Sequences Questions for MAH-CET

0
124
_Sequences Questions
_Sequences Questions

Sequences Questions for MAH-CET

Here you can download a free Sequences questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find the Sequences of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Sequences questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Sequences MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Sequences Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Instructions

Following are based on the English alphabets.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z.

Question 1: If the letters from T to Z are interchanged in opposite direction by the letter A to G in such way that A takes the positions of T and so on ,then which will be the third letter to the right of 18th letter from left?

a) Y

b) U

c) B

d) C

e) None of these

1) Answer (C)

Solution:

3rd letter to the right of 18th letter from left.

= (18 + 3) = 21st letter from left = U

In the changed sequence, TUVWXYZ changes to ABCDEFG, hence B comes in place of U.

=> Ans – (C)

Question 2: If first 6 letters shall be written in opposite order,then next 6 letters shall be written in opposite direction.At the end Y will be interchanged by Z then which will be the fourth letter to the left of 13th letter from right?

a) J

b) H

c) I

d) O

e) None of these

2) Answer (C)

Solution:

4th to the left of 13th from right.

= (13 + 4) = 17th from right = 10th from left = J

Now, in the changed sequence, GHIJKL becomes LKJIHG. Thus I takes the place of J.

=> Ans – (C)

Question 3: What will come in the question mark in the following series?
DGK GKP ? PVC

a) GKV

b) KPV

c) PVZ

d) KPU

e) None of these

3) Answer (B)

Solution:

Series : DGK GKP ? PVC

The pattern followed in each letter of the terms is :

1st letter : D (+3 letters) = G (+4 letters) = K (+5 letters) = P

2nd letter : G (+4 letters) = K (+5 letters) = P (+6 letters) = V

3rd letter : K (+5 letters) = P (+6 letters) = V (+7 letters) = C

Thus, missing term = KPV

=> Ans – (B)

Question 4: In certain code ‘PENCIL’ is written as ‘RCTAMJ’ ,then what is the code for ‘BROKEN’ in that Language?

a) SPFLIM

b) SVFLIN

c) FVSMGL

d) FPSMIL

e) None of these

4) Answer (E)

Solution:

The first three letters of the word are reversed. Thus PENCIL becomes NEPCIL.

Now add 4 to odd-positioned letter and subtract 2 from even-positioned ones.

Similarly, BROKEN becomes ORBKEN, then :

=> Ans – (E)

Question 5: How many pair of letters are there in the word NURSING which have as many as letters between them in the Alphabet?

a) One

b) Three

c) Five

d) Six

e) None of these

5) Answer (B)

Solution:

Word – NURSING

There are 3 pairs of letters which have as many as letters between them in the Alphabet.

= (U,S) , (R,S) , (I,G)

=> Ans – (B)

Question 6: How many such pairs of letters are there in the word BEHAVIOUR each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Take Free MAH-CET mock tests here

Enroll to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

6) Answer (C)

Solution:

Word = ‘BEHAVIOUR’

Pairs of letters which have as many letters between them in the word as in the English alphabet,

= (E,I) , (V,R)

Thus, there are only 2 such pairs.

=> Ans – (C)

Question 7: How many such are there in the number 5231698 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are rearranged in ascending order ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

7) Answer (D)

Solution:

Number = 5231698

When arranged in ascending order, new number = 1235689

Thus, position of three numbers, i.e. 2,3 and 6 remains unchanged after rearrangement.

=> Ans – (D)

Question 8: How many such pairs of letters are there in the world CONSTABLE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

8) Answer (D)

Solution:

Word = CONSTABLE

Pairs of letters which have as many letters between them in the word as in the English alphabet

= (S,T) , (A,B) , (O,N)

Thus, there are 3 such pairs.

=> Ans – (D)

Question 9: What should come next in the following number sequence ?
2 2 3 2 3 4 2 3 4 5 2 3 4 5 6 2 3 4 5 6 7 2 3 4

a) 8

b) 5

c) 6

d) 2

e) None of these

9) Answer (B)

Solution:

Sequence : 2 2 3 2 3 4 2 3 4 5 2 3 4 5 6 2 3 4 5 6 7 2 3 4

If we partition the above sequence, we can see it is an increasing number series.

= 2 , 23 , 234 , 2345 , 23456 , 234567 , 234

Thus, the next number after 4 is ‘5’

=> Ans – (B)

Question 10: How many meaningful English words can be formed with the letters ESRO using each letter only once in each word ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

10) Answer (C)

Solution:

Letters : E,S,R,O

Meaningful words that can be formed by using above letters

= Rose , Sore

Thus, only 2 such words are formed.

=> Ans – (C)

Question 11: How many such pairs of letters are there in the word CHAMBERS each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

11) Answer (C)

Solution:

Word = CHAMBERS

Pairs of letters which have as many letters between them in the word as in the English alphabet

= (C,A) , (R,S)

Thus, there are 2 such pairs.

=> Ans – (C)

Question 12: How many meaningful English words can be made with the letters ALPE using each letter only once in each word ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

12) Answer (D)

Solution:

Letters : A,L,P,E

Meaningful words that can be formed by using above letters

= Pale , Leap , Peal

Thus, 3 such words are formed.

=> Ans – (D)

Question 13: The letters in the word MORTIFY are changed in such a way that the vowels are replaced by the previous letter in the English alphabet and the consonants are replaced by the next letter in the English alphabet. Which of the following will be the fourth letter from the right end of the new set of letters ?

a) S

b) H

c) G

d) N

e) None of these

13) Answer (E)

Solution:

Word = MORTIFY

Vowels are replaced by previous letters, i.e. A is replaced by Z , E is replaced by D , I is replaced by H and so on.

Consonants are replaced by next letter, i.e. B is replaced by C , C is replaced by D , D is replaced by E and so on.

New word = NNSUHFZ

4th letter from right end = U

=> Ans – (E)

Question 14: What should come next in the letter series given below ?
D D E D E F D E F G D E F G H D E F G H I D E F G H I J D

a) D

b) E

c) F

d) J

e) None of these

14) Answer (B)

Solution:

Series : D D E D E F D E F G D E F G H D E F G H I D E F G H I J D

If we partition the above series, we can see it is an alphabetical series in increasing order

= D , DE , DEF , DEFG , DEFGH , DEFGHI , DEFGHIJ , D

Thus, the next word is after D is = ‘E’

=> Ans – (B)

Question 15: How many such digits are in the number 5436182 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are arranged in ascending order within the number?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

15) Answer (B)

Solution:

Number = 5436182

When arranged in ascending order, new number = 1234568

Thus, position of only one number, i.e. 3 remains unchanged after rearrangement.

=> Ans – (B)

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here