MAH-CET Grammar Questions PDF [Important]

0
59
_ Grammar Questions
_ Grammar Questions

Grammar Questions for MAH-CET

Here you can download a free Grammar questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find the Grammar of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Grammar questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Grammar MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Grammar Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Instructions

Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer.

Question 1: The oldest religion to which we have clear and authentic account is probably the pure monotheism held by the Jews.
I. for which
II. of which
III. by which

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

1) Answer (D)

Solution:

The sentence is talking about a religion for which we have an authentic account. ‘To’ is incorrectly used in the sentence. Both ‘for’ and ‘of’ will make a meaningful sentence. Hence, option D is the correct answer.

Question 2: If you look at a Map of the World, you will see, in the left-hand upper corner of the Eastern Hemisphere, two Islands lying beside the sea.
I. lying beyond the sea
II. lying in the sea
III. lying on the sea

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

2) Answer (B)

Solution:

An island is surrounded by sea from all sides. Hence, both ‘beyond’ and ‘beside’do not make any sense for the given blank. Thus, only ‘in’ is correct. Hence, option II is the correct answer.

Question 3: The archeologist whose business it is to bring to light by pick and spade the relics of bygone ages, is often accused of devoting his energies to work which is of no material profit to mankind at the present day.
I. showcase
II. highlight
III. bring to knowledge

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

3) Answer (E)

Solution:

The given sentence is grammatically correct in its given form. Hence, option E is the correct answer.

Question 4: The magnificent civilization of Atlantis was shattered and plunged beneath the sea in February 1882.
I. was destroyed and dumped
II. shattered and plunged
III. had been shattered and dumped

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

4) Answer (B)

Solution:

I conveys the meaning that the civilization was destroyed by some person. This is wrong because civilization cannot be destroyed by some person. III also conveys a similar meaning and hence it is wrong. II is correct. Thus, option B is the correct answer.

Question 5: Many centuries of European history have been marked by war almost ceaseless between France and England when these two states first confronted each other in America.
I. had been marked
II. has been marked
III. is being marked

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

5) Answer (A)

Solution:

The sentence is talking about an event from the past. Hence, ‘had’ should be used in place of ‘have’. Thus, I is correct. Both II and III are in present tense and hence can be ruled out easily. Hence, only I is correct replacement for the given phrase. Thus, option A is the correct answer.

Take Free MAH-CET mock tests here

Enrol to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

Question 6: The battle of Saratoga is included by Sir Edward Creasy among his fifteen decisive battles which have, by its result, affected the history of the world.
I. by their results
II. due to its result
III. by virtue of their results

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and II are correct

d) Both I and III are correct

e) No correction required

6) Answer (D)

Solution:

The sentence is talking about multiple battles. Hence, ‘their’ should be used instead of ‘it’. Thus, we can rule out II. Both I and III convey the same meaning. Hence, both can replace the phrase given in bold without distorting the desired meaning. Hence, option D is the correct answer.

Question 7: Although as they now stand none appear to be of earlier date than the ninth or tenth century, these stories all breathe the very breath of a primitive world.
I. Even as they now stand
II. Though as they now stand
III. Even though as they now stand

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

7) Answer (E)

Solution:

The given sentence is grammatically correct in its correct form. Hence, no change is required. Thus, option E is the correct answer.

Question 8: At the time of the American Revolution most of the New World still belong to Spain and Portugal, whose captains and conquerors had been the first to come to its shores.
I. was still in possession of
II. yet belonged to
III. still belonged to

a) Only I is correct

b) Only III is correct

c) Only I and III are correct

d) Only I and II are correct

e) No correction required

8) Answer (C)

Solution:

The sentence is in past tense. Hence, it should be ‘belonged’ instead of ‘belong’. Hence, III is correct. I also conveys the same meaning without making the sentence grammatically incorrect. Hence, I and III are correct. II is wrong. Thus, option C is the correct answer.

Question 9: Revolutionary scientists designed varieties of strategies to make the will of the people discernible.
I. a multiple strategies
II. several strategies
III. multitude of strategy

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only III is correct

d) Both I and III are correct

e) No correction required

9) Answer (B)

Solution:

The given sentence is incorrect as it should be ‘a variety of strategies’ instead of ‘varieties of strategies’. I is not correct as ‘a’ is not needed before ‘multiple’. II is correct. III is also wrong since it should be ‘strategies’ instead of ‘strategy’. Thus, option B is the correct answer.

Question 10: Despite of his heroics in the under-19 world cup final, Manjot did not get a good IPL contract.
I. In spite of his heroics
II. Although he is playing magnificently
III. Even after playing brilliantly

a) Only I is correct

b) Only III is correct

c) Only I and III are correct

d) All three are correct

e) No correction required

10) Answer (C)

Solution:

‘Despite of’ is incorrect usage. It should either be ‘Despite’ or ‘In spite of’. Hence, I is correct usage for the given sentence.
II is inconsistent in terms of its tense structure. The first part is in present tense while the second part is in past tense. Hence, II is incorrect.
III is also grammatically correct. Hence, option C is the correct answer. Thus, the correct answer is only I and III.

