Scheduling Questions for IBPS Clerk PDF

0
544
Scheduling Questions for IBPS Clerk PDF
Scheduling Questions for IBPS Clerk PDF

Scheduling Questions for IBPS Clerk PDF

Download important  Scheduling Questions PDF based on previously asked questions in IBPS Clerk and other Banking Exams. Practice Scheduling Questions and Answers for IBPS Clerk Exam.

Download Scheduling Questions for IBPS Clerk PDF

Get 25 IBPS Clerk mocks for Rs. 149. Enroll here

Take Free IBPS Clerk Mock Test

Download IBPS Clerk Previous papers PDF

Go to Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :

Seven people N, K, T, B, M, W and R have their weekly offs on different days of the week i.e. Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday and Saturday not necessarily in that order. Each of them has a liking for different cuisine i.e. Indian, Italian, Mexican, Chinese, Spanish, Continental and Thai, not necessarily in that order. K likes Thai food and gets his weekly off on Thursday. B likes Italian food and does not have off on Sunday. M has weekly off on Saturday and R has his weekly off on Tuesday. W likes continental food whereas the one who has weekly off on Monday likes Mexicancuisine. T does not like Spanish cuisine and has weekly off on Wednesday. The one who likes Indian food does not have a weekly off on Tuesday or Wednesday.

Question 1: Who has a weekly off on Friday ?

a) T

b) R

c) W

d) Data inadequate

e) None of these

Question 2: What cuisine does R like?

a) Continental

b) Indian

c) Italian

d) Spanish

e) None of these

Question 3: On which day N have weekly off?

a) Tuesday

b) Friday

c) Monday

d) Sunday

e) None of these

IBPS Clerk Online Mock Test

Question 4: Who likes Chinese cuisine?

a) T

b) B

c) R

d) N

e) None of these

Question 5: On which day does W have weekly off?

a) Monday

b) Sunday

c) Wednesday

d) Data inadequate

e) None of these

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:

P, Q, R, S. T, V and W are seven friends working in a call centre. Each of them has different day off in a week from Monday to Sunday not necessarily in the same order. They work in three different shifts. I, II and III with at least two of them in each shift. R works in shift II and his day off is not Sunday. P’s day off is Tuesday and he does not work in the same shift with either Q or W. None of those who work in shift I has day off either on Wednesday or on Friday. V works with only T in shift III. S’s day off is Sunday. V’s day off is immediate next day of that of R’s day off. Ts day off is not on Wednesday. W’s day off is not on the previous day of P’s day off. S works in shift I. Q does not work in the same shift with R and his day off is not on Thursday.

Question 6: Which of the following is W’s day off?

a) Tuesday

b) Monday

c) Saturday

d) Data inadequate

e) None of these

IBPS Clerk Previous Papers

Question 7: Which of the following is R’s day off ?

a) Friday

b) Thursday

c) Tuesday

d) Wednesday

e) None of these

Question 8: Which of the following groups of friends work in shift II ?

a) RP

b) RV

c) QWS

d) Data inadequate

e) None of these

Question 9: Which of the following is Q’s day off ?

a) Friday

b) Wednesday

c) Thursday

d) Monday

e) None of these

IBPS Clerk Important Questions PDF

Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions)

Question 10: Which of the following groups of friends work in shift I ?

a) RV

b) RP

c) QWS

d) Data inadequate

e) None of these

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:
Gaurav watches seven movies viz., Gladiator, Braveheart, Titanic, Inception, Chinatown, Avatar and Passion on seven different days of the same week, starting from Monday and ending on Sunday, but not necessarily in the same order. Thus on one day he watches only one movie. Gaurav watches Inception on Friday. He watches only one movie between Inception and Titanic. He watches only three movies between Titanic and Gladiator. He watches only two movies between Titanic and Chinatown. Gaurav watches Avatar immediately before the day he watches Titanic. He watches Passion on one of the days after he watches Avatar.

Question 11: How many movies does Gaurav watch between Braveheart and Passion?

a) Two

b) Three

c) One

d) None

e) Four

Question 12: Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) Wednesday — Avatar

b) Friday — Braveheart

c) Thursday — Titanic

d) Saturday — Inception

e) Sunday — Chinatown

Question 13: Which of the following statements is true as per the given arrangement?

a) Gaurav watches Inception on the day immediately after the day on which he watches Braveheart.

b) None of the given statements are true.

c) Gaurav watches only two movies between Avatar and Chinatown.

d) Gaurav watches Passion on Wednesday.

e) Gaurav watches Gladiator on Sunday.

Question 14: On which day of the week does Gaurav watch Avatar?

a) Saturday

b) Sunday

c) Tuesday

d) Wednesday

e) Thursday

Question 15: Which movie does Gaurav watch on Monday?

a) Chinatown

b) Gladiator

c) Titanic

d) Braveheart

e) Passion

Answers & Solutions:

1) Answer (E)

K likes Thai and has weekly off on Thursday. M and R have weekly off on Saturday and Tuesday respectively.

