RBI Policies Questions for SSC CHSL and MTS

0
287
RBI Policies Questions
RBI Policies Questions

RBI Policies Questions for SSC CHSL and MTS

Here you can download the RBI Policies Questions for SSC CHSL and MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important RBI Policies questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for RBI Policies for SSC CHSL and MTS. You can find a list of RBI Policies in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download RBI Policies Questions for SSC CHSL and MTS

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: LIC got approval from RBI to hike stake in Indusind Bank upto _______.

a) 12.99%

b) 9.99%

c) 15.99%

d) 6.99%

e) 8.99%

1) Answer (B)

Solution:

LIC got approval from RBI to hike stake in Indusind Bank upto 9.99%.
Hence, option b is the correct answer.

Question 2: As per the new guidelines of RBI, what is the maximum tenure of a person in the post of MD and CEO in commercial banks?

a) 20 years

b) 15 years

c) 10 years

d) 18 years

e) 12 years

2) Answer (B)

Solution:

As per the new guidelines of RBI, the maximum tenure of a person in the post of MD and CEO in commercial banks is 15 years.
Hence, option b is the correct answer.

Question 3: RBI constituted a panel to review the working of ARCs(Asset Reconstruction Companies). This panel has how many members?

a) seven

b) eight

c) six

d) five

e) four

3) Answer (C)

Solution:

RBI constituted a panel to review the working of ARCs(Asset Reconstruction Companies). This panel has six members. It is headed by Sudarshan Sen.
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: Who is the head of RRA 2.0(Regulations Review Authority) setup by RBI?

a) Shaktikanta Das

b) M.K. Jain

c) T Rabi Sankar

d) M.D. Patra

e) M. Rajeshwar Rao

4) Answer (E)

Solution:

M. Rajeshwar Rao is the head of RRA 2.0(Regulations Review Authority) setup by RBI.
Hence, option e is the correct answer.

Question 5: RBI increased the maximum balance limit per account in payment banks from Rs. 1 lakh to _______.

a) Rs. 5 lakh

b) Rs. 1.5 lakh

c) Rs. 3 lakh

d) Rs. 2 lakh

e) Rs. 2.5 lakh

5) Answer (D)

Solution:

RBI increased the maximum balance limit per account in payment banks from Rs. 1 lakh to Rs. 2 lakh.
Hence, option d is the correct answer.

Take a free SSC CHSL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: RBI made LEI(Legal Entity Identifier) mandatory for cross-border transactions of _____________ and above from 1st october 2022.

a) Rs. 20 crore

b) Rs. 25 crore

c) Rs. 100 crore

d) Rs. 50 crore

e) Rs. 75 crore

6) Answer (D)

Solution:

RBI made LEI(Legal Entity Identifier) mandatory for cross-border transactions of Rs. 50 crore and above from 1st october 2022.
Hence, option d is the correct answer.

Question 7: RBI setup a committee on NUE(New Umbrella Entity) licenses. How many members does this committee have?

a) three

b) seven

c) four

d) six

e) five

7) Answer (E)

Solution:

RBI setup a committee on NUE(New Umbrella Entity) licenses. This committee has five members. It is headed by P. Vasudevan.
Hence, option e is the correct answer.

Question 8: According to the data of RBI, which of the following states became India’s Largest Manufacturing Hub?

a) Karnataka

b) Gujarat

c) Andhra Pradesh

d) Maharashtra

e) Tamil Nadu

8) Answer (B)

Solution:

According to the data of RBI, Gujarat became India’s Largest Manufacturing Hub.
Hence, option b is the correct answer.

Question 9: What is the minimum ticket size for the issuance of securitization notes as per the RBI guidelines?

a) Rs. 2 crore

b) Rs. 10 crore

c) Rs. 1 crore

d) Rs. 20 crore

e) Rs. 5 crore

9) Answer (C)

Solution:

The minimum ticket size for the issuance of securitization notes as per the RBI guidelines is Rs. 1 crore.
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: What is the projection (during november) of RBI on CPI inflation for the year 2021-22?

a) 5.3%

b) 5.1%

c) 4.7%

d) 4.4%

e) 5.6%

10) Answer (A)

Solution:

The projection (during november) of RBI on CPI inflation for the year 2021-22 is 5.3%.
Hence, option a is the correct answer.

Question 11: RBI imposed a penalty of how much amount on Paytm Payments Bank during october?

a) Rs. 3 crore

b) Rs. 1 crore

c) Rs. 5 crore

d) Rs. 2 crore

e) Rs. 4 crore

11) Answer (B)

Solution:

RBI imposed a penalty of Rs. 1 crore on Paytm Payments Bank during october.
Hence, option b is the correct answer.

Question 12: RBI Retail Direct Scheme was launched by ________________.

a) Shiv Pratap Shukla

b) Nirmala Sitharaman

c) Shaktikanth Das

d) Anurag Thakur

e) Narendra Modi

12) Answer (E)

Solution:

RBI Retail Direct Scheme was launched by Narendra Modi along with RBI Integrated Ombudsman Scheme.
Hence, option e is the correct answer.

