Shuffling of Sentences in a Passage Questions for SSC CHSL and MTS

0
144
Shuffling Sentences Questions
Shuffling Sentences Questions

Shuffling of Sentences in a Passage Questions for SSC CHSL and MTS

Here you can download the Shuffling of Sentences in a Passage Questions for SSC CHSL and MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Para Jumbles questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Shuffling of Sentences in a Passage for SSC CHSL and MTS. You can find a list of commonly Para Jumble in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice

Download Shuffling of Sentences in a Passage Questions for SSC CHSL and MTS

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that
gives their correct order.
A. While the long thin ones are most common, there are many other varieties.
B. Noodles are the staple food in many cultures across the world.
C. They are then served with a sauce or in soup.
D. However, all varieties are usually cooked in boiling water.

a) BADC

b) BCAD

c) BCDA

d) BDAC

1) Answer (A)

Solution:

On arranging the given lines in a meaningful passage we get,

Noodles are the staple food in many cultures across the world.While the long thin ones are most common, there are many other varieties.However, all varieties are usually cooked in boiling water.They are then served with a sauce or in soup.

As we identify and write the subject first then followed by the rest of the parts like description and conclusion.

Question 2: The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.
Thus, I stand on a
X-hill and watch a labourer
Y-upon the distant railway
Z-striking with his sledge

a) XYZ

b) XZY

c) ZYX

d) ZXY

2) Answer (B)

Solution:

Thus, I stand on a hill and watch a labourer striking with his sledge upon the distant railway.

Question 3: The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.
Our only enemies were
X-heat, thirst, and flies, but far
Y-from man or beast than that awful trinity
Z-rather would I have faced any danger

a) XYZ

b) ZYX

c) XZY

d) ZXY

3) Answer (C)

Solution:

Our only enemies were heat, thirst, and flies, but far rather would I have faced any danger from man or beast than that awful trinity

Question 4: The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.
This idea, however startling it may at
X-first appear, is quite in accordance, as
Y-before stated, with the analogy of changes
Z-now going on in certain regions of the globe

a) ZYX

b) XYZ

c) ZXY

d) YZX

4) Answer (B)

Solution:

This idea, however startling it may at (X)first appear, is quite in accordance, as (Y)before stated, with the analogy of changes (Z)now going on in certain regions of the globe. Thus, B is the answer.

Question 5: The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.
There was no need to
X-set a watch, for we had nothing
Y-to fear from anybody or
Z-anything in that vast untenanted plain

a) ZYX

b) ZXY

c) YZX

d) XYZ

5) Answer (D)

Solution:

There was no need to (X) set a watch, for we had nothing (Y) to fear from anybody or (Z)anything in that vast untenanted plain. Thus, D is the answer.

InstructionsDirections :In the following questions, the 1st and the las sentences of the passage are numbered 1. and 6. The rest of the passage f split into four parts and named P, Q, and S. These four parts are not giver in their proper order. Read the sen tence and find out which of the fou combinations is correct. Then find the correct answer.

Take a free SSC CHSL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: 1. Some say that failure is like toxic waste.
P. I see failure more as a fertilizer.
Q. Thinking about it pollutes and undermines the attitudes needed for success.
R. The seeds of success must he planted afresh.
S. It can be used to enrich the soil of your mind.
6. Turning failure into a fertilizer is accomplished by using your errors as steps in learning.

a) SRQP

b) PQSR

c) SPQR

d) QPSR

6) Answer (D)

Solution:

The correct answer is option -D.

1st sentence-. Some say that failure is like toxic waste.

Connectors from Q to P

Q-Thinking about it pollutes and undermines the attitudes needed for success.

P- I see failure more as a fertilizer.

Connectors from P to S.

P- I see failure more as a fertilizer.

S. It can be used to enrich the soil of your mind.

Connectors from S to R

S. It can be used to enrich the soil of your mind.

R. The seeds of success must he planted afresh.

And in last concluding sentence will come which is already given.

Turning failure into a fertilizer is accomplished by using your errors as steps in learning.

Question 7: 1. The teacher training agency in England hopes to make teaching one of the top three professions.
P. They have also demanded that the campaign should be matched by improved pay scales, work load and morale so as to avoid recruitment problems with an aim to raise the image of the teaching profession.
Q. A series of advertisements are now being screened showing famous people speaking about teachers they remember and admire.
R. An amount of $100 million has been set aside to combat the shortage of applicants for teacher training.
S. Teacher Unions have welcomed this campaign.
6. It is high time for the Indian Government also to think on similar lines and take steps to lift up the sinking morale of the teaching profession.

a) QRPS

b) RPSQ

c) RQSP

d) QPSR

7) Answer (C)

Solution:

The correct answer is option -C

1st sentence-The teacher training agency in England hopes to make teaching one of the top three professions.

