Top-20 Blood Relation Questions for IBPS PO Exam

0
1335
How to Solve Blood Relations in IBPS PO Exam
How to Solve Blood Relations in IBPS PO Exam

Top-20 Blood Relation Questions for IBPS PO Exam

Download top-20 Blood Relations questions PDF based on previously asked questions in IBPS PO exams. Go through important Blood relationship Reasoning problems for IBPS PO Bank prelims and mains exam.

Download How to Solve Blood Relations in IBPS PO Exam

Instructions

<p “=””>Read the following information carefully and answer the questions, which follow :
`A – B’ means ‘A is father of B’.
`A ÷ B’ means ‘A is daughter of B’.
`A + B’ means ‘A is son of B’.
`A × B’ means ‘A is wife of B’.

Question 1: How is P related to T in the expression ‘P ÷ S – T’ ?

a) Sister

b) Wife

c) Son

d) Daughter

e) None of these

Question 2: In the expression `P × Q – T’ how is T related to P ?

a) Daughter

b) Sister

c) Mother

d) Can’t be determined

e) None of these

Question 3: Which of the following means T is wife of P?

a) P × S ÷ T

b) P ÷ S × T

c) P – S ÷ T

d) P + T ÷ S

e) None of these

Question 4: Which of the following means P is grandson of S?

a) P + Q – S

b) P + Q × S

c) P + Q + S

d) P × Q + S

e) None of these

Question 5: In the expression P + Q x T’ how is T related to P?

a) Mother

b) Father

c) Son

d) Brother

e) None of these

IBPS PO Quant Formulas & Shortcuts

IBPS PO Previous papers

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :A and B are husband and wife. C is son of B. D is son of C. C is married to P. P is mother of M. R is daughter of M. M is mother of T.

Question 6: Who among the following is the grandson of A ?

a) C

b) D

c) M

d) T

e) P

Question 7: Who among the following is the granddaughter of C?

a) R

b) T

c) D

d) M

e) None of these

Question 8: Who among the following is mother-in-law of P

a) A

b) B

c) M

d) Either A or B

e) None of these

Instructions

Study the following information and answer the given questions.
S is the father of R. R is the only son of U. U is the daughter of J. J has only two children. K is the son of J.

Question 9: If X is the granddaughter of J, then how is U related to X ?

a) Sister

b) Mother-in-law

c) Grandfather

d) Sister-in-law

e) Cannot be determined

IBPS PO Free Mock Test

Question 10: How is S related to K ?

a) Brother

b) Brother-in-law

c) Cousin

d) Father

e) Uncle

Question 11: How is R related to J ?

a) Grandfather

b) Son

c) Nephew

d) Grandson

e) Son-in-law

Instructions

Read the following information carefully and answer the questions which follow:
P is son of Q. Q is mother of R. R is wife of T. T is father of V. V is brother of W. Y is mother of T.

Question 12: Which of the following is true based upon the relationships given above?

a) W is grand-daughter of Y

b) R is sister of P

c) V is son of Q

d) V is brother-in-law of Y

e) None is true

Question 13: How is T related to P ?

a) Son-in-law

b) Brother

c) Father-in-law

d) Brother-in-law

e) Cannot be determined

IBPS PO Previous Papers (Download Pdf)

Instructions

Study the information carefully and answer the questions that follow:
Lavkush is the husband of Devi. Lavkush has 3 children. Navin is the brother of Chang and Praneet. Praneet is the daughter of Lavkush.

Question 14: How is Devi related to Chang?

a) Sister

b) Daughter

c) Granddaughter

d) Mother

e) Can’t be determined

Question 15: How is Chang related to Devi?

a) Daughter

b) Son

c) Sister

d) Mother

e) Can’t be determined

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions
given below :

R is married to U. U is the mother of L. L is the sister of D. U has only one daughter. D is married to J. K is the son of J. F is the mother of J.

Question 16: How is D related to F ?

a) Cannot be determined

b) Daughter

c) Daughter-in-law

d) Son-in-law

e) Son

Question 17: How is R related to K ?

a) Cannot be determined

b) Grandfather

c) Grandmother

d) Father

e) Uncle

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
• T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M.
• T is the mother of J. Y is the father of U.
• Y has only one son and only one daughter.
• U is the daughter of T. Q is the son of D.

Question 18: How is P related to T ?

a) Brother

b) Cannot be determined

c) Brother-in-law

d) Cousin brother

e) Uncle

Question 19: How is J related to D ?

a) Son

b) Niece

c) Son-in-law

d) Nephew

e) Daughter

Question 20: How is Q related to M ?

a) Son-in-law

b) Grandson

c) Nephew

d) Son

e) Cannot be determined

IBPS PO Important Questions PDF

Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

P ÷ S -> P is daughter of S

S – T -> S is father of T.

$\therefore$ P is sister of T.

=> Ans – (A)

2) Answer (D)

P × Q -> P is wife of Q.

Q – T -> Q is father of T.

Since, gender of T is unknown, thus T can be either son or daughter of P.

=> Ans – (D) : Cannot be determined

3) Answer (C)

P × S ÷ T => S is daughter of T and husband of P. Hence, this does not imply that T is the wife of P
P ÷ S × T => This also means that S is the wife of T and P is his daughter. Hence, this is also wrong.
P – S ÷ T => S is the daughter of and P is the father of S. Hence, T must be the wife of P.
P + T ÷ S => P is the son of T. Hence this is not correct.

