Para Completion and Summary Questions for CAT PDF Test-2 consists of the important para completion questions for CAT. In CAT para completion questions the set of sentences is given and will be asked to find out the best sentence that follows the given sentences. You can practice more on para completion topic from the free CAT mock test.
Please download this PDF and also share it with other CAT aspirants.
You can also download our Para completion for CAT set-1 PDF
Questions on Para Completion Questions for CAT PDF
Para completion questions for CAT
From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.
The audiences for crosswords and sudoku, understandably, overlap greatly, but there are differences, too. A crossword attracts a more literary person, while sudoku appeals to a keenly logical mind. Some crossword enthusiasts turn up their noses at sudoku because they feel it lacks depth. A good crossword requires vocabulary, knowledge, mental flexibility and sometimes even a sense of humor to complete. It touches numerous areas of life and provides an “Aha!” or two along the way. _____
A. Sudoku, on the other hand, is just a logical exercise, each one similar to the last.
B. Sudoku, incidentally, is growing faster in popularity than crosswords, even among the literati.
C. Sudoku, on the other hand, can be attempted and enjoyed even by children.
D. Sudoku, however, is not exciting in any sense of the term.
Most firms consider expert individuals to be too elitist, temperamental, egocentric, and difficult to work with. Force such people to collaborate on a high-stakes project and they just might come to fisticuffs. Even the very notion of managing such a group seems unimaginable. So most organizations fall into default mode, setting up project teams of people who get along nicely. ______
A. The result, however, is disastrous.
B. The result is mediocrity.
C. The result is creation of experts who then become elitists.
D. Naturally, they drive innovations.
Thus the end of knowledge and the closing of the frontier that it symbolizes is not a looming crisis at all, but merely one of many embarrassing fits of hubris in civilization’s long industry. In the end, it will pass away and be forgotten. Ours is not the first generation to struggle to understand the organizational laws of the frontier, deceive itself that it has succeeded, and go to its grave having failed. _____
A. One would be wise to be humble.
B. But we might be the first generation to actually reach the frontier.
C. But we might be the first generation to deal with the crisis.
D. However, this time the success is not illusory.
Federer’s fifth grand slam win prompted a reporter to ask whether he was the best ever. Federer is certainly not lacking in confidence, but he wasn’t about to proclaim himself the best ever. “The best player of this generation, yes”, he said, “But nowhere close to ever. Just look at the records that some guys have. I’m a minnow.” ______
A. His win against Agassi, a genius from the previous generation, contradicts that.
B. Sampras, the king of an earlier generation, was as humble.
C. He is more than a minnow to his contemporaries.
D. The difference between ‘the best of this generation’ and ‘the best ever’ is a matter of perception.
As you have downloaded our Para Completion Questions for CAT PDF, you can also download our CAT Formulas PDF
Answers and Solutions:
1) Answer (A)
The last line of the paragraph should talk about Sudoku and the description should be in contrast to the description of Crossword. a) captures this the best way.
2) Answer (B)
The last sentence should talk about the result of forming such a team.
And from the flow of the paragraph, it is clear that such a result will be mediocre.
So, the best concluding sentence is b.
3) Answer (A)
The paragraph says that it is not a crisis. So, option c) is wrong. Also, the frontier has not been reached and the it is not a success story. So, options b) and d) are also incorrect concluding statements. The best concluding sentence is a).
4) Answer (C)
We must select that sentence that follows the line of thought presented in the passage.
The author talks about the question asked by the reporter to Federer. Federer says that he was the best player of his generation but not even close to all-time best. He says that compared to “some guys” he is a minnow. So, the concluding line must be related to his answer.
Now, let’s check each of the options. Agassi might not be one of the “some guys” that Federer referred to in his statement and hence, the concluding sentence cannot be option A. Moreover, the win against Agassi does not prove that he is an all-time best tennis player. So, option A is wrong.
Option B is clearly out of scope as Sampras was not mentioned anywhere in the given passage.
Option C says that Federer is more than a minnow to his contemporaries. This sentence extends the idea given in the previous sentence and hence is in line with rest of the passage. Also, this line concludes the paragraph perfectly. Hence, sentence C could be the answer.
Option D is definitely related to the paragraph, but is not related to the question posed by the reporter. Between options C and D, option C fits better because it is more related to the question posed by the reporter and the answer given by Federer.
Hence, option C is the answer.