Number Analogy Questions for SSC CGL PDF

0
2988
Number Analogy Questions for SSC CGL PDF
Number Analogy Questions for SSC CGL PDF

Number Analogy Questions for SSC CGL PDF

Download SSC CGL Number Analogy  Questions with answers PDF based on previous papers very useful for SSC CGL exams. Top-10 Very Important Questions for SSC Exams.

Take a free SSC CGL mock test

Get 200 SSC mocks for just Rs. 249. Enroll here

Take a free mock test for SSC CGL

Download SSC CGL Previous Papers PDF

More SSC CGL Important Questions and Answers PD

Download Number Analogy Questions for SSC CGL PDF

Instructions

In the following questions, select the related letters/word/number from the given alternatives.

Question 1: 10 : 91 :: 9 : ?

a) 69

b) 82

c) 89

d) 97

Question 2: 7:56::9:?

a) 63

b) 81

c) 90

d) 99

Question 3: 20 : 50 : : 100 : ?

a) 150

b) 250

c) 200

d) 156

Question 4: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
School : Teacher : : Hospital : ?

a) Clerk

b) Doctor

c) Student

d) Patient

Question 5: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
JY : 35 : : RT : ?

a) 48

b) 38

c) 35

d) 24

Question 6: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
AD : N : : BD : ?

a) P

b) X

c) Y

d) Z

Question 7: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
97 : 2 : : 84 : ?

a) 4

b) 3

c) 6

d) 5

SSC CGL Previous Papers Download PDF

SSC CGL Free Mock Test

Question 8: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
Dissemble : Feign : : Divulge : ?

a) Mollify

b) Request

c) Agree

d) Disclose

Question 9: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
EF : OP : : ? : ST

a) GH

b) LM

c) JK

d) IJ

Question 10: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
TZ : GA : : QR : ?

a) KN

b) RS

c) NQ

d) JI

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

18000+ Questions – Free SSC Study Material

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

Expression = 10 : 91 :: 9 : ?

The pattern followed is = $n:9n+1$

Eg = $10:9\times10+1=10:91$

Similarly, $9\times9+1=81+1=82$

=> Ans – (B)

2) Answer (C)

Expression = 7:56::9:?

The pattern followed is = $n:n^2+n$

Eg = $7:7^2+7=7:56$

Similarly, $9^2+9=81+9=90$

=> Ans – (C)

3) Answer (B)

Expression = 20 : 50 : : 100 : ?

The pattern followed is = $n:2.5n$

Eg = $20:20\times2.5=20:50$

Similarly, $100\times2.5=250$

=> Ans – (B)

4) Answer (B)

A teacher teaches in a school, similarly a doctor operates in a hospital.

=> Ans – (B)

5) Answer (B)

Expression = JY : 35 : : RT : ?

Numerical values of the respective letters are added.

Eg :- J = 10 , Y = 25 $\equiv10+25=35$

Similarly, R = 18 , T = 20 $\equiv18+20=38$

=> Ans – (B)

6) Answer (B)

Expression = AD : N : : BD : ?

Numerical values of the corresponding alphabets are concatenated.

Eg :- A = 1 , D = 4 $\equiv14=N$

Similarly, B = 2 , D = 4 $\equiv24=X$

=> Ans – (B)

7) Answer (A)

Expression = 97 : 2 : : 84 : ?

The pattern followed is that the second number is the difference of the digits of the first number.

Eg :- $9-7=2$

Similarly, $8-4=4$

=> Ans – (A)

8) Answer (D)

Dissemble and feign are synonyms meaning to conceal or disguise. Similarly, synonym of divulge is disclose.

=> Ans – (D)

9) Answer (D)

Expression = EF : OP : : ? : ST

The pattern followed is :

Similarly, IJ : ST

=> Ans – (D)

10) Answer (D)

Expression = TZ : GA : : QR : ?

Alphabets at the corresponding position from the reverse end are written.

Similarly, QR : JI

=> Ans – (D)

Get 200 SSC mocks for just Rs. 249. Enroll here

SSC Free Previous Papers App

We hope this Number Analogy Questions Questions for SSC CGL Exam preparation is so helpful to you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here