Most Important Questions of Blood Relation MAH-CET

0
390
Blood Relation Questions

Most Important Questions of Blood Relation MAH-CET

Here you can download a free Blood Relation questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find the Blood Relation of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Blood Relations questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Blood Relation MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Most Important Questions of Blood Relation MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
• S is the sister of B. K is the brother of B.
• K is the son of L. L is married to Y. Y is the daughter of J.
• Y has only one daughter. J is married to C.
• K is the brother of D. D is married to T.

Question 1: If Z is the daughter of T, then how is B related to Z?

a) Uncle

b) Father

c) Aunt

d) Cannot be determined

e) Mother

1) Answer (A)

Solution:

S,K,B and D are siblings where S is female and K is male.

Their father is L who is married to Y and Y has only one daughter,

=> B and D are males and D’s wife is T.

Also, J and C are parents of Y(female). Gender of J and C is unknown.

If Z is daughter of T and since, B is brother of T

=> B is uncle of Z.

=> Ans – (A)

Question 2: How is T related to S?

a) Brother-in-law

b) Cousin

c) Sister-in-law

d) Sister

e) Brother

2) Answer (C)

Solution:

S,K,B and D are siblings where S is female and K is male.

Their father is L who is married to Y and Y has only one daughter,

=> B and D are males and D’s wife is T.

Also, J and C are parents of Y(female). Gender of J and C is unknown.

Since, S is sister of D, who is husband of T.

=> T is sister-in-law of S.

=> Ans – (C)

Question 3: If P is the brother of C, then how is J related to P?

a) Brother

b) Cousin

c) Sister

d) Uncle

e) Cannot be determined

3) Answer (E)

Solution:

S,K,B and D are siblings where S is female and K is male.

Their father is L who is married to Y and Y has only one daughter,

=> B and D are males and D’s wife is T.

Also, J and C are parents of Y(female). Gender of J and C is unknown.

If P is brother of C, and since J is spouse of C, => J is either brother-in-law or sister-in-law of P, based on the gender of J.

=> Ans – (E)

Instructions

Study the following information:
carefully and answer the questions given below : H has two sons A and Y. A is married to M. M is the mother of P. N is daughter-in-law of H. S is mother-in law of H.

Question 4: Who among the following is the wife of Y?

a) N

b) H

c) P

d) S

e) M

4) Answer (A)

Solution:

A and Y are brothers and sons of H, whose gender is unknown.

A is married to M and their child is P.

Since, N is daughter-in-law of H, => N is wife of Y.

Also, S is mother-in-law of H.

Clearly, N is the wife of Y.

=> Ans – (A)

Question 5: Who among the following is the uncle of P?

a) H

b) A

c) Y

d) M

e) None of these

5) Answer (C)

Solution:

A and Y are brothers and sons of H, whose gender is unknown.

A is married to M and their child is P.

Since, N is daughter-in-law of H, => N is wife of Y.

Also, S is mother-in-law of H.

Here, P is the child of A and Y is brother of A, => Y is uncle of P.

=> Ans – (C)

Instructions

(i) ‘S × T means ‘S is the brother of T’.
(ii) ‘S ÷ T means T is the father of S.’
(iii) ‘S + T’ means ‘S is the sister of T’.
(iv) ‘S – T means ‘S is the mother of T’.

Question 6: Which of the following means R is the paternal uncle of B?
(a)B × Q ÷ L × R
(b)B × D ÷ J × R × K
(c)R × P ÷ S × B

a) Only (a)

b) Only (b)

c) Only (c)

d) Both (a) and (b)

e) None of these

6) Answer (B)

Solution:

(a) B × Q ÷ L × R : B is brother of Q and L is father of Q. Also, L is brother of R.

=> R can be either male or female, thus we cannot say if R is paternal uncle of B or not.

(b) B × D ÷ J × R × K : B is brother of D and J is father of D. Also, J is brother of R, who is brother of K.

=> R is male and paternal uncle of B.

(c) R × P ÷ S × B : R is brother of P and S is father of P. Also, S is brother of B.

=> R is nephew of B.

Thus, only from (b), R is paternal uncle of B.

=> Ans – (B)

Take Free MAH-CET mock tests here

Enrol to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

Instructions

<p “=””>Read the following information carefully and answer the questions, which follow:
‘A- B’ means ‘A is daughter of B
‘A + B’ means ‘A is wife of B’
‘A÷ B’ means ‘A is father of B
‘A× B’ means ‘A is son of B’.

