Number Series Questions for MAH-CET

0
188
Number Series Questions
Number Series Questions

Number Series Questions for MAH-CET

Here you can download a free Number Series questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find the Number Series of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Number Series questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Number Series MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Number Series Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Question 1: What would be the compound interest accrued on an amount of Rs. 9,000 at the rate of 11 p.c.p.a. in two years ?

a) Rs. 2089.90

b) Rs. 2140.90

c) Rs. 2068.50

d) Rs. 2085.50

e) None of these

1) Answer (E)

Solution:

$C.I. = P [(1 + \frac{R}{100})^T – 1]$

= $9000 [(1 + \frac{11}{100})^2 – 1]$

= $9000 [(1.11)^2 – 1]$

= $9000 \times (1.2321 – 1)$

= $9000 \times 0.2321$ = Rs. $2,088.90$

Instructions

What will come in place of the question mark (?) in the following number series ?

Question 2: If $\frac{7x}{12}-12=23+\frac{3x}{8}$, find the value of x

a) 164

b) 168

c) 165

d) 180

e) 140

2) Answer (B)

Solution:

Expression : $\frac{7x}{12}-12=23+\frac{3x}{8}$

=> $\frac{7x}{12} – \frac{3x}{8} = 23 + 12$

=> $\frac{5x}{24} = 35$

=> $x = 7 * 24 = 168$

Question 3: 40, 20, 30, 75, 262.5, ?

a) 1181.25

b) 1182.25

c) 1281.25

d) 1161.25

e) 1811.25

3) Answer (A)

Solution:

The pattern here followed is :

40 * $\frac{1}{2}$ = 20

20 * $\frac{3}{2}$ = 30

30 * $\frac{5}{2}$ = 75

75 * $\frac{7}{2}$ = 262.5

262.5 * $\frac{9}{2}$ = 1181.25

Question 4: If $\frac{7x}{12}-12=23+\frac{3x}{8}$, find the value of x

a) 164

b) 168

c) 165

d) 180

e) 140

4) Answer (B)

Solution:

Expression : $\frac{7x}{12}-12=23+\frac{3x}{8}$

=> $\frac{7x}{12} – \frac{3x}{8} = 23 + 12$

=> $\frac{5x}{24} = 35$

=> $x = 7 * 24 = 168$

Question 5: 400, 800, 880, 896, 899.2, ?

a) 889.48

b) 898.48

c) 899.64

d) 899.84

e) None of these

5) Answer (D)

Solution:

The pattern here followed is :

400 + 400 = 800

800 + 400 * $\frac{1}{5}$ = 800 + 80 = 880

880 + 80 * $\frac{1}{5}$ = 880 + 16 = 896

896 + 16 * $\frac{1}{5}$ = 896 + 3.2 = 899.2

899.2 + 3.2 * $\frac{1}{5}$ = 899.2 + 0.64 = 899.84

Take Free MAH-CET mock tests here

Enrol to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

Question 6: 12, 13, 21, 85, 597, ?

a) 4683

b) 4663

c) 4693

d) 4863

e) None of these

6) Answer (C)

Solution:

The pattern here followed is :

12 + $1^3$ = 13

13 + $2^3$ = 21

21 + $4^3$ = 85

85 + $8^3$ = 597

597 + $16^3$ = 4693

Question 7: 20, 38, 74, 146, 290, ?

a) 576

b) 578

c) 580

d) 574

e) None of these

7) Answer (B)

Solution:

The pattern here followed is :

20 * 2 – 2 = 38

38 * 2 – 2 = 74

74 * 2 – 2 = 146

146 * 2 – 2 = 290

290 * 2 – 2 = 578

Question 8: 5, 12.5, 32.5, 105, 427.5, ?

a) 2145

b) 2045

c) 2245

d) 2005

e) None of these

8) Answer (A)

Solution:

The pattern here followed is :

5 * 1 + 7.5 = 12.5

12.5 * 2 + 7.5 = 32.5

32.5 * 3 + 7.5 = 105

105 * 4 + 7.5 = 427.5

427.5 * 5 + 7.5 = 2145

Instructions

What will come in place of the question mark (?) in the given number series?

Question 9: 2, 7, 26, 101, 400, ?

a) 1595

b) 980

c) 1294

d) 896

e) 1080

9) Answer (A)

Solution:

The pattern here followed is :

2 $\times 4 – 1$ = 7

7 $\times 4 – 2$ = 26

26 $\times 4 – 3$ = 101

101 $\times 4 – 4$ = 400

400 $\times 4 – 5$ = 1595

Question 10: 721, 361, 181, 91, 46, ?

a) 22

b) 28

c) 18

d) 20.5

e) 23.5

10) Answer (E)

Solution:

The pattern is :

721 $- 360$ = 361

361 $ – \frac{360}{2} = 361 – 180$ = 181

181 $ – \frac{180}{2} = 181 – 90$ = 91

91 $ – \frac{90}{2} = 91 – 45$ = 46

46 $ – \frac{45}{2} = 46 – 22.5$ = 23.5

Question 11: 3, 27, 189, 945, ?, 2835

a) 2835

b) 3780

c) 945

d) 1890

e) 4725

11) Answer (A)

