SSC MTS Active Passive Voice Questions

0
76
Active Passive Voice Questions PDF
Active Passive Voice Questions PDF

Active Passive Voice Questions for SSC MTS

Here you can download the Active Voice Passive Voice Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Active Voice Passive Voice questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF to Active Voice Passive Voice for SSC MTS. You can find a list of Active Voice Passive Voice in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Active Passive Voice Questions for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Instructions

In following questions the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

Question 1: It is your duty to make tea at eleven O’ clock.

a) You are asked to make tea at eleven O’clock

b) Your are required to make tea at eleven O’clock

c) You are ordered to make tea at eleven O’clock

d) Tea is supposed to be made by you at eleven O’clock

1) Answer (D)

Solution:

If someone has a duty then he is supposed to do his duty. Option D is the correct answer.

Question 2: They first sun-dried the garbage for one to three days to bring down the moisture level.

a) The moisture level was brought down by sun-drying the garbage for one to three days

b) One to three days of sun-drying brought down the moisture level of the garbage

c) The moisture level of the garbage came down when it was sun-dried for one to three days

d) The garbage was first sun-dried for one to three days to bring down the moisture level

2) Answer (D)

Solution:

The subject and the object should be interchanged. Also, the doer of the action can be omitted in passive voice.
‘The garbage’ is the object in the given sentence and hence, the ‘They first sun-dried the garbage’ will be changed to ‘The garbage was first sun-dried’. The other 2 parts of the sentence ‘for one to three days’ and ‘to bring down the moisture level’ do not require any change. Therefore, the passive voice of the given sentence is ‘The garbage was first sun-dried for one to three days to bring down the moisture level’ and hence, option D is the right answer.

InstructionsDirections:In the following questions, a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice, Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/ Active Voice.

Question 3: Lie facedown; stretch your arms in front.

a) You are face down, arms are to be outstretched

b) You should be lying face down, with arms outstretched.

c) You should be lying face down; let arms stretch out.

d) Let face be down; let arms be stretched out.

3) Answer (D)

Solution:

The correct answer is option number -D

If the sentence starts with `verb’ then we use `let’ while changing it into passive voice.

Given construction – verb +object.

Passive voice – Let + object + be+ V3.

Remaining options are incorrect.

Question 4: We serve hot meals till 10.30 guests can order, coffee and sandwiches upto 11.30.

a) Hot meals are serving till 10.30 ; coffee and sandwiches are ordering by guests till 11.30.

b) Hot meals are being served till 10.30 coffee and sandwiches are being ordered till 11-30.

c) Hot meals are served till 10.30; coffee and sandwiches may be ordered till 11.30.

d) Hot meals will be served till 10.30; coffee and sandwiches will be ordered upto 11.30.

4) Answer (C)

Solution:

The correct answer is option number -C

The given sentence is in active voice.

Question 5: Surely the lost child must have been found by now.

a) Surely must have found the lost child by now.

b) Surely someone must have found the lost child by now.

c) Surely now must have found the lost child

d) Now must have found the lost child surely.

5) Answer (B)

Solution:

The correct answer is option number -B

The given construction is in passive form

We need to changed it in the a active voice.

The given sentence is in present perfect tense.

So option B is the correct answer.

Rest options are grammatically incorrect.

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: The agent had disclosed the secret before it was evening.

a) The secret was disclosed by the agent before it was evening.

b) The secret had disclosed by the agent before it had been evening.

c) The secret had been disclosed by the agent before it was evening.

d) The secret was disclosed by the agent before it had been evening.

6) Answer (C)

Solution:

The correct answer is option -C

The given sentence is the active voice

We have to changed it into passive voice.

Active voice- Subject +verb+object +complement.

Passive voice- object + auxiliary verb+V3+by+Subject+complement.

The given sentence is in the past perfect tense.

Only option C is grammatically correct.

Option A-it is in simple past form.But given sentence is in past perfect tense.

Option -B – it is in the present perfect tense.But usage of `been’ is on wrong place.it should be after helping verb `Had’.

Option D- It is in the simple past form.

So except option C all are grammatically incorrect.

InstructionsDirections :In the following questions, a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice, Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/ Active Voice.

Question 7: Not a word was spoken by the criminal in self defence.

a) The criminal spoke not a word in self defence.

b) The criminal in self defence spoke no word.

c) The criminal did not speak a word in self defence.

d) The criminal spoke in self defence not a word.

7) Answer (C)

Solution:

Given sentence is passive voice. According to the given instruction change it into active voice .

The given sentence is in past tense in the form of ‘was not + V3 + by’.

