Top-20 SSC CGL Analogy Questions

0
260
Top 20 SSC CGL Analogy Questions
Top-20 SSC CGL Analogy Questions

SSC CGL Analogy Questions:

Download Top-20 Analogy questions for SSC CGL exam. Most important Analogy  questions based on asked questions in previous exam papers for SSC CGL.

Download Top -20 SSC CGL Analogy

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

Take a free SSC CGL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

 

Instructions

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 1: Hot : Cold : : ?

a) Summer : Sun

b) Germs : Disease

c) Light : Dark

d) Thin : Big

Instructions

In the following six questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 2: AEFJ : KOPT : ? : QUVZ

a) HKQL

b) GLKP

c) GKLP

d) HLKP

Question 3: 2 : 32 :: 3 : ?

a) 143

b) 243

c) 293

d) 183

Question 4: D × H : 4 × 8 , as M × Q : ?

a) 14 × 18

b) 12 × 17

c) 12 × 16

d) 13 × 17

Question 5: Haematology : Blood : Phycology : ?

a) Diseases

b) Fungi

c) Fishes

d) Algae

Question 6: Pride of Lions : : _______ of Cats

a) Bunch

b) Herd

c) School

d) Clowder

Question 7: MAN : PDQ : : WAN : ?

a) YDQ

b) ZDQ

c) NAW

d) YQD

Instructions

In the following six questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives.

Question 8: 

a) GFHJ

b) CBEF

c) EDGH

d) IHKL

Question 9: 

a) 5061

b) 4025

c) 7202

d) 6023

Question 10: 

a) 104 : 78

b) 96 : 80

c) 64 : 48

d) 80 : 60

Join Exam Preparation Telegram Group

Question 11: 

a) Night

b) Morning

c) Noon

d) Evening

Question 12: 

a) Fraternity

b) Liberty

c) Society

d) Equality

Question 13: 

a) KQNN

b) DWFU

c) EVHS

d) HSKP

Question 14: In a certain code “MOUSE” is written as “PRUQC”. How is “SHIFT” written in that code?

a) VKIDR

b) VJIDR

c) VIKRD

d) RK.IVD

Question 15: Name a single letter, which can be prefixed to the following words in order to obtain entirely new words ?
TILL TABLE PILE TAB PRING

a) C

b) S

c) B

d) H

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

Instructions

In the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 16: $\sqrt{AFI}=M:\sqrt{ADD}=L::\sqrt{ABA}$ ?

a) I

b) N

c) O

d) K

Question 17: 16 : 22 : : 36 : ?

a) 44

b) 24

c) 26

d) 46

Question 18: PALAEONTOLOGY : FOSSIL : : PHRENOLOGY : ?

a) SKULL

b) THYROID

c) PANCREAS

d) LUNGS

Question 19: 9 : 50 : : ?

a) 22 : 110

b) 18 : 190

c) 15 : 225

d) 20 : 105

Question 20: MIKE : OGMC : CIAD : ?

a) EGCB

b) EICB

c) AJCF

d) ENCF

More SSC CGL Important Questions and Answers PDF

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

Hot and cold are antonyms, among the options, words which are opposite of each other are

= Light : Dark

=> Ans – (C)

2) Answer (C)

Expression = AEFJ : KOPT

The pattern followed is :

Similarly, for QUVZ :

=> Ans – (C)

3) Answer (B)

Expression = 2 : 32 :: 3 : ?

The pattern followed is = $n:n^5$

Eg = $2:2^5=2:32$

Similarly, $3^5=243$

=> Ans – (B)

4) Answer (D)

Given = D × H : 4 × 8

Alphabets in English alphabetical series are given numbers starting from A = 1 , B = 2 , C = 3 and so on.

Similarly, M = 13 and Q = 17

Thus, M × Q : 13 × 17

=> Ans – (D)

5) Answer (D)

Haematology is the branch of medicine involving study and treatment of the blood. Similarly, Phycology is the branch of botany concerned with seaweeds and other algae.

