Number Series Questions for MAH-CET PDF

0
1412
Number Series Questions
Number Series Questions

Number Series Questions for MAH-CET PDF

Here you can download the important MAH – CET Number Series Questions PDF by Cracku. Very Important MAH – CET 2022 and These questions will help your MAH – CET preparation. So kindly download the PDF for reference and do more practice.

Download Number Series Questions for MAH-CET PDF

Enroll to MAH-CET Crash Course

Instructions

In each of the following questions a number series is given.After the series , a number is given followed by a (a),(b),(c),(d) and (e).You are required to complete the series starting with the number given following the sequences of the given series?

Question 1: 12  24  96  576  4608
5   (a)  (b)  (c)     (d)       (e)
What will come in place of (c) ?

a) 1080

b) 676

c) 3608

d) 3456

e) None of these

1) Answer (E)

Solution:

The pattern followed is that all the even natural numbers are multiplied.

12 $\times 2$ = 24

24 $\times 4$ = 96

96 $\times 6$ = 576

576 $\times 8$ = 4608

Similarly,

5 $\times 2$ = 10

10 $\times 4$ = 40

40 $\times 6$ = 240

=> Ans – (E)

Question 2: 150   299    601  1197 2401   4793
60     (a)    ( b)     (c)    (d)      (e)
What will come in place of (e) ?

a) 1917.2

b) 1913

c) 1922

d) 861

e) None of these

2) Answer (B)

Solution:

The pattern followed is :

150 $\times 2 – 1$ = 299

299 $\times 2 + 3$ = 601

601 $\times 2 – 5$ = 1197

1197 $\times 2 + 7$ = 2401

2401 $\times 2 – 9$ = 4793

Similarly,

60 $\times 2 – 1$ = 119

119 $\times 2 + 3$ = 241

241 $\times 2 – 5$ = 477

477 $\times 2 + 7$ = 961

961 $\times 2 – 9$ = 1913

=> Ans – (B)

Question 3: 3     9      81    6561
2    (a)    (b)      (c)      (d)    (e)
What will come in place of (d) ?

a) 656

b) 4374

c) 1024

d) 65536

e) None of these

3) Answer (D)

Solution:

The pattern followed is that each number is squared

$3^2$ = 9

$9^2$ = 81

$81^2$ = 6561

Similarly,

$2^2$ = 4

$4^2$ = 16

$16^2$ = 256

$256^2$ = 65536

=> Ans – (D)

Question 4: 3    7      24    101   512
5   (a)   (b)     (c)     (d)   (e)
What will come in place of (c) ?

a) 55

b) 149

c) 168

d) 752

e) None of these

4) Answer (B)

Solution:

The pattern followed is :

3 $\times 2+1$ = 7

7 $\times 3+3$ = 24

24 $\times 4+5$ = 101

101 $\times 5+7$ = 512

Similarly,

5 $\times 2+1$ = 11

11 $\times 3+3$ = 36

36 $\times 4+5$ = 149

=> Ans – (B)

Question 5: What will come in the place of question mark (?) in the following series ?
2  9  28  65 ?

a) 96

b) 106

c) 126

d) 130

e) None of these

5) Answer (C)

Solution:

Each number is of the form $(n^3+1)$ where $n$ is a natural number

$1^3+1$ = 2

$2^3+1$ = 9

$3^3+1$ = 28

$4^3+1$ = 65

$5^3+1$ = 126

=> Ans – (C)

Take Free MAH-CET mock tests here

Instructions

What will come in place of the question mark (?) in each of the following number series.

Question 6: 8, 5.5, 8.5, 23, 89.5, ?

a) 455

b) 420.5

c) 445

d) 415.5

e) 433

6) Answer (C)

Solution:

The pattern followed is :

8 $\times 1 – 2.5$ = 5.5

5.5 $\times 2 – 2.5$ = 8.5

8.5 $\times 3 – 2.5$ = 23

23 $\times 4 – 2.5$ = 89.5

89.5 $\times 5 – 2.5$ = 445

Question 7: 31, 15, 21, 50, ?, 767.25

a) 160.5

b) 171.5

c) 156.5

d) 122.5

e) 143.5

7) Answer (B)

Solution:

The pattern followed is :

31 $\times 0.5 – 0.5$ = 15

15 $\times 1.5 – 1.5$ = 21

21 $\times 2.5 – 2.5$ = 50

50 $\times 3.5 – 3.5$ = 171.5

171.5 $\times 4.5 – 4.5$ = 767.25

Question 8: 402, 400, 388, 358, 302, ?

a) 212

b) 236

c) 190

d) 182

e) 210

8) Answer (A)

Solution:

The pattern followed is :

402 $- (1 \times 2)$ = 400

400 $- (3 \times 4)$ = 388

388 $- (5 \times 6)$ = 358

358 $- (7 \times 8)$ = 302

302 $- (9 \times 10)$ = 212

Question 9: 16, 19, 24, 33, 50, ?

a) 83

b) 66

c) 99

d) 74

e) 102

9) Answer (A)

Solution:

The pattern is :

16 + 3 = 19

19 + 5 (= 3 + 2) = 24

24 + 9 (= 5 + 4) = 33

33 + 17 (= 9 + 8) = 50

50 + 33 (= 17 + 16) = 83

Question 10: 158, 78, 38, 18, 8, ?

a) 3

b) 5

c) 2

d) 7

e) 6

10) Answer (A)

Solution:

Each number is divided by 2 and then 1 is subtracted.