To convert it into active voice Change it in the form of  ‘did not + V1’.

So option C suits the best of all other options.

Question 8: The news has been brought to us by him.

a) He brought us the news.

b) He has brought us the news.

c) He was brought the news to us.

d) We brought the news to him.

8) Answer (B)

Solution:

Given sentence is in passive voice. According to the given instruction change it into active voice.

It’s given in the form of ‘Obj+have/has been+V3+ by+ subject’.

The active form of  the above sentence is ‘subject +have /has +V3 + object ‘.

So the option B is correct answer

Question 9: Why did he deprive you of the membership ?

a) Why you were deprived of the membership?

b) Why were you deprived of his membership by him ?

c) Why was he deprived of his membership

d) Why were you deprived of your membership by him ?

9) Answer (D)

Solution:

Given sentence is active voice and change it into passive voice.

It’s in the form of ‘Wh question + auxiliary verb + subject +V1+obj’

So we need to convert in the form of ”Wh question + auxiliary verb + obj + V2 + by + subject’

By considering option B & D, since the subject is you  it should be our membership, the correct Answer is D.

Question 10: The people couldn’t move me to the hospital and the doctor operated on me at home.

a) I couldn’t be moved to the hospital and was operated on at home by the doctor.

b) I couldn’t be moved to the hospital and I had to be operated on at home.

c) I couldn’t be moved to the hospital and I was operated at home by the doctor.

d) I couldn’t be moved to the hospital by the people and operated on at home.

10) Answer (A)

Solution:

Given sentence is in active voice(compounded using ‘and ‘) and change it into passive voice.

Since there are two simple sentence and we should change the voices of both the sentences

It is in the form of ‘ sub1 + modal auxiliary +not+ V1+ obj’ and ‘ sub2 + V2 + obj’

It is to be converted into the from of ‘ obj+ modal auxiliary +not+be+ V3+ sub1 and obj + was/were+ v3 + by+ sub2’.

In this case we can eliminate the group of people. Simply I couldn’t be moved conveys the actual meaning. Then the word ‘ I ‘ don’t need to place again. since it’s connected using ‘and’.

So the correct answer is A.

Question 11: They have made a film based on this novel.

a) A film was based on this novel and made.

b) A film have been made based on, this novel.

c) A film, based on this novel, has been made

d) A film has been based and made on this novel.

11) Answer (C)

Solution:

The correct answer is option number -C

The given sentence is in the active voice.

We need to change it into passive voice.

It is in

S +H.V+(V2)+ O. (Active Voice)

In passive voice it will be,

O+H.V+been+V2+by+Subject

Active Voice-They have made a film based on this novel.

Passive Voice- A film, based on this novel, has been made.

The given sentence is in the present perfect form.

While changing it into passive voice,we need to use `been’ after helping verb.

The correct choice is C.

Option A -is in past form.(was is used)

Option B & D are grammatically incorrect.

Question 12: In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
Jayesh has sent the email.

a) The email has had been sent by Jayesh.

b) The email has been sent by Jayesh.

c) The email was sent by Jayesh.

d) The email was send by Jayesh.

12) Answer (B)

Solution:

When we change from active to passive voice, there should be no change in the tense of the sentence. The given sentence is in present perfect tense. Hence, on changing, it should continue to be in present perfect tense. Thus, “has been sent” is the correct form of the verb. Therefore option B is correct.

Question 13: In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
The labourers paved the entire stretch of the road.

a) The entire stretch of the road is paved by the labourers.

b) Paving of the entire stretch of the road was done by the labourers.

c) The entire stretch of the road was paved by the labourers.

d) Paving of the entire stretch of the road is done by the labourers.

13) Answer (C)

Solution:

The passive voice of the given statement is – “The entire stretch of the road was paved by the labourers.”

Question 14: In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
He mailed his application for a new job.

a) The application for a new job is mailed by him.

b) The application for a new job was mailed by him.

c) He is the mailer of the application for a new job.

d) He was the mailer of the application for a new job.

14) Answer (B)

Solution:

The sentence is in past tense. Was should be used in passive voice. Thus, the right usage is ‘The application for a new job was mailed by him’.

Question 15: In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
The painter painted the entire bungalow.

a) The entire bungalow is painted by the painter.

b) Painting of the entire bungalow was done by the painter.

c) The entire bungalow was painted by the painter.

d) Painting of the entire bungalow is done by the painter.

15) Answer (C)

Solution:

The entire bungalow was painted by the painter. In the passive voice, ‘was painted’ is used because the sentence is in the simple past tense.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here