B likes Italian and W likes continental. and T has weekly off on Wednesday.

Since, B does not have weekly off on Sunday, => B has weekly off on Friday.

=> W who likes continental has weekly off on Sunday.

Since, the one who likes Indian does not have weekly off on Tuesday and Wednesday, => The one who likes Indian has weekly off on Saturday and it is M.

Since, T does not like Spanish, => R likes Spanish and T likes Chinese.

The arrangement :

B has weekly off on Friday.

=> Ans – (E)

2) Answer (D)

K likes Thai and has weekly off on Thursday. M and R have weekly off on Saturday and Tuesday respectively.

B likes Italian and W likes continental. and T has weekly off on Wednesday.

Since, B does not have weekly off on Sunday, => B has weekly off on Friday.

=> W who likes continental has weekly off on Sunday.

Since, the one who likes Indian does not have weekly off on Tuesday and Wednesday, => The one who likes Indian has weekly off on Saturday and it is M.

Since, T does not like Spanish, => R likes Spanish and T likes Chinese.

The arrangement :

R likes Spanish cuisine.

=> Ans – (D)

3) Answer (C)

K likes Thai and has weekly off on Thursday. M and R have weekly off on Saturday and Tuesday respectively.

B likes Italian and W likes continental. and T has weekly off on Wednesday.

Since, B does not have weekly off on Sunday, => B has weekly off on Friday.

=> W who likes continental has weekly off on Sunday.

Since, the one who likes Indian does not have weekly off on Tuesday and Wednesday, => The one who likes Indian has weekly off on Saturday and it is M.

Since, T does not like Spanish, => R likes Spanish and T likes Chinese.

The arrangement :

N has weekly off on Monday.

=> Ans – (C)

4) Answer (A)

K likes Thai and has weekly off on Thursday. M and R have weekly off on Saturday and Tuesday respectively.

B likes Italian and W likes continental. and T has weekly off on Wednesday.

Since, B does not have weekly off on Sunday, => B has weekly off on Friday.

=> W who likes continental has weekly off on Sunday.

Since, the one who likes Indian does not have weekly off on Tuesday and Wednesday, => The one who likes Indian has weekly off on Saturday and it is M.

Since, T does not like Spanish, => R likes Spanish and T likes Chinese.

The arrangement :

T likes Chinese cuisine.

=> Ans – (A)

5) Answer (B)

K likes Thai and has weekly off on Thursday. M and R have weekly off on Saturday and Tuesday respectively.

B likes Italian and W likes continental. and T has weekly off on Wednesday.

Since, B does not have weekly off on Sunday, => B has weekly off on Friday.

=> W who likes continental has weekly off on Sunday.

Since, the one who likes Indian does not have weekly off on Tuesday and Wednesday, => The one who likes Indian has weekly off on Saturday and it is M.

Since, T does not like Spanish, => R likes Spanish and T likes Chinese.

The arrangement :

W has weekly off on Sunday.

=> Ans – (B)

6) Answer (C)

Only V and T works in shift 3.

R works in shift 2 and Q does not work in the same shift, => Q works in shift 1

Also, P works in a different shift than Q, => P works in 2nd shift. Similarly, W works in 1st shift.

S’s off day is Sunday and P’s day off is Tuesday.

Also, T and those who work in shift 1 do not have off day on Wednesday, => R with shift 2 has off day on Wednesday and V working in Shift 3 has off day on Thursday.

Similarly, T’s off day is Friday.

Since, P’s off day is Tuesday, => W’s day off is Saturday. The arrangement :

W’s off day is on Saturday.

=> Ans – (C)

7) Answer (D)

Only V and T works in shift 3.

R works in shift 2 and Q does not work in the same shift, => Q works in shift 1

Also, P works in a different shift than Q, => P works in 2nd shift. Similarly, W works in 1st shift.

S’s off day is Sunday and P’s day off is Tuesday.

Also, T and those who work in shift 1 do not have off day on Wednesday, => R with shift 2 has off day on Wednesday and V working in Shift 3 has off day on Thursday.

Similarly, T’s off day is Friday.

Since, P’s off day is Tuesday, => W’s day off is Saturday. The arrangement :

R’s day off is on Wednesday.

=> Ans – (D)

8) Answer (A)

Only V and T works in shift 3.

R works in shift 2 and Q does not work in the same shift, => Q works in shift 1

Also, P works in a different shift than Q, => P works in 2nd shift. Similarly, W works in 1st shift.

S’s off day is Sunday and P’s day off is Tuesday.

Also, T and those who work in shift 1 do not have off day on Wednesday, => R with shift 2 has off day on Wednesday and V working in Shift 3 has off day on Thursday.