158 $\div 2 – 1$ = 78

78 $\div 2 – 1$ = 38

38 $\div 2 – 1$ = 18

18 $\div 2 – 1$ = 8

8 $\div 2 – 1$ = 3

Question 11: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
9  10  39  220  ?  14382

a) 1589

b) 1598

c) 1958

d) 1985

e) 1835

11) Answer (A)

Solution:

The pattern followed is :

9 $\times 1 + 1^2$ = 10

10 $\times 3 + 3^2$ = 39

39 $\times 5 + 5^2$ = 220

220 $\times 7 + 7^2$ = 1589

1589 $\times 9 + 9^2$ = 14382

Question 12: What will come in place of thequestion mark (?) in the following number series?
121  238  472  ?  1876  3748

a) 1008

b) 948

c) 944

d) 940

e) 1005

12) Answer (D)

Solution:

Each number is multiplied by 2 and then 4 is subtracted from it.

121 $\times 2 – 4$ = 238

238 $\times 2 – 4$ = 472

472 $\times 2 – 4$ = 940

940 $\times 2 – 4$ = 1876

1876 $\times 2 – 4$ = 3748

Question 13: What will come in place of thequestion mark (?) in the following number series?
44  ?  99   148.5  222.75  334.125

a) 44

b) 55

c) 66

d) 33

e) 35

13) Answer (C)

Solution:

Each number is multiplied by $\frac{3}{2}$

44 $\times \frac{3}{2}$ = 66

66 $\times \frac{3}{2}$ = 99

99 $\times \frac{3}{2}$ = 148.5

148.5 $\times \frac{3}{2}$ = 222.75

222.75 $\times \frac{3}{2}$ = 334.125

Question 14: What will come in place of thequestion mark (?) in the following number series?
33  16.5  ?  24.75    49.5  123.75

a) 18.5

b) 16.5

c) 8.5

d) 8.25

e) None of these

14) Answer (B)

Solution:

The pattern followed is :

33 $\times \frac{1}{2}$ = 16.5

16.5 $\times \frac{2}{2}$ = 16.5

16.5 $\times \frac{3}{2}$ = 24.75

24.75 $\times \frac{4}{2}$ = 49.5

49.5 $\times \frac{5}{2}$ = 123.75

Question 15: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
20  23  30  43  64  ?

a) 95

b) 90

c) 100

d) 105

e) 96

15) Answer (A)

Solution:

Numbers of the form $n^2 – (n-1)$ are added, where $n$ is an integer starting from 2

23 $+ 2^2 – 1$ = 23

23 $+ 3^2 – 2$ = 30

30 $+ 4^2 – 3$ = 43

43 $+ 5^2 – 4$ = 64

64 $+ 6^2 – 5$ = 95

Question 16: What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?
1, 5, 17, 53, 161, 485, ?

a) 1168

b) 1254

c) 1457

d) 1372

e) None of these

16) Answer (C)

Solution:

The pattern here followed is :

1 * 3 + 2 = 5

5 * 3 + 2 = 17

17 * 3 + 2 = 53

53 * 3 + 2 = 161

161 * 3 + 2 = 485

485 * 3 + 2 = 1457

Question 17: What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question?
$54.786 \div 10.121 \times 4.454 = ?$

a) 84

b) 48

c) 118

d) 58

e) 24

17) Answer (E)

Solution:

Expression : $54.786 \div 10.121 \times 4.454 = ?$

= $\frac{55}{10} \times 4.5$

= $24.75 \approx 24$

Question 18: What should come in place of the question mark (?) in the following number series?
2 5 11 23 47 95 ?

a) 168

b) 154

c) 191

d) 172

e) None of these

18) Answer (C)

Solution:

The pattern here followed is :

2 * 2 + 1 = 5

5 * 2 + 1 =  11

11 * 2 + 1 = 23

23 * 2 + 1 = 47

47 * 2 + 1 = 95

95 * 2 + 1 = 191

Question 19: What should come in place of the question mark (?) in the following number series?
1 4 14 45 139 422 ?

a) 1268

b) 1234

c) 1272

d) 1216

e) None of these

19) Answer (C)

Solution:

The pattern here followed is :

1 * 3 + 1 = 4

4 * 3 + 2 = 14

14 * 3 + 3 = 45

45 * 3 + 4 = 139

139 * 3 + 5 = 422

422 * 3 + 6 = 1272

Question 20: What is the least number to be added to 2530 to make it a perfect square ?

a) 50

b) 65

c) 75

d) 80

e) None of these

20) Answer (E)

Solution:

We know that $50^2 = 2500$ and $51^2 = 2601$

$\because$ 2500 < 2530 < 2601

$\therefore$ Required number = 2601 – 2530 = 71

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here