Connectors from R to Q

R- An amount of $100 million has been set aside to combat the shortage of applicants for teacher training.

Q. A series of advertisements are now being screened showing famous people speaking about teachers they remember and admire.

Connectors from S to P

S. Teacher Unions have welcomed this campaign.

P.They have also demanded that the campaign should be matched by improved pay scales, work load and morale so as to avoid recruitment problems with an aim to raise the image of the teaching profession.

And in last
It is high time for the Indian Government also to think on similar lines and take steps to lift up the sinking morale of the teaching profession.

So all sentences are interconnected.

Question 8: 1. One of the most terrible battles of the American Civil War was fought in July 1863, at Gettysburg.
P. The chief speech on that occasion was given by Edward Everett, a celebrated orator.
Q. Lincoln was asked to make a few remarks.
R. In November of that year a portion of the battlefield was dedicated as a final resting place for men of both armies who died there.
S. Everett’s speech lasted 2 hours. Lincoln’s for 2 minutes; it was over almost before the crowd realized that it had begun.
6. But the Gettysburg speech is now one of the world’s immortal pieces of literature.

a) SQRP

b) RPQS

c) PQRS

d) QPSR

8) Answer (B)

Solution:

The correct answer is option -B

1st sentence – One of the most terrible battles of the American Civil War was fought in July 1863, at Gettysburg

Connector -In November of that year a portion of the battlefield was dedicated as a final resting place for men of both armies who died there.

Pronoun `that’ refers to July 1863 in the introductory sentence.

Connectors from R to P

Sentence R– In November of that year a portion of the battlefield was dedicated as a final resting place for men of both armies who died there

Sentence P– The chief speech on that occasion was given by Edward Everett, a celebrated orator.

Sentence R tells about the occasion which is briefly explained in sentence P.

Connectors from P to Q

Sentence P– The chief speech on that occasion was given by Edward Everett, a celebrated orator.

Sentence Q- Lincoln was asked to make a few remarks.

Connectors from Q to S.

Sentence Q- Lincoln was asked to make a few remarks.

Sentence S-Everett’s speech lasted 2 hours. Lincoln’s for 2 minutes; it was over almost before the crowd realized that it had begun.

And in the last concluding sentence will come which is already given.


 

Question 9: 1. Venice is a strange city.
P. There are about 400 odd bridges connecting the islands of Venice.
Q. There are no motor cars, no horses and no buses there.
R. These small islands are close to one another.
S. It is not one island but a hundred islands.
6. This is because Venice has no streets.

a) SRPQ

b) PSRQ

c) RAPS

d) QSRP

9) Answer (A)

Solution:

The correct answer is option number -A

1st sentence is –Venice is a strange city.

Connectors from S to R.

Sentence S – It is not one island but a hundred islands.

Sentence R- These small islands are close to one another.

Connectors from R to P

Sentence R – These small islands are close to one another.

Sentence P- There are about 400 odd bridges connecting the islands of Venice.

Noe in last sentence Q will come

Sentence Q-There are no motor cars, no horses and no buses

Last sentence is – This is because Venice has no streets.

If we Check the concluding sentence,we can see it is giving an explanation why there are no motors,cars.

So overall, sentence starts with Venice city,then it is briefing more about it.

The correct sequence there will be -SRPQ.

Question 10: 1. The most vulnerable section of the society are the students.
P. Revolutionary and new fledged ideas have a great appeal to them.
Q. Agitations may be non-violent methods of protest.
R. They cannot resist the charm of persuasion.
S. They are to be taught that without discipline they cannot get proper education.
6. However if these become violent, the antisocial elements get encouraged and they put all proper working out of gear.

a) PRSQ

b) RSQP

c) SRPQ

d) RPQS

10) Answer (A)

Solution:

The correct answer is option -A.

1st sentence- The most vulnerable section of the society are the students.

Connectors – from P to R

Sentence P -Revolutionary and new fledged ideas have a great appeal to them.

Sentence R- They cannot resist the charm of persuasion.

Connectors from R to S

Sentence R – They cannot resist the charm of persuasion.

Sentence S-They are to be taught that without discipline they cannot get proper education.

Now in last sentence Q

Agitations may be non-violent methods of protest.

Overall the passage talks about students ,that they are unguarded.They should know the value of discipline.

The correct sequence -PRSQ.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here