Question 7: How is S related to P in the expression ‘P + R ÷ S’ ?

a) Son

b) Daughter

c) Daughter-in-law

d) Sister

e) None of these

7) Answer (E)

Solution:

P + R -> P is the wife of R

R ÷ S -> R is father of S

Gender of S is not clear. So, S is either son or daughter of P.

=> Ans – (E)

Question 8: How is P related to S in the expression ‘P × Q ÷ S’ ?

a) Brother

b) Wife

c) Son

d) Sister

e) None of these

8) Answer (A)

Solution:

P × Q -> P is son of Q

Q ÷ S -> Q is father of S.

$\therefore$ P is brother of S

=> Ans – (A)

Question 9: In the expression ‘P – Q + S how is S related to P ?

a) Mother

b) Father

c) Brother

d) Cannot be determined

e) None of these

9) Answer (B)

Solution:

P – Q -> P is daughter of Q

Q + S -> Q is wife of S.

$\therefore$ S is father of P.

=> Ans – (B)

Question 10: Which of the following means S is son-in-law of P ?

a) P + R × S

b) P ÷ R × S

c) P + R ÷ S

d) P ÷ R + S

e) None of these

10) Answer (D)

Solution:

(A) : P + R × S = P is wife of R, who is son of S, => P is daughter-in-law of S.

(B) : P ÷ R × S = P is father of R, who is son of S, => S is wife of P.

(C) : P + R ÷ S = P is wife of R, who is father of S, => S is child of P.

(D) : P ÷ R + S = P is father of R, who is wife of S, => S is son-in-law of P.

=> Ans – (D)

Question 11: In the expression `P ×R- S how is P related to S ?

a) Father

b) Grandfather

c) Grandson

d) Sister

e) None of these

11) Answer (C)

Solution:

P × R -> P is son of R

R – S -> R is daughter of S.

$\therefore$ P is grandson of S.

=> Ans – (C)

Instructions

<p “=””>Read the following information carefully and answer the questions, which follow :
`A – B’ means ‘A is father of B’.
`A ÷ B’ means ‘A is daughter of B’.
`A + B’ means ‘A is son of B’.
`A × B’ means ‘A is wife of B’.

Question 12: In the expression P + Q x T’ how is T related to P?

a) Mother

b) Father

c) Son

d) Brother

e) None of these

12) Answer (B)

Solution:

P + Q -> P is the son of Q

Q x T -> Q is the wife of T.

$\therefore$ T is father of P.

=> Ans – (B)

Question 13: Which of the following means P is grandson of S?

a) P + Q – S

b) P + Q × S

c) P + Q + S

d) P × Q + S

e) None of these

13) Answer (C)

Solution:

(A) : P + Q – S = P is son of Q, who is father of S. Thus, P is brother of S.

(B) : P + Q × S = P is son of Q, who is wife of S. Thus, P is son of S.

(C) : P + Q + S = P is son of Q, who is son of S. Thus, P is grandson of S

(D) : P × Q + S = P is wife of Q, who is son of S. Thus, P is daughter-in-law of S.

=> Ans – (C)

Question 14: Which of the following means T is wife of P?

a) P × S ÷ T

b) P ÷ S × T

c) P – S ÷ T

d) P + T ÷ S

e) None of these

14) Answer (C)

Solution:

P × S ÷ T => S is daughter of T and husband of P. Hence, this does not imply that T is the wife of P
P ÷ S × T => This also means that S is the wife of T and P is his daughter. Hence, this is also wrong.
P – S ÷ T => S is the daughter of and P is the father of S. Hence, T must be the wife of P.
P + T ÷ S => P is the son of T. Hence this is not correct.

Question 15: In the expression `P × Q – T’ how is T related to P ?

a) Daughter

b) Sister

c) Mother

d) Can’t be determined

e) None of these

15) Answer (D)

Solution:

P × Q -> P is wife of Q.

Q – T -> Q is father of T.

Since, gender of T is unknown, thus T can be either son or daughter of P.

=> Ans – (D) : Cannot be determined

Question 16: How is P related to T in the expression ‘P ÷ S – T’ ?

a) Sister

b) Wife

c) Son

d) Daughter

e) None of these

16) Answer (A)

Solution:

P ÷ S -> P is daughter of S

S – T -> S is father of T.