Solution:

The pattern is :

3 $\times 9$ = 27

27 $\times 7$ = 189

189 $\times 5$ = 945

945 $\times 3$ = 2835

2835 $\times 1$ = 2835

Question 12: 154, 158, 185, 201, 326, ?

a) 424

b) 354

c) 362

d) 380

e) 398

12) Answer (C)

Solution:

The pattern is :

154 $ + 2^2$ = 158

158 $ + 3^3$ = 185

185 $ + 4^2$ = 201

201 $ + 5^3$ = 326

326 $ + 6^2$ = 362

Question 13: 369, 380, 402, 435, ?, 534

a) 452

b) 501

c) 528

d) 479

e) 494

13) Answer (D)

Solution:

Successive multiples of 11 are added

369 $ + 11 \times 1$ = 380

380 $ + 11 \times 2$ = 402

402 $ + 11 \times 3$ = 435

435 $ + 11 \times 4$ = 479

479 $ + 11 \times 5$ = 534

Question 14: 16 8 12 30 ? 472.5

a) 104

b) 103

c) 106

d) 105

e) None of these

14) Answer (D)

Solution:

Odd multiples of $\frac{1}{2}$ are multiplied

16 $\times \frac{1}{2}$ = 8

8 $\times \frac{3}{2}$ = 12

12 $\times \frac{5}{2}$ = 30

30 $\times \frac{7}{2}$ = 105

105 $\times \frac{9}{2}$ = 472.5

Question 15: 2, 5, 12, 27, 58, ?

a) 122

b) 121

c) 123

d) 120

e) None of these

15) Answer (B)

Solution:

Each number is multiplied by 2 and then consecutive natural numbers are added

2 $\times 2 + 1$ = 5

5 $\times 2 + 2$ = 12

12 $\times 2 + 3$ = 27

27 $\times 2 + 4$ = 58

58 $\times 2 + 5$ = 121

Question 16: 18 19.7 16.3 23.1 9.5 ?

a) 36.5

b) 36.8

c) 36.7

d) 36.9

e) None of these

16) Answer (C)

Solution:

The pattern is :

18 $+ 1.7 \times 2^0$ = 19.7

19.7 $- 1.7 \times 2^1$ = 16.3

16.3 $+ 1.7 \times 2^2$ = 23.1

23.1 $- 1.7 \times 2^3$ = 9.5

9.5 $+ 1.7 \times 2^4$ = 36.7

Question 17: 68, ?, 77, 104, 168, 293

a) 69

b) 70

c) 68

d) 74

e) None of these

17) Answer (A)

Solution:

Cubes of consecutive natural numbers are added

68 $+ 1^3$ = 69

69 $+ 2^3$ = 77

77 $+ 3^3$ = 104

104 $+ 4^3$ = 168

168 $+ 5^3$ = 293

Instructions

What will come in place of question mark (?) in the given number series ?

Question 18: 63 72 97 146 227 ?

a) 263

b) 466

c) 348

d) 329

e) 384

18) Answer (C)

Solution:

Square of odd numbers are added

63 $+ 3^2$ = 72

72 $+ 5^2$ = 97

97 $+ 7^2$ = 146

146 $+ 9^2$ = 227

227 $+ 11^2$ = 348

Question 19: 16 ? 32 16 4 0.5

a) 28

b) 20

c) 24

d) 32

e) 18

19) Answer (D)

Solution:

The pattern is :

16 $\times 2$ = 32

32 $\times 1$ = 32

32 $\times \frac{1}{2}$ = 16

16 $\times \frac{1}{4}$ = 4

4 $\times \frac{1}{8}$ = 0.5

Question 20: 8 20 35 54 78 ?

a) 114

b) 169

c) 108

d) 123

e) 136

20) Answer (C)

Solution:

The pattern is :

8 + $12$ = 20

20 + $12 + 3$ = 35

35 + $12 + 3 + 4$ = 54

54 + $12 + 3 + 4 + 5$ = 78

78 + $12 + 3 + 4 + 5 + 6$ = 108

Question 21: 16.8 16.85 16.75 16.9 16.7 ?

a) 17.5

b) 17.25

c) 16.95

d) 16.25

e) 18.85

21) Answer (C)

Solution:

Multiples of 0.05 are alternatively added and subtracted

16.8 $+ 0.05 \times 1$ = 16.85

16.85 $- 0.05 \times 2$ = 16.75

16.75 $+ 0.05 \times 3$ = 16.9

16.9 $- 0.05 \times 4$ = 16.7

16.7 $+ 0.05 \times 5$ = 16.95

Question 22: 8 ? 16 48 192 960

a) 16

b) 10

c) 12

d) 14

e) 8

22) Answer (E)

Solution:

Consecutive natural numbers are added

8 $\times 1$ = 8

8 $\times 2$ = 16

16 $\times 3$ = 48

48 $\times 4$ = 192

192 $\times 5$ = 960

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here