SSC MTS Books and Authors Questions PDF

0
984
Books and Authors Questions

Here you can download the Books and Authors Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Books and Authors questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Books and Authors for SSC MTS preparation. You can find a list of the most important Books and Authors’ questions in this PDF, which will help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Books and Authors Questions for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: Who is the author of the novel ‘A Place Called Home’?

a) Harish Mehta

b) Preeti Shenoy

c) Prem Rawat

d) Vinod Rai

1) Answer (B)

Solution:

The author of the novel ‘A Place Called Home’ is Preeti Shenoy.
Hence, option b is the correct answer.

Question 2: Who is the author of the book ‘Fearless Governance’?

a) Subhash Garg

b) Jayanta Ghosal

c) Kiran Bedi

d) Dharmendra Pradhan

2) Answer (C)

Solution:

The author of the book ‘Fearless Governance’ is Kiran Bedi.
Hence, option c is the correct answer.

Question 3: Who is the author of the book ‘Translating Myself and Others’?

a) Divya Dutta

b) Sudha Murty

c) Indra Nooyi

d) Jhumpa Lahiri

3) Answer (D)

Solution:

The author of the book ‘Translating Myself and Others’ is Jhumpa Lahiri.
Hence, option d is the correct answer.

Question 4: Who is the author of the book ‘Hear Yourself’?

a) Vinod Rai

b) Richa Mishra

c) Harish Mehta

d) Prem Rawat

4) Answer (D)

Solution:

Prem Rawat is the author of the book ‘Hear Yourself’.
Hence, option d is the correct answer.

Question 5: Who is the author of book ‘The Origin Story of India’s States’?

a) VS Srinivasan

b) Amit Ranjan

c) Salman Khurshid

d) Jayanta Ghosal

5) Answer (A)

Solution:

VS Srinivasan is the author of book ‘The Origin Story of India’s States’.
Hence, option a is the correct answer.

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: Who among the following was a French journalist and novelist known for his series of 20 novels collectively known as Les Rougon-Macquart?

a) Jean Paul Sartre

b) Albert Camus

c) Jean Baudrillard

d) Emile Zola

6) Answer (D)

Question 7: Who wrote the book ‘The Blue Book: A Writer’s Journal’?

a) Richa Mishra

b) Syam Prasad

c) Abhinav Chandrachud

d) Amitava Kumar

7) Answer (D)

Solution:

Amitava Kumar wrote the book ‘The Blue Book: A Writer’s Journal’.

Hence, option d is the correct answer.

Question 8: Who is the author of the book “400 Days”?

a) Jhumpa Lahari

b) Chetan Bhagat

c) Anita Desai

d) Arundhati Roy

8) Answer (B)

Solution:

Chetan Bhagat is the author of the book “400 Days”.

Question 9: A novel named ‘Memorial’ was written by ______________.

a) Chetan Bhagat

b) Bryan Washington

c) Sigrid Nunez

d) Ashley Audrain

9) Answer (B)

Solution:

A novel named ‘Memorial’ was written by Bryan Washington.
Hence, option b is the correct answer.

Question 10: Who is the author of the book ‘Bachelor Dad’?

a) Arshad Warsi

b) Sharman Joshi

c) Tusshar Kapoor

d) Riteish Deshmukh

10) Answer (C)

Solution:

Tusshar Kapoor is the author of the book ‘Bachelor Dad’.
Hence, option c is the correct answer.

Question 11: Who is the author of the book named ‘Economist Gandhi’?

a) Kulpreet Yadav

b) Nirupama Rao

c) Jaithirth Rao

d) Amitav Ghosh

11) Answer (C)

Solution:

Jaithirth Rao(Jerry Rao) is the author of the book named ‘Economist Gandhi’.
Hence, option c is the correct answer.

Question 12: What is the name of Smriti Irani’s first book/novel?

a) A Promised Land

b) Why I am a Hindu?

c) Aughad

d) Lal Salaam

12) Answer (D)

Solution:

The name of Smriti Irani’s first novel is Lal Salaam.
Hence, option d is the correct answer.