Question 13: First global hackathon named ‘HARBINGER 2021’ was launched by RBI. What is the theme of this event?

a) Easy Digital Access

b) Quick Online Payments

c) Smarter Digital Payments

d) Instant Digital Payments

e) Simple Online Payments

13) Answer (C)

Solution:

First global hackathon named ‘HARBINGER 2021’ was launched by the RBI. The theme of this event is Smarter Digital Payments.
Hence, option c is the correct answer.

Question 14: RBI revised PCA framework for banks which will be effective from ____________.

a) 1st July 2022

b) 1st December 2021

c) 1st March 2022

d) 1st January 2022

e) 1st October 2021

14) Answer (D)

Solution:

RBI revised PCA framework for banks which will be effective from 1st January 2022.
Hence, option d is the correct answer.

Question 15: Shaktikanta Das reappointed as governor of RBI for a further period of how many years from 10th december 2021?

a) 2 years

b) 1 years

c) 4 years

d) 5 years

e) 3 years

15) Answer (E)

Solution:

Shaktikanta Das reappointed as governor of RBI for a further period of 3 years from 10th december 2021.
Hence, option e is the correct answer.

Question 16: To give recommendations on the NUE(New Umbrella Entity) license, a committee was formed by RBI. It has how many members?

a) three

b) five

c) seven

d) eight

e) ten

16) Answer (B)

Solution:

To give recommendations on the NUE(New Umbrella Entity) license, a committee was formed by RBI. It has five members. It will be headed by P. Vasudevan.
Hence, option b is the correct answer.

Question 17: RBI has constituted an 8-member expert committee for strengthening the Urban Co-operative Banks. The committee will be chaired by which of the following persons?

a) Harsh Kumar Bhanwala

b) MS Sriram

c) Jyotindra Mehta

d) N.S Vishwanathan

e) Mukund Chitale

17) Answer (D)

Solution:

RBI has constituted an 8-member expert committee for strengthening the Urban Co-operative Banks. The committee will be chaired by N.S Vishwanathan.

Question 18: RBI constituted an advisory group to assist the RRA 2.0(Regulatory Review Authority). This advisory group was headed by ________________.

a) Abadaan Viccaji

b) S Janakiraman

c) T T Srinivasaraghavan

d) Gautam Thakur

e) Subir Saha

18) Answer (B)

Solution:

RBI constituted an advisory group to assist the RRA 2.0(Regulatory Review Authority). This advisory group was headed by S Janakiraman.
Hence, option b is the correct answer.

Question 19: RBI announced Term Liquidity Facility of how much for Healthcare in May?

a) Rs. 25,000 Crore

b) Rs. 75,000 Crore

c) Rs. 50,000 Crore

d) Rs. 40,000 Crore

e) Rs. 80,000 Crore

19) Answer (C)

Solution:

RBI announced Term Liquidity Facility of Rs. 50,000 Crore for Healthcare in May.
Hence, option c is the correct answer.

Question 20: RBI formed a working group to regulate digital lending frauds. How many internal members are there in the group?

a) Four

b) Three

c) Two

d) Five

e) Six

20) Answer (A)

Solution:

RBI formed a working group to regulate digital lending frauds. Four internal and two external members are there in the group. Total six members are there in the group.
Hence, option a is the correct answer.

Question 21: RBI sets up an advisory group to assist the Second Review Regulatory Authority. Who is the head of the advisory group?

a) Gautham Thakur

b) Ravi Duvvuru

c) Subir Saha

d) TT Srinivasaraghavan

e) S Janakiraman

21) Answer (E)

Solution:

S Janakiraman, Managing Director of State Bank of India is the head of the advisory group.

Question 22: RBI has imposed a penalty of ₹4 crores on which of the following banks for contravention of norms, including one related to “Frauds – Classification and Reporting”?

a) Union Bank

b) Punjab National Bank

c) Bank of India

d) State Bank of India

e) Bank of Baroda

22) Answer (C)

Solution:

RBI has imposed a penalty of ₹4 crores on Bank of India and ₹2 crores on Punjab National Bank for contravention of norms, including one related to “Frauds – Classification and Reporting”.

Question 23: RBI appointed a panel to suggest a four tier structure for Urban Co-operative banks. Who is the chairman of this panel?

a) M. K. Jain

b) Shaktikanta Das

c) Ajay Kumar Choudhary

d) N. S. Vishwanathan

23) Answer (D)

Solution:

RBI appointed a panel to suggest a four tier structure for Urban Co-operative banks. N. S. Vishwanathan is the chairman of this panel.
Hence, option d is the correct answer.

Question 24: India’s first maritime arbitration centre will be set up in ____________.

a) Gandhinagar

b) Surat

c) Vadodara

d) Ahmedabad

24) Answer (A)

Solution:

India’s first maritime arbitration centre will be set up in Gandhinagar.
Hence, option a is the correct answer.

Question 25: As per the ‘Scheme of Penalty for Non-replenishment of ATMs’, RBI will make a penalty of _______ if an ATM is out of cash for more than 10 hours in a month starting from october.

a) Rs. 25,000

b) Rs. 20,000

c) Rs. 10,000

d) Rs. 5,000

e) Rs. 15,000

25) Answer (C)

Solution:

As per the ‘Scheme of Penalty for Non-replenishment of ATMs’, RBI will make a penalty of Rs. 10,000 if an ATM is out of cash for more than 10 hours in a month starting from october.
Hence, option c is the correct answer.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here