Profit and Loss, Discount Questions for SSC CGL Set-3 PDF

0
1400
Profit and Loss, Discount Questions for SSC CGL Set-3 PDF
Profit and Loss, Discount Questions for SSC CGL Set-3 PDF

Profit and Loss, Discount Questions for SSC CGL Set-3 PDF

Download SSC CGL Profit and Loss, Discount questions with answers set-3 PDF based on previous papers very useful for SSC CGL exams. Very important Profit and Loss, Discount questions for SSC exams.

Download Profit and Loss, Discount Questions for SSC CGL Set-3 PDF

Take a free SSC CGL mock test

Get 790+ mocks for Rs. 100 – Coupon GOVTJOB

Question 1: Marked price of an item is Rs 900. On purchase of 2 items discount is 16%, on purchase of 5 items discount is 44%. Raksha buys 7 items, what is the effective discount?

a) 10 percent

b) 16 percent

c) 36 percent

d) 9.6 percent

Question 2: When a discount of 20% is given on a pizza, the profit is 32%. If the discount is 18%, then the profit is

a) 50 percent

b) 64.7 percent

c) 35.3 percent

d) 20.6 percent

Question 3: Marked price of an item is Rs 100. On purchase of 2 items discount is 25%, on purchase of 4 items discount is 43%. Rajasi buys 6 items, what is the effective discount?

a) 37 percent

b) 26.25 percent

c) 9.6 percent

d) 24.6 percent

Question 4: A dishonest milkman buys milk at Rs 25 per litre and adds 1/5 of water to it and sells the mixture at Rs 29 per litre. His gain is

a) 16 percent

b) 39.2 percent

c) 24 percent

d) 32 percent

Question 5: Raghuram sells a machine for Rs 43 lakhs at a loss. Had he sold it for Rs 53 lakh, his gain would have been 7 times the former loss. Find the cost price of the machine.

a) Rs 51.75 lakhs

b) Rs 59.14 lakhs

c) Rs 36.75 lakhs

d) Rs 44.25 lakhs

SSC CGL Previous Papers Download PDF

SSC CGL Free Mock Test

Question 6: Marked price of an item is Rs 200. On purchase of 1 item discount is 5%, on purchase of 2 items discount is 14%. Rajeshri buys 3 items, what is the effective discount?

a) 37 percent

b) 26.25 percent

c) 11 percent

d) 30.2 percent

Question 7: A rice trader buys 8 quintals of rice for Rs 3,600. 10% rice is lost in transportation. At what rate should he sell to earn 15% profit?

a) Rs 352.1 per quintal

b) Rs 517.5 per quintal

c) Rs 575 per quintal

d) Rs 582.3 per quintal

Question 8: A wholesaler sells a watch to a retailer at a profit of 33% and the retailer sells it to a customer at a loss of 20%. If the customer pays Rs 2,181.2, what had it cost the wholesaler?

a) Rs 2050

b) Rs 2320

c) Rs 2712

d) Rs 1780

Question 9: A shopkeeper by selling 21 Nike shoes, earns a profit equal to the selling price of 5 Nike shoes. His profit percentage is

a) 31.25 percent

b) 23.8 percent

c) 47.6 percent

d) 16.35 percent

Question 10: Ramesh purchases 75 articles for ₹ 10800 and sells them at a loss equal to the selling price of 5 articles. What will be the selling price of one article?

a) ₹156

b) ₹135

c) ₹144

d) ₹132

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

18000+ Questions – Free SSC Study Material

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

Marked price of item = Rs. 900

=> Marked price of 2 items = $2 \times 900$ = Rs. 1800

Amount saved on buying 2 items = $\frac{16}{100} \times 1800 = Rs. 288$

Marked price of 5 items = $5 \times 900$ = Rs. 4500

Amount saved on buying 5 items = $\frac{44}{100} \times 4500 = Rs. 1980$

Thus, on buying 7 items, total amount saved = 288 + 1980 = Rs. 2268

Total marked price of 7 items = $7 \times 900$ = Rs. 6300

$\therefore$ Effective discount = $\frac{2268}{6300} \times 100$

= $\frac{2268}{63} = 36 \%$

=> Ans – (C)

2) Answer (C)

Let Marked Price = $Rs. 100x$

When discount is 20%, Selling price = $\frac{100-20}{100} \times 100x = Rs. 80x$

Let Cost price = $Rs. y$

Profit % = $\frac{80x – y}{y} \times 100 = 32$

=> $\frac{80x – y}{y} = \frac{32}{100} = \frac{8}{25}$

=> $2000x – 25y = 8y$

=> $25y + 8y = 2000x$

=> $y = \frac{2000 x}{33} = 60.6x$

When discount is 18%, Selling price = $\frac{100-18}{100} \times 100x = Rs. 82x$

$\therefore$ Profit % = $\frac{82x – 60.6x}{60.6x} \times 100$

$\approx 35.3\%$

=> Ans – (C)

