**Profit And Loss Questions For SSC CGL PDF:**

Download Profit & Loss questions and answers for SSC CGL PDF with solutions. Important practice problems on profit, loss and discount based on asked questions in CGL Previous papers.

Download Profit And Loss Questions For SSC CGL PDF

All SSC/Banking/RRB Content @ Just Rs. 99

Download All SSC CGL Questions & Tricks PDF

**Question 1: **A company showroom gives a discount of 20% on the second grade shoes and a further discount of 15% on shareholder’s coupon. The total discount, a coupon holder will get is

a) 32%

b) 36%

c) 35%

d) 38%

**Question 2:** 20% profit is made when a discount of 20% is given on the marked price. When the discount is 30% profit will be

a) 4%

b) 5%

c) 6%

d) 7.5%

**Question 3:** A dealer buys a table listed at Rs. 1,500 and gets successive discounts of 20% and 10%. He spends Rs. 20 on transportation and sells it at a profit of 20%. Find the selling price of the table.

a) Rs. 1,420

b) Rs. 1,300

c) Rs. 1,320

d) Rs. 1,380

**Question 4:** If the cost price of 10 articles equals selling price of 9 articles, the gain or loss percent will be

a) $11\frac{1}{9}$ % loss

b) $1\frac{1}{9}$ % loss

c) $1\frac{1}{9}$ % gain

d) $11\frac{1}{9}$ % gain

**Question 5:** The price of an item was increased by 10%. This reduced the monthly total sales by 20%. The overall effect on the value of monthly sales is a

a) 10% increase

b) 10% decrease

c) 12% increase

d) 12% decrease

**Answers & Solutions:**

**1) Answer (A)**

Let original price = $100x$

After 1st discount of 20% =>$\frac{20}{100} * 100x = 20x$

Price = $100x-20x = 80x$

After 2nd discount of 15% => $\frac{15}{100} * 80x = 12x$

Price will become = $80x-12x = 68x$

=> Equivalent Discount % = $\frac{100x-68x}{100x}$ * 100 = 32%

**2) Answer (B)**

Let C.P. = $100x$

Profit = $\frac{20}{100} * 100x = 20x$

=> S.P. = $100x+20x = 120x$

Discount % = 20%

Let M.P. = $y$

=> $\frac{y-120x}{y}$ * 100 = 20

=> $4y = 600x$

=> M.P. = $150x$

When 30% discount is given => $\frac{30}{100} * 150x = 45x$

=> S.P. = $150x-45x = 105x$

=> Profit % = $\frac{105x-100x}{100x}$ * 100 = 5%

SSC CGL Impportant Questions and Answers PDF

**3) Answer (C)**

M.P. = 1500

After first discount of 20% => $\frac{20}{100}$ * 1500 = 300

=> Price after first discount = 1500-300 = 1200

After second discount of 10% => $\frac{10}{100}$ * 1200 = 120

=> Price after second discount = 1200-120 = 1080

Thus, the dealer purchased it for 1080 and spends 20 more on it

=> Total C.P. = 1080+20 = 1100

Profit = $\frac{20}{100}$ * 1100 = 220

=> S.P. = 1100+220 = 1320

**4) Answer (D)**

Let C.P. of 1 article = 1

=> C.P. of 10 articles = 10*1 = 10

which is equal to S.P. of 9

=> S.P. of 1 item = $\frac{10}{9}$

=> profit % = $\frac{\frac{10}{9}-1}{1}$ * 100

= $\frac{100}{9}$ = 11$\frac{1}{9}$%

**5) Answer (D)**

Let us assume the price of the article to be Rs. 100. Let the number of articles sold be 100.

Total sales = 100*100 = 10,000

Now, the price increases by 10% => New cost = Rs. 110

Sales decrease by 20% => New sales = 80 units.

Now, new sales value = 80*110 = Rs. 8800

%age change =(10000 – 8800) / 10000 = 1200/10000 = 12% decrease.

Option D is the right answer.

Top Rated APP for SSC CGL Preparation