Number Series Questions for SSC CGL PDF

0
2450
Number Series Questions for SSC CGL PDF
Number Series Questions for SSC CGL PDF

Number Series Questions for SSC CGL PDF:

Number Series Questions for SSC CGL PDF

40 SSC CGL (latest pattern mocks) – Rs. 149

Download All SSC CGL Questions & Tricks PDF

Cracku Pass - All Banking/SSC/RRB Content

a) 32Question 1: Which number will complete the series?
6 , 8 , 17 , 19 , 28 , 30 , ?

b) 37
c) 38
d) 39

Question 2: Find the missing number in the series:
219, 211, 204, 198, ?, 189

a) 189
b) 192
c) 193
d) 196

Question 3: Which number will complete the series?
63, 72, 81, 90, ____, 108

a) 80
b) 99
c) 100
d) 117

Question 4: A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
41, 43, 47, 53, ?

a) 59
b) 63
c) 61
d) 65

SSC CGL 2018 Syllabus PDF

Take SSC CGL Free Mock Test

Question 5: A series is given below with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
124, 235, 346, 457, ?

a) 455
b) 465
c) 565
d) 568

Question 6: A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
6,11,21,36,56,?

a) 42
b) 51
c) 81
d) 91

Question 7: A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
2, 7, 14, 23, 34, ?

a) 47
b) 39
c) 42
d) 46

Question 8: Which number will complete the series?
14, 27, 52, 101, 198, ?

a) 381
b) 395
c) 391
d) 394

Question 9: A series is given with one term missing, Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
19, 28, 39, 52, ?, 84

a) 39
b) 52
c) 67
d) 84

Question 10: Which one number when placed at the sign of interrogation shall complete the series.
3, 6, 18, 72, …?…, 2160

a) 144
b) 216
c) 288
d) 360

Top Rated APP for SSC CGL Preparation

Answers & Solutions for Number Series Questions for SSC CGL PDF:

Solutions:

1) Answer (D)
The numbers ‘2’ and ‘9’ are alternatively added.
6 + 2 = 8
8 + 9 = 17
17 + 2 = 19
19 + 9 = 28
28 + 2 = 30
30 + 9 = 39
=> Ans – (D)

2) Answer (C)
The pattern followed is :
219 – 8 = 211
211 – 7 = 204
204 – 6 = 198
198 – 5 = 193
193 – 4 = 189
=> Ans – (C)

3) Answer (B)
The pattern followed is :
63 + 9 = 72
72 + 9 = 81
81 + 9 = 90
90 + 9 = 99
99 + 9 = 108
=> Ans – (B)

4) Answer (C)
Consecutive even numbers are added.
41 + 2 = 43
43 + 4 = 47
47 + 6 = 53
53 + 8 = 61
=> Ans – (C)

5) Answer (D)
Expression : 124, 235, 346, 457, ?
The pattern followed is that each digit of the numbers forms consecutive natural numbers.
1st digit : 1 , 2 , 3 , 4 , 5
2nd digit : 2 , 3 , 4 , 5 , 6
3rd digit : 4 , 5 , 6 , 7 , 8
Thus, missing number = 568
=> Ans – (D)

6) Answer (C)
The pattern followed is that multiples of 5 are added.
6 + 5 = 11
11 + 10 = 21
21 + 15 = 36
36 + 20 = 56
56 + 25 = 81
=> Ans – (C)

7) Answer (A)
Consecutive odd numbers starting from 5 are added.
2 + 5 = 7
7 + 7 = 14
14 + 9 = 23
23 + 11 = 34
34 + 13 = 47
=> Ans – (A)

8) Answer (C)
The pattern followed is :
14 + (14 – 1) = 27
27 + (27 – 2) = 52
52 + (52 – 3) = 101
101 + (101 – 4) = 198
198 + (198 – 5) = 391
=> Ans – (C)

9) Answer (C)
Consecutive odd numbers are added.
19 + 9 = 28
28 + 11 = 39
39 + 13 = 52
52 + 15 = 67
67 + 17 = 84
=> Ans – (C)

10) Answer (D)
Consecutive natural numbers are multiplied.
3 × 2 = 6
6 × 3 = 18
18 × 4 = 72
72 × 5 = 360
360 × 6 = 2160
=> Ans – (D)

SSC CGL Free Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here