3) Answer (A)

Marked price of item = Rs. 100

=> Marked price of 2 items = $2 \times 100$ = Rs. 200

Amount saved on buying 2 items = $\frac{25}{100} \times 200 = Rs. 50$

Marked price of 4 items = $4 \times 100$ = Rs. 400

Amount saved on buying 4 items = $\frac{43}{100} \times 400 = Rs. 172$

Thus, on buying 6 items, total amount saved = 50 + 172 = Rs. 222

Total marked price of 6 items = $6 \times 100$ = Rs. 600

$\therefore$ Effective discount = $\frac{222}{600} \times 100$

= $\frac{222}{6} = 37 \%$

=> Ans – (A)

4) Answer (B)

The milkman adds $(\frac{1}{5})^{th}$ of water, thus total mixture = $1+\frac{1}{5} = \frac{6}{5}$

Cost price per litre of the mixture = $\frac{25}{\frac{6}{5}} = 25 \times \frac{5}{6} = Rs$ $20.83$

Selling price per litre = Rs. 29

$\therefore$ Profit % = $\frac{29-20.83}{20.83} \times 100$

= $\frac{817}{20.83} \approx 39.2\%$

=> Ans – (B)

5) Answer (D)

Let cost price of the machine = Rs. $x$ lakhs

When selling price = Rs. 43 lakhs

=> Loss = Rs. $(x – 43)$ lakhs

If selling price = Rs. 53 lakhs

=> Profit = Rs. $(53 – x)$ lakhs

According to ques, Profit = 7 $\times$ loss

=> $(53 – x) = 7 \times (x – 43)$

=> $53 – x = 7x – 301$

=> $7x + x = 301 + 53 = 354$

=> $x = \frac{354}{8} = $ Rs. $44.25$ lakhs

=> Ans – (D)

6) Answer (C)

Marked price of item = Rs. 200

Amount saved on buying 1 item = $\frac{5}{100} \times 200 = Rs. 10$

Marked price of 2 items = $2 \times 200$ = Rs. 400

Amount saved on buying 2 items = $\frac{14}{100} \times 400 = Rs. 56$

Thus, on buying 3 items, total amount saved = 10 + 56 = Rs. 66

Total marked price of 3 items = $3 \times 200$ = Rs. 600

$\therefore$ Effective discount = $\frac{66}{600} \times 100$

= $\frac{66}{6} = 11 \%$

=> Ans – (C)

7) Answer (C)

Cost price = Rs. 3600 for 8 quintals

Quantity of rice with the trader after transportation lost = $\frac{100 – 10}{100} \times 8$

= $\frac{36}{5}$ = 7.2 quintals

To have 15% profit, total selling price of the trader should be = $\frac{115}{100} \times 3600$

= Rs. 4140

$\therefore$ Selling price per quintal = $\frac{4140}{7.2} = Rs$ $575$

=> Ans – (C)

8) Answer (A)

For the wholesaler,

Let the cost price = Rs. $100x$

With profit of 33%, Selling price = $\frac{133}{100} \times 100x = Rs. 133x$

For the retailer,

Cost price = Rs. $133x$

With a loss of 20%, Selling price = $\frac{80}{100} \times 133x = Rs. 106.4x$

For the customer,

Cost price = $106.4x = 2181.2$

=> $x = \frac{2181.2}{106.4} = 20.5$

$\therefore$ Cost price for retailer = $100 \times 20.5 = Rs. 2050$

=> Ans – (A)

9) Answer (A)

Let cost price of a shoe = $Rs. x$

Selling price of a shoe = $Rs. y$

=> Selling price of 5 shoes = $Rs. 5y$

According to ques, => $21(y – x) = 5y$

=> $21y – 21x = 5y$

=> $16y = 21x$

=> $\frac{x}{y} = \frac{16}{21}$

Let Cost price, $x = 16$ and selling price, $y = 21$

$\therefore$ Profit % = $\frac{y – x}{x} \times 100$

= $\frac{21 – 16}{16} \times 100$

= $\frac{125}{4} = 31.25\%$

=> Ans – (A)

10) Answer (B)

Given that the Cost Price of 75 articles = Rs.10800
Let the Selling Price of each article = Rs.x
Then, Selling Price of 75 articles = Rs.75x
Selling Price of 5 articles = Rs.5x
=> 10800 – 75x = 5x
=> 80x = 10800
=> x = 135
Therefore, Selling Price of each article = Rs.135

SSC Free Previous Papers App

We hope this Profit and Loss, Discount Questions Set-3 PDF for SSC CGL Exam preparation is so helpful to you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here