=> Ans – (D)

6) Answer (D)

A group of lions is called Pride of Lions, similarly Clowder of cats is a group of cats.

=> Ans – (D)

7) Answer (B)

Expression = MAN : PDQ

The pattern followed is =

Similarly, for WAN :

=> Ans – (B)

8) Answer (A)

(A) : G (-1 letter) = F (+2 letters) = H (+2 letters) = J

(B) : C (-1 letter) = B (+3 letters) = E (+1 letters) = F

(C) : E (-1 letter) = D (+3 letters) = G (+1 letters) = H

(D) : I (-1 letter) = H (+3 letters) = K (+1 letters) = L

=> Ans – (A)

9) Answer (A)

The sum of digits of each number :

(A) : 5061 = 5 + 0 + 6 + 1 = 12

(B) : 4025 = 4 + 0 + 2 + 5 = 11

(C) : 7202 = 7 + 2 + 0 + 2 = 11

(D) : 6023 = 6 + 0 + 2 + 3 = 11

=> Ans – (A)

10) Answer (B)

The ratio of each number is :

(A) = 104 : 78 = $\frac{4}{3}$

(B) = 96 : 80 = $\frac{6}{5}$

(C) = 64 : 48 = $\frac{4}{3}$

(D) = 80 : 60 = $\frac{4}{3}$

=> Ans – (B)

Free SSC Preparation Videos

11) Answer (C)

Night, morning and evening are periods of a day, while noon is a time (12 pm).

=> Ans – (C)

12) Answer (C)

Liberty, Equality and Fraternity are all ideals, hence society is the odd one out.

=> Ans – (C)

13) Answer (B)

If we combine the first and third and fourth and second letters in each word in that order, we find that there is a gap of 3 letters in between.

(A) : K (+3 letters) = N , N (+3 letters) = Q

(B) : D (+2 letters) = F , U (+2 letters) = W

(C) : E (+3 letters) = H , S (+3 letters) = V

(D) : H (+3 letters) = K , P (+3 letters) = S

=> Ans – (B)

14) Answer (A)

“MOUSE” is written as “PRUQC”

The pattern followed is :

Similarly, for SHIFT :

=> Ans – (A)

15) Answer (B)

Words : TILL TABLE PILE TAB PRING

If ‘S’ is prefixed to each of the word above, new words will be :

STILL , STABLE , SPILE , STAB , SPRING

=> Ans – (B)

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

18000+ Questions – Free SSC Study Material

16) Answer (D)

If we assign numbers to the alphabets such as A = 1 , B = 2 , C = 3 and so on, we get :

$\sqrt{AFI}=\sqrt{1+6+9}=\sqrt{16}=4=1+3\equiv13=M$

and $\sqrt{ADD}=\sqrt{1+4+4}=\sqrt{9}=3=1+2\equiv12=L$

Similarly, $\sqrt{ABA}=\sqrt{1+2+1}=\sqrt{4}=2=1+1\equiv11=K$

=> Ans – (D)

17) Answer (A)

Expression = 16 : 22 : : 36 : ?

The pattern followed is = $n^2:n^2+n+2$

Eg = $4^2:4^2+4+2=16:22$

Similarly, $36=6^2$

Thus, $6^2+6+2=36+8=44$

=> Ans – (A)

18) Answer (A)

Palaeontology is the branch of science concerned with fossil, similarly Phrenology is the study of skull.

=> Ans – (A)

19) Answer (D)

Expression = 9 : 50 : : ?

The pattern followed is = $n:5n+5$

Eg = $9:5(9)+5=9:50$

Similarly, $20(5)+5=100+5=105$

=> Ans – (D)

20) Answer (A)

Expression = MIKE : OGMC

The pattern followed is =

Similarly, for CIAD :

=> Ans – (A)

Join Exam Preparation Telegram Group

Download SSC Preparation App

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here