Antonyms, Synonyms Questions for MAH-CET PDF

0
88
Antonyms, Synonyms Questions
Antonyms, Synonyms Questions

Antonyms, Synonyms Questions for MAH-CET PDF

Here you can download a free Antonyms, Synonyms questions PDF with answers for MAH MBA CET by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET exam that you need to find Antonyms, and Synonyms answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Antonyms Synonyms questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Antonyms Synonyms MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Antonyms, Synonyms Questions for MAH-CET PDF

Enroll to MAH-CET Crash Course

Instructions

In each of the following question four words are given of which two words are most nearly the same or opposite in the meaning Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination

Question 1: (A)pertinent (B)impolite
(C)irrelevant (D)insecure

a) A-C

b) B-D

c) C-D

d) A-D

e) B-C

1) Answer (A)

Solution:

The meanings of given words are:
(A)pertinent – important
(B)impolite – not good mannered
(C)irrelevant – unimportant
(D)insecure – not secure

Pertinent and irrelevant are opposite in the meaning. Option A is correct.

Question 2: (A)imprison (B)torture
(C)excruciate (D)extract

a) B-D

b) B-C

c) A-B

d) C-D

e) A-C

2) Answer (B)

Solution:

(A)imprison – confine
(B)torture – intentionally causing agony
(C)excruciate – inflict intense pain
(D)extract – draw out|
Excruciate and torture have same meaning.
Option B is correct.

Question 3: (A)appalling (B)sinister
(C)perturbed (D)threatening

a) A-B

b) B-D

c) A-C

d) A-D

e) D-C

3) Answer (A)

Solution:

(A)appalling –  awful
(B)sinister – ominous
(C)perturbed – disturbed
(D)threatening – menancing
Appalling and Sinister mean one and same thing.
Option A is correct.

Question 4: (A)superficial (B)superfluous
(C)enlightened (D)surplus

a) A-C

b) A-B

c) B-C

d) B-D

e) A-D

4) Answer (D)

Solution:

The meaning of the words are-
(A)superficial – shallow
(B)superfluous – excess, surplus
(C)enlightened – knowledgeable
(D)surplus – excess

Superficial and surplus mean one and some thing.
Option D is correct.

Question 5: (A) instigate (B) enquire
(C) construe (D) interpret

a) A-C

b) A-B

c) C-D

d) B-D

e) A-D

5) Answer (C)

Solution:

The meaning of the words are:
instigate – incite, provoke
enquire – ask
construe- intrepret, explain
intrepret – explain, expound
Hence. intrepret and construe are similar in meaning.
Option C is correct.

Instructions

In each of the following question four words are given of which two words are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination by darkening the appropriate oval in your answer sheet

Question 6: (A)germane (B)generate (C)reliable (D)irrelevant

a) B-D

b) B-C

c) A-B

d) C-D

e) A-D

6) Answer (E)

Solution:

Germane means important or relevant. Irrelevant is opposite to the given meaning.

Question 7: (A)purposefully (B)inaccurately (C)inadvertently (D)unchangeably

a) A-C

b) A-B

c) B-C

d) B-D

e) A-D

7) Answer (A)

Solution:

Purposefully means done with some intention. On the other hand inadvetently means unintentionally.

Question 8: (A)abundance (B)incomparable (C)projection (D)plethora

a) A-C

b) A-B

c) B-C

d) B-D

e) A-D

8) Answer (E)

Solution:

“Abundance” means a large quantity which is similar to surplus.

Question 9: (A)elated (B)eccentric (C)explicit (D)abnormal

a) A-B

b) B-D

c) A-C

d) A-D

e) D-C

9) Answer (B)

Solution:

Eccentric means “away from normal” which is same as abnormal.

Question 10: (A)consent (B)nascent (C)emerging (D)insecure

a) A-C

b) B-D

c) B-C

d) A-D

e) A-B

10) Answer (C)

Solution:

Nascent means which is about to come into exisence which is similar to emerging.

Instructions

In each of the following questions four words are given of which two words are ‘’most nearly the same or opposite’’ in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination, by darkening the appropriate oval in your answer sheet.

Take Free MAH-CET mock tests here

Question 11: 1. germane 2. generate
3. reliable 4. irrelevant

a) 2 – 4

b) 2 – 3

c) 1 – 2

d) 3 – 4

e) 1 – 4

11) Answer (E)

Solution:

Germane means relevant which is similar to irrelevant.

Question 12: 1. purposefully 2. inaccurately
3. inadvertently 4. unchangeably

a) 1 – 3

b) 1 – 2

c) 2 – 3

d) 2 – 4

e) 1 – 4

12) Answer (A)

Solution:

“Purposefully” means done with purpose. “Inadvertently” means unintentional which is opposite to purposefully.

Question 13: 1. abundance 2. incomparable
3. projection 4. plethora

a) 1- 3

b) 1 – 2

c) 3 – 4

d) 2 – 4

e) 1 – 4

13) Answer (E)

Solution:

Abundance means which is plenty in number which is similar to plethora. Plethora also means abundant.

Question 14: 1. eleted 2. eccentric
3. explicit 4. abnormal

a) 1 – 2

b) 2 – 4

c) 1 – 3

d) 1 – 4

e) 4 -3

14) Answer (B)

Solution:

Eccentric means which is not normal and its meaning is similar to abnormal.

Question 15: 1. consent 2. nascent
3. emerging 4. insecure

a) 1 – 3

b) 2 – 4

c) 2 – 3

d) 1 – 4

e) 1 – 2

15) Answer (C)

Solution:

Nascent means which is just coming into existence and is similar the emerging.

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here