Instructions

Following statements have given in different parts like (A),(B),(C),(D), and you need to identify which part of the sentence has the error .if no statement have the error you can give your answer (E).

Question 11: The report is candid in admitting (A) / that the investment by the government (B) / in healthy and family planning (C) / have been eroded considerably (D) No error(E)

a) A

b) B

c) C

d) D

e) E

11) Answer (D)

Solution:

In part D of the sentence, replace ”have been” with ”has been”.

Instructions

In these questions, read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark that part with the error as your answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

Question 12: During our visit to the hill station, we (a)/ came across signboards which read that (b)/ the area where we was (c)/ under observation by the neighbouring country. (d)/ No error(e)

a) During our visit to the hill station, we

b) came across signboards which read that

c) the area where we was

d) under observation by the neighbouring country

e) No error

12) Answer (C)

Solution:

‘We’ is plural and therefore should be followed by plural verb. So, ‘was’ is incorrect and it must be replaced with ‘were’.
Hence, option C is the correct answer.

Question 13: A lot of research has been (a)/ conducted on the field human (b)/ resources for understanding what creates (c)/ work culture in an organisation. (d)/ No error(e)

a) A lot of research has been

b) conducted on the field human

c) resources for understanding what creates

d) work culture in an organisation

e) No error

13) Answer (C)

Solution:

Part C contains the error. ‘to understand’ must have been used instead of ‘for understanding’. Since the statement that follows is in simple present tense, the usage of present continuous tense is inconsistent. Hence, C is the right answer.

Instructions

Identify the error in the sentences given below, if there is no error, mark option e:

Question 14: 

a) The bridal dress was

b) most unique. The prince

c) designed it and his

d) mother provided the lace fabric.

e) No Error

14) Answer (B)

Solution:

most should be preceded by the article “The”

Instructions

In the following questions, read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Select the part with the error as your answer. If there is no error, select ‘No error’ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

Question 15: Organic milk has (a) / higher omega-3 fat levels, (b)/ but probability not enough (c)/ to make a difference. (d)/ No error (e)

a) Organic milk has

b) higher omerga-3 fat levels

c) but probability not enough

d) to make a different

e) No error

15) Answer (C)

Solution:

The correct sentence is “Organic milk has higher omega-3 fat levels, but probably not enough to make a difference.”

Instructions

In the following questions, read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will he in one part of the sentence. Select the part with the error as your answer. If there is no error, select No error’ as your answer. Ignore the error of punctuation, if any.

Question 16: Emerging economies are (a)/ dominating the news (b)/ but for (c)/ all the wrong reasons. (d)/ No error (e)

a) Emerging economies are

b) dominating the news

c) but for

d) all the wrong reasons

e) No error

16) Answer (E)

Solution:

Sentence is grammatically correct

Question 17: Consumers are constantly been (a)/ encouraged to take (b)/ advantage of the (c)/ lowered interest rates. (d)/ No error (e)

a) Consumers are constantly been

b) encouraged to take

c) advantage of the

d) lowered interest rates

e) No error

17) Answer (A)

Solution:

“been” is incorrect form of the verb used. It should be consumers are constantly being encouraged or simply consumers are constantly encouraged.

However if been is to be used, then correct sentence can also be consumers “have” constantly been instead of “are”

Question 18: Skeptics worries that the devaluation (a)/ of the country’s currency is (b)/ a desperate move to (c) / bail out struggling exporters. (d)/ No error (e)

a) Skeptics worries that the devaluation

b) of the country’s currency is

c) a desperate move to

d) bail out struggling exporters

e) No error

18) Answer (A)

Solution:

“worries” is an incorrect form of the verb here. Skeptics “worry ” should be correct

Question 19: Many citizens are gravitating (a)/ towards the nation’s (b)/ second-largest State because it offer (c)/ ample job opportunities. (d)/ No error (e)

a) Many citizens are gravitating

b)

  • towards the nation’s

c) second-largest State because it offer

d)

  • ample job opportunities

e) No error

19) Answer (C)

Solution:

we use “verb+s ” form after it , so ” it offers” should come in place of ” it offer ”

Instructions

The following sentences are divided into four parts denoted by (A), (B), (C) and (D). Identify the part that has a wrong spelling or is inappropriate in the context of the sentence. If all the four parts are correct, choose the option (E) – all correct.

Question 20: The students came out (A) with flying colours only (B) because they prepared (C) throughly for the exam. (D)

a) A

b) B

c) C

d) D

e) E

20) Answer (D)

Solution:

Thoroughly (and not throughly) means in great detail. There is a spelling mistake in the sentence given in the question.

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here