4) Answer (C)

(A) : P + Q – S = P is son of Q, who is father of S. Thus, P is brother of S.

(B) : P + Q × S = P is son of Q, who is wife of S. Thus, P is son of S.

(C) : P + Q + S = P is son of Q, who is son of S. Thus, P is grandson of S

(D) : P × Q + S = P is wife of Q, who is son of S. Thus, P is daughter-in-law of S.

=> Ans – (C)

5) Answer (B)

P + Q -> P is the son of Q

Q x T -> Q is the wife of T.

$\therefore$ T is father of P.

=> Ans – (B)

6) Answer (B)

A and B are husband and wife. C is son of B. D is son of C, => D is grandson of A and B, whose genders are unknown.

C is married to P. P is mother of M, => P is wife of C.

R is daughter of M. M is mother of T, => M is sister of D, and T and R(female) are siblings.

D is grandson of A.

=> Ans – (B)

7) Answer (A)

A and B are husband and wife. C is son of B. D is son of C, => D is grandson of A and B, whose genders are unknown.

C is married to P. P is mother of M, => P is wife of C.

R is daughter of M. M is mother of T, => M is sister of D, and T and R(female) are siblings.

R is granddaughter of C.

=> Ans – (A)

8) Answer (D)

A and B are husband and wife. C is son of B. D is son of C, => D is grandson of A and B, whose genders are unknown.

C is married to P. P is mother of M, => P is wife of C.

R is daughter of M. M is mother of T, => M is sister of D, and T and R(female) are siblings.

Either A or B is mother-in-law of P.

=> Ans – (D)

9) Answer (E)

S is the father of R. R is the only son of U, => U is the wife of S.

U is the daughter of J. J has only two children. K is the son of J, => K is the brother of U.

If X is the granddaughter of J, then X can be the daughter of either U or K, thus U can be either mother or aunt of X, hence relation cannot be determined.

=> Ans – (E)

10) Answer (B)

S is the father of R. R is the only son of U, => U is the wife of S.

U is the daughter of J. J has only two children. K is the son of J, => K is the brother of U.

S is the husband of K’s sister, => S is the brother-in-law of K.

=> Ans – (B)

11) Answer (D)

S is the father of R. R is the only son of U, => U is the wife of S.

U is the daughter of J. J has only two children. K is the son of J, => K is the brother of U.

R is the son of J’s daughter, => R is the grandson of J.

=> Ans – (D)

12) Answer (B)

P is son of Q. Q is mother of R. R is wife of T.

=> P is brother of R (female).

T is father of V. V is brother of W.

=> V is son of R and T.

Also, Y is mother of T.

The only true statement is that R is sister of P.

=> Ans – (B)

13) Answer (D)

P is son of Q. Q is mother of R. R is wife of T.

=> P is brother of R (female).

T is father of V. V is brother of W.

=> V is son of R and T.

Also, Y is mother of T.

T is brother-in-law of P.

=> Ans – (d)

14) Answer (D)

Praneet is the daughter of Lavkush. Chang, Praneet and Navin are siblings. So, Chang, Naveen and Praneet are the children of Lavkush and Devi. So, Devi is Sam’s mother.

15) Answer (E)

We can’t identify the genders of the children of Devi by their names. Hence, we don’t know if Chang is Devi’s son or daughter.

16) Answer (D)

R is married to U, who is mother of L, => R is husband of U.

U has only one daughter and L is the sister of D, => D is brother of L.

D is married to J and has a son K.

The flow chart will be :

where, (m) represents male

(f) represents female

— represents married couple

= represents siblings

| represents children

D is the husband of F’s daughter, => D is son-in-law of F.

Ans – (D)

17) Answer (B)

R is married to U, who is mother of L, => R is husband of U.

U has only one daughter and L is the sister of D, => D is brother of L.

D is married to J and has a son K.

The flow chart will be :

where, (m) represents male

(f) represents female

— represents married couple

= represents siblings

| represents children

R is father of D, who is father of K, => R is grandfather of K.

Ans – (B)

18) Answer (C)

T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M.

=> P is the husband of D.

T is the mother of J and U is the daughter of T.  Y is the father of U. Also, Y has only one son and only one daughter.

=> J is brother of U (female). and T is wife of Y.

Q is the son of D.

(+) represents male and (-) represents female

P is brother-in-law of T.

=> Ans – (C)

19) Answer (D)

T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M.

=> P is the husband of D.

T is the mother of J and U is the daughter of T.  Y is the father of U. Also, Y has only one son and only one daughter.

=> J is brother of U (female). and T is wife of Y.

Q is the son of D.

(+) represents male and (-) represents female

J is the nephew of D.

=> Ans – (D)

20) Answer (B)

T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M.

=> P is the husband of D.

T is the mother of J and U is the daughter of T.  Y is the father of U. Also, Y has only one son and only one daughter.

=> J is brother of U (female). and T is wife of Y.

Q is the son of D.

(+) represents male and (-) represents female

Q is the grandson of M.

=> Ans – (B)

 

IBPS PO Previous Papers (Download PDF)

Download IBPS PO Free Preparation App

How to Solve Blood Relations in IBPS PO ExamHow to Solve Blood Relations in IBPS PO ExamHow to Solve Blood Relations in IBPS PO Exam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here