$\therefore$ P is sister of T.

=> Ans – (A)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
G is the mother of R. R is the mother of S. S is the daughter of T. T is the brother of J. J is the mother of L. L is the daughter of Q. Q is the Son of D.

Question 17: How is S related to J ?

a) Son

b) Niece

c) Daughter

d) Nephew

e) Cannot be determined

17) Answer (B)

Solution:

G is the mother of R. R is the mother of S. S is the daughter of T, => T is the husband of R.

T is the brother of J. J is the mother of L, => J is sister of T.

L is the daughter of Q. Q is the Son of D, => Q is the husband of J.

S is the niece of J

=> Ans – (B)

Question 18: How is T related to G ?

a) Son

b) Daughter

c) Son-in-law

d) Sister

e) Daughter-in-law

18) Answer (C)

Solution:

G is the mother of R. R is the mother of S. S is the daughter of T, => T is the husband of R.

T is the brother of J. J is the mother of L, => J is sister of T.

L is the daughter of Q. Q is the Son of D, => Q is the husband of J.

T is the Son-in-law of G.

=> Ans – (C)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :A and B are husband and wife. C is son of B. D is son of C. C is married to P. P is mother of M. R is daughter of M. M is mother of T.

Question 19: Who among the following is mother-in-law of P

a) A

b) B

c) M

d) Either A or B

e) None of these

19) Answer (D)

Solution:

A and B are husband and wife. C is son of B. D is son of C, => D is grandson of A and B, whose genders are unknown.

C is married to P. P is mother of M, => P is wife of C.

R is daughter of M. M is mother of T, => M is sister of D, and T and R(female) are siblings.

Either A or B is mother-in-law of P.

=> Ans – (D)

Question 20: Who among the following is the granddaughter of C?

a) R

b) T

c) D

d) M

e) None of these

20) Answer (A)

Solution:

A and B are husband and wife. C is son of B. D is son of C, => D is grandson of A and B, whose genders are unknown.

C is married to P. P is mother of M, => P is wife of C.

R is daughter of M. M is mother of T, => M is sister of D, and T and R(female) are siblings.

R is granddaughter of C.

=> Ans – (A)

Question 21: Who among the following is the grandson of A ?

a) C

b) D

c) M

d) T

e) P

21) Answer (B)

Solution:

A and B are husband and wife. C is son of B. D is son of C, => D is grandson of A and B, whose genders are unknown.

C is married to P. P is mother of M, => P is wife of C.

R is daughter of M. M is mother of T, => M is sister of D, and T and R(female) are siblings.

D is grandson of A.

=> Ans – (B)

Instructions

<p “=””>Study the given information carefully and answer the given questions :
A is the mother of B. B is the sister of C. D is the son of C. E is the brother of D. F is the mother of E. H has only two children – B and C.

Question 22: How is C related to E ?

a) Father

b) Son

c) Mother

d) Cousin brother

e) Cannot be determined

22) Answer (A)

Solution:

A is the mother of B. B is the sister of C. D is the son of C.

E is the brother of D. F is the mother of E, => F is the wife of C.

H has only two children – B and C, => H is the husband of A.

C is the father of E.

=> Ans – (A)

Question 23: How is F related to H ?

a) Son-in-law

b) Daughter-in-law

c) Father-in-law

d) Grand daughter

e) Cannot be determined

23) Answer (B)

Solution:

A is the mother of B. B is the sister of C. D is the son of C.

E is the brother of D. F is the mother of E, => F is the wife of C.

H has only two children – B and C, => H is the husband of A.

F is the wife of son of H, thus F is the daughter-in-law of H.

=> Ans – (B)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
S has two daughters R and A. G is married to R. G is father of N. L is son of A.

Question 24: Which of the following statement is/are true on the basis of information given above ?

a) G is son-in-law of S

b) R is wife of G

c) A is mother of L

d) L is cousin of N

e) All are true

24) Answer (E)

Solution:

S has two daughters R and A. G is married to R, => G is the husband of R.

G is father of N and L is son of A.

Clearly, all statements are true.

=> Ans – (E)

Question 25: How L is related to S ?

a) Nephew

b) Brother

c) Grandson

d) Great grandson

e) None of these

25) Answer (C)

Solution:

S has two daughters R and A. G is married to R, => G is the husband of R.

G is father of N and L is son of A.

L is the grandson of S.

=> Ans – (C)

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here