions, some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.

Question 10: 2 × 4 × 6 = 4; 9 x 3 x 7 = 13;
4 × 7 × 6=3; 9 × 7 × 8 =?

a) 10

b) 09

c) 08

d) 07

Join Exam Preparation Telegram Group

Question 11: In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?

a) CHRONRD

b) DSOESPI

c) ESJTPTE

d) ESOPSID

Question 12: If TRANSFER is coded as RTNAFSRE, then how ELEPHANT be coded in that code language ?

a) LEPEHATN

b) LEPEAHTN

c) LEEPAHTN

d) LEPEAIINT

Question 13: If MONKO is coded as 57637, then how KLJMN be coded in the same code ?

a) 32456

b) 34256

c) 35156

d) 32546

Question 14: If H = 8 and HAT = 29, find how much BOX = ?

a) 46

b) 43

c) 42

d) 41

Question 15: If + stands for division; x stands for addition; – stands for multiplication; + stands for subtraction, which of the following is correct ?
(a) 15 ÷ 5 × 2 – 6 + 3 = 28
(b) 15 × 5 + 2 – 6 ÷ 3 = 56.5
(c) 15 + 5 – 2 ÷ 6 × 3 = 3
(d) 15 – 5 + 2 × 6 ÷ 3 = 41

a) c

b) a

c) b

d) d

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

Question 16: Some equations have been solved on the basis of a certain operation. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis. If 73 * 17 = 45 and 68 * 40 = 54. then 83 * 15 = ?

a) 49

b) 64

c) 69

d) 79

Question 17: If 7 x 8 = 49, 4 × 4 = 12 and 6 × 4 = 18, what will 9 × 6 be ?

a) 54

b) 50

c) 45

d) None of the above

Question 18: In a certain code, ‘RATIONAL’ is written as ‘RTANIOLA’. How would “TRIBAL’ be written in the same code. ?

a) TIRLBA

b) TIRABL

c) TRIALB

d) TIRALB

Question 19: If ‘INDUS’ is coded as ‘03865’ and ‘TENNIS’ is coded as ‘243305’, then what will be the code for ‘STUDENT ?

a) 5628342

b) 5648324

c) 5268432

d) 5642832

Question 20: Given below are capital letters in the first line and symbols in the second line. Symbols and letters are codes for each other. Choose the correct code for the word : HEIGHT

a) = ÷ ( × =II

b) = × ( × =II

c) = ÷ ( × II=

d) = × (÷ =II

More SSC CGL Important Questions and Answers PDF

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

The common word in the first two statements is ‘old’ = 5

And the common word in the first and last statements is ‘books’ = 3

Now, the only word left in 1st statement is “are” = 2

=> Ans – (B)

2) Answer (D)

Given : X — Y — Z $\equiv X\geq Y\geq Z$

(A) : X ⊗ Y Δ Z $\equiv X\neq Y=Z$ = can be true

(B) : X – Y + Z $\equiv X\geq Y>Z$ = can be true

(C) : X + Y — Z $\equiv X>Y\geq Z$ = can be true

(D) : X Ø Y + Z $\equiv X<Y>Z$ = false

=> Ans – (D)

3) Answer (A)

The common word in the first two statements is ‘is’ = 4

And the common word in the first and last statements is ‘blue’ = 8

=> Ans – (A)

4) Answer (A)

The pattern followed is that in each word, the first letter is replaced by the next alphabet in the English alphabetical series, and rest of the letters are written as it is.

Eg :  L (+1 letter) = M and UTE = UTE, thus LUTE <=> MUTE

and G (+1 letter) = H and ATE = ATE, thus GATE <=> HATE

Similarly, B (+1 letter) = C and LUE = LUE, thus BLUE <=> CLUE

=> Ans – (A)

5) Answer (D)

Premises : 4YF3X and 3XF6Z

$\equiv4Y=3X$ and $3X=6Z$

=> $4Y=6Z$ or $2Y=3Z$

$\equiv2YF3Z$

=> Ans – (D)

6) Answer (A)

APPLE stands for ETTPI

The pattern followed is :

Similarly, for DELHI :

=> Ans – (A)

7) Answer (D)

Given : FRACTION is written as FNAITCOR

The pattern followed is that the letters are odd positions (from left side) are in the same position but letters in even position are written in reversed order.

