International Organization Questions for SSC CHSL and MTS

0
55
International Organization Question
International Organization Question

International Organization Questions for SSC CHSL and MTS

Here you can download the International Organization Questions for SSC CHSL and MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important International Organization questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for International Organization for SSC CHSL and MTS. You can find a list of international organizations in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download International Organization Questions for SSC CHSL and MTS

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: Which of the following was the last monarch of Sri Lanka?

a) Rajadhi Rajasinha

b) Parakrama Bahu Epa

c) Vikrama Rajasinha

d) Vijaya Rajasinha

1) Answer (C)

Solution:

Vikrama Rajasinha was the last monarch of Sri Lanka.
Hence, option c is the correct answer.

Question 2: What is the full form of “OPEC”.

a) Organization of Pacific Economic Countries

b) Organization of Pacific Economic Co-operation

c) Organization of Petroleum Exporting Co-operation

d) Organization of Petroleum Exporting Countries

e) Organization of Petroleum Exporting Commodities

2) Answer (D)

Solution:

OPEC stands for Organization of Petroleum Exporting Countries.

Question 3: When was the World Health Organization (WHO ) established.

a) 1940

b) 1944

c) 1948

d) 1952

e) 1990

3) Answer (C)

Solution:

The WHO was established on 7 April 1948.

Question 4: “Copenhagen” is the capital of which of the following countries .

a) Greece

b) Cuba

c) Denmark

d) Finland

e) Egypt

4) Answer (C)

Solution:

Copenhagen is the capital of Denmark .

Question 5: Which of the following is the world’s first stock exchange .

a) Bombay Stock Exchange

b) New York Stock Exchange

c) London Stock Exchange

d) The Amsterdam Exchange

e) Shanghai Stock Exchange

5) Answer (D)

Solution:

Amsterdam’s Exchange is the world’s first stock exchange .

Question 6: Where is the headquarters of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) located .

a) Berlin

b) Paris

c) New York

d) Washington D.C

e) Geneva

Take a free SSC CHSL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

6) Answer (B)

Solution:

The headquarters of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) located in Paris .

Question 7: People’s Assembly is the name of Parliament of which country .

a) USA

b) China

c) Egypt

d) Germany

e) France

7) Answer (C)

Solution:

People’s Assembly is the Parliament name of Egypt.

Question 8: Field Hockey is the national sport of which of the following countries .

a) India

b) Pakistan

c) Argentina

d) Australia

e) Both A and B

8) Answer (B)

Solution:

Field Hockey is the national sport of Pakistan .

Question 9: Which of the following countries is not part of South America.

a) Brazil

b) Argentina

c) Cuba

d) Bolivia

e) Peru

9) Answer (C)

Solution:

Cuba is not part of South America.

Question 10: Which country that signed a project agreement with India’s Ministry of Defence for codevelopment of Air-Launched Unmanned Aerial Vehicle (ALUAV).

a) Russia

b) China

c) Japan

d) USA

e) Australia

10) Answer (D)

Solution:

India’s Ministry of Defence has signed a project agreement with the US Department of Defence for cooperation in the development of air-launched unmanned aerial vehicle (ALUAV)

Question 11: Who among the following won the Nobel prize for peace in 2021.

a) Syukuro Manabe

b) Giorgio Parisi

c) Benjamin List

d) Abdulrazak Gurnah

e) Maria Ressa

11) Answer (E)

Solution:

Maria Ressa  and Dmitri A.Muratov were awareded with Nobel Peace Prize in October 2021.

Question 12: a

a) a

b) b

c) c

d) d

e) e

12) Answer (A)

Solution:

sasasa

Question 13: Who among the following is the first women to enter into space.

a) Sunita Williams

b) Valentina Tereshkova

c) Peggy Whitson

d) Eileen Collins

e) Jessica Mei

13) Answer (B)

Solution:

Valentina Tereshkova was the first woman to enter into space .

Question 14: Where is the head quarters of United Nations Security Council located ?

a) Paris

b) Vienna

c) Copen Hagan

d) New York

e) Geneva

14) Answer (D)

Solution:

The head quarters of United Nations Security Council located in New York.

Question 15: Where is the head quarters of Saudi Aramco located ?

a) Dubai

b) Damman

c) Riyadh

d) Dhahran

e) Jeddah

15) Answer (D)

Solution:

The headquarters of Saudi Aramco is situated in Dhahran.

Question 16: Where is the headquarters of World Trade Organization located .

a) New York

b) Washington DC

c) Geneva

d) Berlin

e) London

16) Answer (C)

Solution:

Headquarters of World Trade Organization is located in Geneva, Switzerland .

Question 17: Which country recently test-fired a newly-developed hypersonic missilenamed- ‘Hwasong-8’?

a) North Korea

b) South Korea

c) Japan

d) China

e) Hongkong

17) Answer (A)

Solution:

North Korea test-fired a newly-developed hypersonic missilenamed- ‘Hwasong-8’.

Question 18: Which country launched the world’s first driverless , fully automated train.

a) Australia

b) Germany

c) China

d) South Korea

e) Japan

18) Answer (B)

Solution:

Germany launched the world’s first driverless 100% automated train .

Question 19: What is the capacity of world’s largest Hydrogen Fuel cell power plant built in Korea in October 2021.

a) 95MW

b) 78MW

c) 75MW

d) 90MW

e) 70MW

19) Answer (B)

Solution:

South Korea has completed the construction of the world’s largest hydrogen fuel cell power plant in October 2021. Its total capacity is 78 MW and can provide electricity to nearly 250,000 households per year.

Question 20: Which Organization recently released the ‘Global Financial Stability Report-2021’.

a) New Development Bank

b) World Bank

c) Bank of America

d) Asian Development Bank

e) International Monetary Fund

20) Answer (E)

Solution:

International Monetary Fund ( IMF ) released Global Financial Stability Report-2021’ which mainly discusses cryptoization.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here