Similarities questions for SSC JE PDF

0
146
Similarities questions for SSC JE PDF
Similarities questions for SSC JE PDF

Similarities questions for SSC JE PDF

Download SSC JE Similarities questions PDF. Top 15 SSC JE questions based on asked questions in previous exam papers very important for the SSC exam.

Download Similarities questions for SSC JE PDF

Download SSC JE Previous Papers

Instructions

In each of the following questions, find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Question 1: 

a) QRP

b) RUQ

c) NEM

d) MAL

Question 2: 

a) ACEG

b) HJLN

c) MNOL

d) TVXZ

Question 3: 

a) Agitate

b) Affirm

c) Attack

d) Affect

Question 4: 

a) 35 – 66

b) 71 – 94

c) 24 – 57

d) 56 – 70

Question 5: 

a) 125

b) 343

c) 516

d) 729

Question 6: 

a) Perimeter

b) Area

c) Density

d) Distance

Instructions

In each of the following questions, find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Question 7: 

a) B S

b) E V

c) I Z

d) D X

Question 8: 

a) OKRA

b) ERKU

c) ANDI

d) PERU

Question 9: 

a) 1331

b) 191

c) 200

d) 808

Question 10: 

a) Legislator

b) Lawyer

c) Mayor

d) Governor

Free Videos For SSC Exams

Take RRB JE Free Mock Test

Question 11: 

a) 37

b) 120

c) 145

d) 50

Question 12: 

a) Parallel

b) Acute

c) Obtuse

d) Right

Instructions

In each of following questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives:

Question 13: 

a) Square

b) Trapezium

c) Cylinder

d) Parallelogram

Question 14: 

a) Yacht

b) Submarine

c) Boat

d) Ship

Question 15: 

a) Autobiography

b) Malayalam

c) Intelligence

d) Dictionary

Free SSC Preparation App

Download RRB JE Previous Papers

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

In each word, the first letter follows the last letter in the English alphabetical series.

Eg : (PQ) , (QR) , (MN) , (LM)

Also, the middle letter in the words is a vowel except for : QRP

=> Ans – (A)

2) Answer (C)

(A) : A (+2 letters) = C (+2 letters) = E (+2 letters) = G

(B) : H (+2 letters) = J (+2 letters) = L (+2 letters) = N

(C) : M (+1 letter) = N (+1 letter) = O (-3 letters) = L

(D) : T (+2 letters) = V (+2 letters) = X (+2 letters) = Z

=> Ans – (C)

3) Answer (B)

Agitate, attack and affect are synonyms which mean to make (someone) troubled or nervous. Thus, affirm is the odd one.

=> Ans – (B)

4) Answer (D)

The difference between each number is odd, except for the last one, hence it is the odd one.

66 – 35 = 31

94 – 71 = 23

57 – 24 = 33

70 – 56 = 14   (even)

=> Ans – (D)

5) Answer (C)

All the numbers except for the third one are perfect cubes.

$125=5^3$ , $343=7^3$ and $729=9^3$

=> Ans – (C)

6) Answer (C)

Perimeter, area and distance are scalar quantities while density measure the degree of compactness of a substance, hence it is the odd one out.

=> Ans – (C)

7) Answer (D)

(A) : B (+17 letters) = S

(B) : E (+17 letters) = V

(C) : I (+17 letters) = Z

(D) : D (+20 letters) = X

=> Ans – (D)

8) Answer (D)

In the first three options, the first and last alphabets are both vowels, but this pattern is not observed in the last option, hence PERU is the odd one out.

=> Ans – (D)

9) Answer (A)

Among the given numbers, only 1331 is a perfect cube, hence it is the odd one out.

$1331=11^3$

=> Ans – (A)

10) Answer (B)

Legislator, mayor and governors are members of high authority of legislative body, hence a lawyer is the odd one out.

=> Ans – (B)

11) Answer (B)

If 1 is subtracted from each number, the number obtained is perfect square.

(A) : 37 – 1 = 36 = $6^2$

(B) : 120 – 1 = 119 = not a perfect square

(C) : 145 – 1 = 144 = $12^2$

(D) : 50 – 1 = 49 = $7^2$

=> Ans – (B)

12) Answer (A)

Acute, obtuse and right are properties of angles and triangles, while parallel is the property of pair of lines.

=> Ans – (A)

13) Answer (C)

Square, trapezium and parallelogram are 2 dimensional figure, hence cylinder which is a 3-D figure is the odd one.

=> Ans – (C)

14) Answer (B)

All except a submarine sail on the water, while a submarine is submerged into it, hence it is the odd one out.

=> Ans – (B)

15) Answer (B)

Malayalam is a language of Kerala, hence it is the odd one.

=> Ans – (B)

Download SSC JE Previous Papers

Free SSC Preparation App

We hope this Similarities questions pdf for SSC JE exam will be highly useful for your Preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here