Letters at odd position = FATO : FATO

Letters at even position = RCIN : NICR

Similarly, for QUANTITATIVE,

Letters at odd position = QATTTV : QATTTV

Letters at even position = UNIAIE : EIAINU

Thus, final answer after merging letters at both position : QEAITATITNVU

=> Ans – (D)

8) Answer (C)

Expression : 8 × 6 +2 =22

(A) : +,× , 2 and 6

$\equiv8+2\times6=22$

L.H.S. = $8+12=20\neq$ R.H.S.

(B) : +, ×, 2 and 8

$\equiv2+6\times8=22$

L.H.S. = $2+48=50\neq$ R.H.S.

(C) : +, ×, 6 and 8

$\equiv6+8\times2=22$

L.H.S. = $6+16=22=$ R.H.S.

=> Ans – (C)

9) Answer (A)

(A) : 50 × 5 ÷ 2 – 30 + 25 = 25

$\equiv50\div5\times2+30-25=25$

L.H.S. = $10\times2+5$

= $20+5=25=$ R.H.S.

=> Ans – (A)

10) Answer (A)

The pattern followed is that all the numbers are added and twice of the middle number is subtracted from the sum to obtain final result.

Eg : 2 × 4 × 6 = $(2+4+6)-(2\times4)=12-8=4$

and 9 × 3 × 7 = $(9+3+7)-(2\times3)=19-6=13$

and 4 × 7 × 6 = $(4+7+6)-(2\times7)=17-14=3$

Similarly, 9 × 7 × 8 = $(9+7+8)-(2\times7)=24-14=10$

=> Ans – (A)

Free SSC Preparation Videos

11) Answer (A)

TRIPPLE is written as SQHOOKD

The pattern followed is :

Similarly, for DISPOSE :

=> Ans – (A)

12) Answer (B)

Given : TRANSFER is coded as RTNAFSRE

The pattern is that in groups of 2 letters (from either side), both letters are swapped.

Eg = TR : RT , AN : NA , SF : FS , ER : RE

Similarly, for EL EP HA NT : LE PE AH TN

Thus, ELEPHANT is written as LEPEAHTN

=> Ans – (B)

13) Answer (B)

Given : MONKO is coded as 57637

Thus, I = 1 , J = 2 , K = 3 , L = 4 , M = 5 and so on.

Similarly, KLJMN = 34256

=> Ans – (B)

14) Answer (D)

The number is the sum of the place values of the alphabets.

H = 8

HAT = 8 + 1 + 20 = 29

=> BOX = 2 + 15 + 24 = 41

=> Ans – (D)

15) Answer (A)

(a) : 15 ÷ 5 × 2 – 6 + 3 = 28

$\equiv15-5+2\times6\div3=28$

L.H.S. = $10+4=14\neq$ R.H.S.

(b) : 15 × 5 + 2 – 6 ÷ 3 = 56.5

$\equiv15+5\div2\times6-3=56.5$

L.H.S. = $15+15-3=27\neq$ R.H.S.

(c) : 15 + 5 – 2 ÷ 6 × 3 = 3

$\equiv15\div5\times2-6+3=3$

L.H.S. = $6-6+3=3=$ R.H.S.

=> Ans – (A) : c

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

18000+ Questions – Free SSC Study Material

16) Answer (A)

Both the numbers are added and the sum is divided by 2

Eg : $\frac{73+17}{2}=\frac{90}{2}=45$

and $\frac{68+40}{2}=\frac{108}{2}=54$

Similarly, $\frac{83+15}{2}=\frac{98}{2}=49$

=> Ans – (A)

17) Answer (C)

The pattern followed is = $a\times b=a\times(b-1)$

Eg : $7\times(8-1)=7\times7=49$

and $4\times(4-1)=4\times3=12$

and $6\times(4-1)=6\times3=18$

Similarly, $9\times(6-1)=9\times5=45$

=> Ans – (C)

18) Answer (A)

Given : ‘RATIONAL’ is written as ‘RTANIOLA’

The pattern followed is :

Similarly, for TRIBAL :

=> Ans – (A)

19) Answer (C)

The codes for each letter is given, eg : I = 0 , N = 3 , D = 8 , U = 6 , S = 5

Similarly, T = 2 , E = 4

Substituting above values, we get :

STUDENT = 5268432

=> Ans – (C)

20) Answer (A)

According to the question,

H -> =
E -> ÷
I -> (
G -> ×
H -> =
T -> II

Thus, HEIGHT : = ÷ ( × =II

=> Ans – (A)

Join Exam Preparation Telegram Group

Download SSC Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here