Similarly, T’s off day is Friday.

Since, P’s off day is Tuesday, => W’s day off is Saturday. The arrangement :

R and P work in shift 2.

=> Ans – (A)

9) Answer (D)

Only V and T works in shift 3.

R works in shift 2 and Q does not work in the same shift, => Q works in shift 1

Also, P works in a different shift than Q, => P works in 2nd shift. Similarly, W works in 1st shift.

S’s off day is Sunday and P’s day off is Tuesday.

Also, T and those who work in shift 1 do not have off day on Wednesday, => R with shift 2 has off day on Wednesday and V working in Shift 3 has off day on Thursday.

Similarly, T’s off day is Friday.

Since, P’s off day is Tuesday, => W’s day off is Saturday. The arrangement :

Q’s off day is on Monday.

=> Ans – (D)

10) Answer (C)

Only V and T works in shift 3.

R works in shift 2 and Q does not work in the same shift, => Q works in shift 1

Also, P works in a different shift than Q, => P works in 2nd shift. Similarly, W works in 1st shift.

S’s off day is Sunday and P’s day off is Tuesday.

Also, T and those who work in shift 1 do not have off day on Wednesday, => R with shift 2 has off day on Wednesday and V working in Shift 3 has off day on Thursday.

Similarly, T’s off day is Friday.

Since, P’s off day is Tuesday, => W’s day off is Saturday. The arrangement :

Q,W and S work in shift 1.

=> Ans – (C)

11) Answer (A)

Gaurav watches Inception on Friday and Titanic on Wednesday, since there is only one movie between Inception and Titanic.

He watches only three movies between Titanic and Gladiator, => He watches Gladiator on Sunday.

He watches only two movies between Titanic and Chinatown and also watches Avatar immediately before the day he watches Titanic,

=> He watches Chinatown on Saturday and Avatar on Tuesday.

He watches Passion on one of the days after he watches Avatar, => He watches Passion on Thursday and Braveheart on Monday.

The arrangement :

Between Braveheart and Passion, Gaurav watches 2 movies.

=> Ans – (A)

12) Answer (B)

Gaurav watches Inception on Friday and Titanic on Wednesday, since there is only one movie between Inception and Titanic.

He watches only three movies between Titanic and Gladiator, => He watches Gladiator on Sunday.

He watches only two movies between Titanic and Chinatown and also watches Avatar immediately before the day he watches Titanic,

=> He watches Chinatown on Saturday and Avatar on Tuesday.

He watches Passion on one of the days after he watches Avatar, => He watches Passion on Thursday and Braveheart on Monday.

The arrangement :

Apart from the second option, there is no gap between the day he watches the movie and the day mentioned, but  there is a gap of three days between Friday and the day he watches Braveheart.

=> Ans – (B)

13) Answer (E)

Gaurav watches Inception on Friday and Titanic on Wednesday, since there is only one movie between Inception and Titanic.

He watches only three movies between Titanic and Gladiator, => He watches Gladiator on Sunday.

He watches only two movies between Titanic and Chinatown and also watches Avatar immediately before the day he watches Titanic,

=> He watches Chinatown on Saturday and Avatar on Tuesday.

He watches Passion on one of the days after he watches Avatar, => He watches Passion on Thursday and Braveheart on Monday.

The arrangement :

The only true statement is that Gaurav watches Gladiator on Sunday.

=> Ans – (E)

14) Answer (C)

Gaurav watches Inception on Friday and Titanic on Wednesday, since there is only one movie between Inception and Titanic.

He watches only three movies between Titanic and Gladiator, => He watches Gladiator on Sunday.

He watches only two movies between Titanic and Chinatown and also watches Avatar immediately before the day he watches Titanic,

=> He watches Chinatown on Saturday and Avatar on Tuesday.

He watches Passion on one of the days after he watches Avatar, => He watches Passion on Thursday and Braveheart on Monday.

The arrangement :

Gaurav watch Avatar on Tuesday.

=> Ans – (C)

15) Answer (D)

Gaurav watches Inception on Friday and Titanic on Wednesday, since there is only one movie between Inception and Titanic.

He watches only three movies between Titanic and Gladiator, => He watches Gladiator on Sunday.

He watches only two movies between Titanic and Chinatown and also watches Avatar immediately before the day he watches Titanic,

=> He watches Chinatown on Saturday and Avatar on Tuesday.

He watches Passion on one of the days after he watches Avatar, => He watches Passion on Thursday and Braveheart on Monday.

The arrangement :

Gaurav watch Braveheart on Monday.

=> Ans – (D)

Highly Rated Free Preparation App for Banking Exams

4 Free IBPS Clerk Mock Tests

We hope this Scheduling Questions and answers for IBPS Clerk preparation will be helpful to you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here