Number Series Questions for SSC CPO PDF

0
270
Number Series Questions for SSC CPO PDF
Number Series Questions for SSC CPO PDF

Number Series Questions for SSC CPO PDF

Download SSC CPO  Number Series Questions with answers PDF based on previous papers very useful for SSC CPO exams. 15 Very important Number Series Questions for SSC exams.

Download Number Series Questions for SSC CPO PDF

10 SSC CPO Mocks for Rs. 117

Take a free mock test for SSC CPO

Download SSC CPO Previous Papers PDF

Question 1: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
19, 29, 40, 44, ?

a) 50

b) 52

c) 54

d) 48

Question 2: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
7, 13, 21, 31, 43, 57, ?

a) 73

b) 83

c) 78

d) 63

Question 3: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
3, 12, 48, ?

a) 96

b) 184

c) 192

d) 384

Question 4: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
9, 1331, 18, 121, 27, ?

a) 19

b) 11

c) 17

d) 13

Question 5: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
3, 4, 12, 48, ?

a) 426

b) 576

c) 467

d) 512

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

Download SSC CPO Previous Papers PDF

Question 6: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
3, 6, 11, 20, ?

a) 42

b) 41

c) 37

d) 47

Question 7: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
8, 27, 125, 343, ?

a) 1000

b) 729

c) 1331

d) 1728

Question 8: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
35, 39, 34, 38, ?

a) 39

b) 33

c) 32

d) 31

Question 9: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
64, 100, 169, 289, ?

a) 484

b) 444

c) 404

d) 468

18000+ Questions – Free SSC Study Material

Question 10: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
3, 7, 13, 27, 53, ?

a) 105

b) 106

c) 107

d) 103

Question 11: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
289, 256, 225, 196, ?

a) 164

b) 165

c) 169

d) 170

Question 12: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
0, 4, 18, 48, 100, 180, ?

a) 294

b) 211

c) 186

d) 222

Question 13: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
5, 30, 155, 780, ?

a) 4000

b) 3905

c) 3900

d) 3805

Question 14: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
250, 370, 394, 400, ?

a) 401

b) 404

c) 402

d) 406

Question 15: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
8,21,60,177,?

a) 425

b) 528

c) 525

d) 575

Free SSC Practice Tests

200+ Free GK Online Tests

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

The sum of digits of the previous number is added to the next number.

1 + 9 = 10 -> 19 + 10 = 29

2 + 9 = 11 -> 29 + 11 = 40

4 + 0 = 4 -> 40 + 4 = 44

4 + 4 = 8 -> 44 + 8 = 52

=> Ans – (B)

2) Answer (A)

Even numbers are added.

Thus, missing number = 73

=> Ans – (A)

3) Answer (C)

All the numbers are multiplied by 4.

Thus, missing number = 192

=> Ans – (C)

4) Answer (B)

The pattern followed is for the alternate terms is :

Thus, missing number = 11

=> Ans – (B)

5) Answer (B)

The previous number is multiplied.

4 $\times3$ = 12

12 $\times4$ = 48

48 $\times12$ = 576

=> Ans – (B)

6) Answer (C)

The pattern followed is :

Thus, missing number = 37

=> Ans – (C)

7) Answer (C)

Series of cubes of successive prime numbers.

$2^3$ = 8

$3^3$ = 27

$5^3$ = 125

$7^3$ = 343

$11^3$ = 1331

=> Ans – (C)

8) Answer (B)

The pattern followed is :

Thus, missing number = 33

=> Ans – (B)

9) Answer (A)

The pattern followed is :

Thus, missing number = 484

=> Ans – (A)

10) Answer (C)

The pattern followed is :

Thus, missing term = 107

=> Ans – (C)

11) Answer (C)

The pattern followed is that squares of natural numbers in decreasing order are given.

Thus, missing term = 169

=> Ans – (C)

12) Answer (A)

The pattern followed is :

Thus, missing term = 294

=> Ans – (A)

13) Answer (B)

The pattern followed is that each number is multiplied by 5 and then 5 is added.

Thus, missing term = 3905

=> Ans – (B)

14) Answer (C)

The pattern followed is :

Thus, missing term = 402

=> Ans – (C)

15) Answer (B)

The pattern followed is :

8 $\times3-3$ = 21

21 $\times3-3$ = 60

60 $\times3-3$ = 177

177 $\times3-3$ = 528

=> Ans – (B)

SSC CPO Free Mock Tests

DOWNLOAD APP FOR SSC FREE MOCKS

We hope this Number Series Questions for SSC CPO Exam will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here