Question 13: A book titled ‘Democracy, Politics and Governance’ was authored by Dr A. Surya Prakash was launched by which of the following persons?

a) Narendra Modi

b) Smriti Irani

c) Venkaiah Naidu

d) Ram Nath Kovind

13) Answer (C)

Solution:

A book titled ‘Democracy, Politics and Governance’ was authored by Dr A. Surya Prakash was launched by Venkaiah Naidu.
Hence, option c is the correct answer.

Question 14: Who is the author of the book named ‘The Cinema of Satyajit Ray’?

a) Tripurdaman Singh

b) Prabhat Kumar

c) Ayaz Memon

d) Bhaskar Chattopadhyay

14) Answer (D)

Solution:

Bhaskar Chattopadhyay is the author of the book named ‘The Cinema of Satyajit Ray’.
Hence, option d is the correct answer.

Question 15: ‘Forge your future’ was written by ___?

a) Bhagat Singh

b) Dadabhai Naoroji

c) Lal Bahadur Shastri

d) A. P. J. Abdul Kalam

15) Answer (D)

Solution:

‘Forge your future’ was written by A. P. J. Abdul Kalam.

Question 16: Who is the author of the biography of Apple’s co-founder Steve Jobs?

a) Michael Finkel

b) Afshin Shahidi

c) Richard Holmes

d) Walter Isaacson

16) Answer (D)

Solution:

Walter Isaacson is the author of the biography of Apple’s co-founder.
Hence, option d is the correct answer.

Question 17: A book ‘Home in the World’ was written by ________________.

a) Tahira Kashyap

b) Shashi Tharoor

c) Amartya Sen

d) Prabhat Kumar

e) Vinod Kapri

17) Answer (C)

Solution:

The book ‘Home in the World’ was written by Amartya Sen.
Hence, option c is the correct answer.

Question 18: Who among the following is the author of the famous book ” The Post Office ”

a) R.N. Tagore

b) R.K. Narayan

c) Vikram Seth

d) Jawaharlal Nehru

e) Dr. Rajendra Prasad

18) Answer (A)

Solution:

R.N. Tagore is the author of the famous book ” The Post Office ”

Question 19: Who is the author of the book ” A Tale of Two Cities “.

a) Jane Austen

b) H.G. Wells

c) Charles Dickens

d) Rudyard Kipling

e) Karl Marx

19) Answer (C)

Solution:

Charles Dickens is the author of the book “A Tale of Two Cities “.

Question 20: Who wrote the book ” War and Peace ” .

a) Jane Austen

b) Leo Tolstoy

c) Shakespeare

d) Homer

e) Victor Hugo

20) Answer (B)

Solution:

Leo Tolstoy wrote the book ” War and Peace ” .

Question 21: A famous book ‘The Discovery of India’ was written by _________________.

a) Sardar Vallabhbhai Patel

b) Mahatma Gandhi

c) Lal Bahadur Shastri

d) Pandit Jawaharlal Nehru

21) Answer (D)

Solution:

A famous book ‘The Discovery of India’ was written by Pandit Jawaharlal Nehru.
Hence, option d is the correct answer.

Question 22: Who is the author of the book ‘Battlefield’?

a) Sudha Murty

b) Vishram Bedekar

c) Anuradha Roy

d) Ritu Menon

22) Answer (B)

Solution:

Vishram Bedekar is the author of the book ‘Battlefield’.
Hence, option b is the correct answer.

Question 23: A book namely ‘Bank With A Soul: Equitas’ was authored by ______________.

a) Jairam Ramesh

b) Dr. C K Garyali

c) Kavitha Rao

d) Bimal Jalan

e) Duvvuri Subbarao

23) Answer (B)

Solution:

A book namely ‘Bank With A Soul: Equitas’ was authored by Dr. C K Garyali. Former RBI Governor, Duvvuri Subbarao unveiled this book.
Hence, option b is the correct answer.

Question 24: Who translated the book ‘The Story of My Experiments with Truth’ written by M.K. Gandhi from Gujarati to English?

a) Mahadev Desai

b) J.B. Kripalani

c) Mohanlal Pandya

d) Vinoba Bhave

24) Answer (A)

Question 25: Which of the following is the longest Indian Novel ever published in a single volume in the English language:

a) Train to Pakistan

b) Revolution 2020

c) A Suitable Boy

d) The God of Small Things

25) Answer (C)

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here